Nekuřáckých restaurací v Praze poslední roky znatelně přibývá
23. října 2016 14:15
V celé zemi je v současnosti podle AHR nadpoloviční většina podniků zaměřujících se na gastronomii vůči nekuřákům vstřícná. „Podle našich údajů už je minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek.
V Praze je pak poměr kuřáckých a nekuřáckých restaurací ještě více vychýlen ve prospěch nekuřáckých. Internetový rezervační systém Restu například v současnosti nabízí rezervaci ve 200 kuřáckých restaurací, čistě nekuřáckých je přitom v nabídce více než pětkrát tolik a přes 2000 restaurací má oba prostory stavebně oddělené.
Podle Restu je navíc i v posledních letech znát úbytek rezervací do kuřáckých restaurací. Ještě v roce 2014 si stůl v kuřácké části vybíralo 20 procent hostů, v roce 2015 v průměru kolem 14 procent. Letos tohle číslo osciluje kolem osmi až devíti procent z celkového počtu rezervací, uvedla společnost s odkazem na průzkum z letošního května.
Přestože zákaz kouření poškodí podle Stárka zejména malé venkovské hospody i v hlavním městě existuje řada podniků, které se obávají, že na něj doplatí. Jedním z nich je například Karlínská pivnice, která přes obědy funguje jako nekuřácká, ale od 14:00 umožňuje hostům v prostorách kouřit.
Anketa
Kde vám vadí kouření?
Takzvaným protikuřáckým zákonem se budou poslanci zabývat příští týden v rámci druhého čtení. Předloha, která počítá se striktním zákazem, už ale dostala řadu pozměňovacích návrhů, které by umožnily z nařízení například vyjmout malé provozovny, nebo umožnily zavedení kuřáren bez obsluhy ve větších restauracích.