Dnes Sobota - polojasno 23°C
Zítra Neděle - oblacno 23°C
Sobota 13. 4. 2024
Svátek má Aleš
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nepřehledná kuchyně? 10 snadných tipů, jak ji zorganizovat
Lifestyle / ZdravíKomerční sdělení
Ilustrační foto: Freeepik

Nepřehledná kuchyně? 10 snadných tipů, jak ji zorganizovat

Když s kuchyní začínáme, máme v ní „pár kousků“. O přehlednost se netřeba starat, mezi několika hrnci, poklicemi, talíři a vařečkami se v pohodě zorientujeme. Jenže jak se zabydlujeme, i do kuchyně dokupujeme další a další pomocníky. Jak jednoduché kuchyňské nástroje, tak i elektrické přístroje. K tomu koření, pár druhů kávy, olejů a omáček, a hned je tu „nepřehledno po selsku“.  Přečtěte si 10 jednoduchých tipů, jak si kuchyni zorganizovat.

1. Flexibilita úložného prostoru

Dříve či později začne být problém s možnostmi využití úložného prostoru. Abyste je maximalizovali, soustřeďte se na jeho flexibilitu. Co si pod tím představit? Otevřete si leták Pepco, nebo některý z dalších online letáků z kategorie domácích potřeb a nábytku. A v každém z nich natrefíte na alespoň jednu položku, která pomůže s flexibilitou úložného prostoru v kuchyni.

Vynikající zkušenosti jsou s kuchyňským ostrůvkem na kolečkách, s otevřenými policemi na kuchyňských stěnách (využití prázdného prostoru. Za předpokladu, že je vybavíte držáky a věšáky. A také s úložnými prostory ze všech stran kuchyňské linky. I pod stropem (kam dáte ty nejméně často používané věci).

2. Efektivní organizace nádobí

Nikdo neříká, že nádobí máte mít uloženo tak, ho má v kuchyni maminka nebo babička a teta. Uložte si jej, jak vám nejlépe vyhovuje. K tomu využijte dnes už dostupné důmyslné závěsné a oddělovací systémy. Ty nejenže prostor dekorují, ale také ušetří spoustu místa v policích i zásuvkách.

Máte zavěšené pánve a hrnce? Šup s nimi na stěnu! Na magnetické držáky patří nože, ale i bloček s poznámkami. Už jste slyšeli o skrytých šuplících? Dají se nainstalovat pod kuchyňskou linku. Dostupnost je u nich sice horší, ale to předurčuje skupinu věcí, co do nich uložíte. Třeba zásobní prostředek na nádobí, hadry, houbičky, pečicí papíry atp.

3. Organizace lednice a mrazáku

Aby se vám do lednice a do mrazáku vešlo dost věcí, ale přitom bylo možné si v nich zachovat přehled, vyzkoušejte oddělovače a zásuvky do lednice i do mrazáku. V mrazáku nezapomínejte na soupis uložených potraviny, včetně data, kdy jste je dali zamrazit.

4. Praktické využití kuchyňského prostoru

Vhodná místa pro kuchyňské spotřebiče vám ušetří spoustu času i námahy. Jednak s nimi nebudete muset stále šoupat, jednak budou vždycky připravené k použití. Nejde zdaleka jen o varnou konvici, ale i o kávovar, o kuchyňského robota nebo třeba o automatický hrnec (či rýžovar).

Úložný prostor na dveřích skříněk je dalším místem, na které se často zapomíná. Závěsné systémy vám pomohou umístit sem drobnosti, které se jinak válí po šuplících a policích, aniž by bylo možné je snadno najít. Na dvířkách je objevíte hned.

5. Maximální využití skrytých míst

Rohové skříňky a jejich spousta často těžko dostupného prostoru. Některé kuchyně tu mají ohřívač no vodu, jiné filtraci. Ale pokud zvolíte „ledvinový“ úložný systém, s výsuvnými policemi efektivně využijete většinu skrytého prostoru.

Šuplíky v šuplících. Aneb zásuvkové organizéry. Jestli je ve vašich šuplících ještě nemáte, co nejdříve tuto chybu napravte. Ano, přímo chybu. Bez organizérů se dají šuplíky využít jen napůl. A bez potřebné přehlednosti.

6. Koncepce kávového koutku

Minibar na kávu je dnes už ve většině nových kuchyní. Máte i vy kávovar? Nebo o něm uvažujete? Rovnou mu vyčleňte potřebné a stabilní místo. Nebo si pořiďte tzv. minibar na kávu. Co to je? Police pro kávovar, pod níže jsou i šuplíky pro uskladnění všeho, co k přípravě kávy, případně k jejímu odnesení s sebou do práce / na výlet, potřebujete.

Víte, že Praha sváží a třídí kapsle do kávovarů? Hliník se znovu použije, zbytek kávy poslouží jako hnojivo.

7. Organizace odpadu a recyklace

Koše na recyklování už si našly místo ve většině českých domácností. Jenže je stále více druhů odpadu, který třídíme: plasty, papíry, bio, kovy, obaly od nápojů, elektro, kávové kapsle, smíšený odpad. Kde mít tolik nádob na recyklaci? Nejlépe v tomu přizpůsobených systémech košů. Omrkněte je v prodejnách a letácích nábytku, budete překvapeni.

8. Vylepšení přístupnosti

Spíž ve skříňce nebo kořenky mezi linkou a lednicí? Někdy je peklo se k nim dostat. Vysouvací spíž a šuplík na koření vám ale pomohou vyřešit věčný boj s překládáváním kořenek nebo dosahováním se dozadu do skříňky pro tu správnou mouku.

9. Využití popisek a štítků pro orientaci

Nemůžete si všechno pamatovat. A nedoporučuje se nechávat všechny potraviny v původním „igelitovém“ nebo papírovém obalu. Moli by si na nich mohli snadno smlsnout. Využijte systémy stohovatelných krabiček s pevnými víčky. Budete překvapeni, kolik se toho do výsuvné spíže vejde. Ale krabičky si popište cedulkami a polepte štítky. Ať nemusíte pokaždé zkoumat, co že je tohle za mouku (pohanková nebo ovesná?), nebo kde je cukr a kde sůl. 

10. Inovativní řešení pro pokličky 

Do šuplíku na poklice si pořiďte stojánky, do nichž přehledně seřadíte všechny poklice od kastrůlků i hrnců. Všechny budou svisle a uchem do jednoho směru, takže se ji do šuplíku i víc vejde. Ty opravdu přebytečné nechte na nejsvrchnějších hrncích v zásuvkách na hrnce. Nebo i je šikovně zavěste.

Připravili jsme pro vás i Velké triky pro malou kuchyni. Nechte se inspirovat!


Autor: TZ, red

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru