Některé restaurace čistotu v kuchyni neřeší, zjistili pražští hygienici
28. prosince 2023 18:11
Za zjištěné nedostatky HSHMP udělila finanční sankce za celkových 163 000 korun. Ve srovnání s loňským listopadem je letošní částka o 18 500 korun vyšší.
A co v listopadu patřilo mezi nejzávažnější pochybení? V některých podnicích personál přecházel takové nálezy, jakými jsou například plesnivé těsnění chladícího zařízení v kuchyni, porušená podlaha se zašlou špínou, znečištěná stěna za sporákem v kuchyni nebo nevhodné skladování potravin.
Mezi vůbec nejotřesnější listopadové poznatky pražských hygieniků však patří znečištěné chladící zásuvky pracovního stolu pro skladování potravin v kuchyni a špína v přípravně potravin.
V listopadu patřily podle HSHMP mezi nejčastější pochybení nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, v dodržování postupů na zásadách HACCP, v označování rozpracovaných pokrmů a ve skladování potravin.„Tento rok v listopadu pražští hygienici šetřili 12 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po požití pokrmu, o jeden víc než v listopadu 2022. Šetřením se nakonec jako oprávněných ukázalo 7 těchto případů,“ sdělila HSHMP.
Na základě podnětů veřejnosti v listopadu hygienici v Praze zkontrolovali 22 provozoven, o dvě víc než ve stejném období předchozího roku. Lidem ponejvíce vadila nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stav provozoven stravovacích služeb.