Největší pražskou vinici Salabka se vyplatí navštívit kdykoli v roce. Důvodů je několik
24. července 2016 16:01
Salabka je největší vinicí v Praze s dlouhou tradicí pěstování vína, kterému poskytuje ideální podmínky nejen dobré umístění na jižním svahu, ale i vhodné břidlicové podloží, které přispívá k originalitě zdejších produktů.
První dochovaná zmínka o trojské vinici sahá do první poloviny 13. století. Jméno nese od 18. století po majiteli Janu Kašparu Salabovi. Později zde byl po určitou dobu dokonce ovocný sad, ale v padesátých letech minulého století došlo k ne prvnímu, ale doposud poslednímu znovuobnovení vinice.
Na ploše 4,5 ha je pěstováno 15 odrůd vinné révy (na tento počet odkazuje 15 diamantů, které jsou součástí loga vinařství). Mezi stěžejní odrůdu patří šest desítek let starý klon ryzlinku rýnského. „Další důležitou odrůdou bílých vín je rulanda, která je opakovaně oceňována na mezinárodních i tuzemských soutěžích,“ sděluje vinař Tomáš Osička.
Na Salabce rostou i klasické odrůdy, jako jsou muškát, Müller Thurgau, v posledních letech moderní Hibernal, dále Chardonnay, Sylván zelený, Tramín, Rulanské modré ale i raritní odrůdy Viogner, Scheurebe, Neronet, Chenin blanc nebo Johanniter.
Součástí vinice je i altán, ve kterém si lze udělat piknik.
V současnosti se z hroznů ručně sbíraných na Salabce vyrábí zhruba 18 tisíc lahví vína ročně. Bílé versus červené je v poměru 3:2. Pokud navštívíte zdejší restauraci na přelomu září a října a budete mít zrovna štěstí – ochutnáte skutečný burčák přímo ve vinařství. S jeho prodejem ale nepočítejte, na to jsou zdejší hrozny příliš vzácné.
„Ve snaze udržet nejvyšší kvalitu hroznů redukujeme jejich počet,“ vysvětluje Osička. Redukce probíhá dvakrát během sezony. Nejen pár týdnů před podzimním sběrem, ale i v létě.
„Brzy hrozny prostříháme a z nezralých hroznů letos poprvé vyrobíme veršus. To je kyselá hroznová šťáva, která se dříve používala na dochucování jídel. Taková limetka či citrón středověku,“ směje se mladý vinař, původem Velkých Bílovic na jižní Moravě.
S vinicí Salabka sousedí stejnojmenná restaurace, která se soustředí na francouzskou kuchyni. Kuchaři vaří podle receptů z 12. a 13. století, které upravují do moderní podoby. K jídlu lze ochutnat vína ze zdejší vinice.
Víno si lze odnést domů, v nabídce je i limitovaná edice rulandy modré, odrůdy, kterou nechal do Čech dovézt Karel IV. S odkazem na letošní sedmisté výročí narození panovníka bylo vyrobeno 700 ručně foukaných lahví, raritní produkt VINUM CAROLI je k dostání jen na Salabce a stojí 700 korun.
V areálu Salabky lze přečkat i noc v některém ze stylově zařízených apartmánů s výhledem na vinici. Romantiku pobytu lze podtrhnout zakoupením piknikového koše, jehož obsah lze na vinici přímo zkonzumovat. Třeba u vyhlídkové houpací lavice, altánku či třeba romanticky na dece mezi řádky v obklopení vinné révy.
Součástí Salabky je i první pražská palírna, jejíž dominantou je ručně tepaný měděný kotel. Vyřizování veškerých zákonných formalit, které jsou podmínkou spuštění komerční produkce, se chýlí ke konci. Již brzy tak dostanou návštěvníci Salabky možnost ochutnat zdejší pálenky.
Kotel v první pražské palírně.
Výběr bude pestrý. K dostání bude nejen vínovice ze zdejších hroznů, ale i slivovice, ořechovka, višňovka nebo třeba pálenka z černého rybízu. Ve vzdálenější budoucnosti by zde mohly vznikat i koňaky.
Při rekonstrukci Salabky, která probíhala před několika lety, došlo k obnovení a dostavbě vinařského sklepu. V něm se do budoucna uvažuje o vybudování archivu zdejších vín.
Lze už v první polovině prázdnin předpovědět, jaké bude letos na Salabce víno? „Kvůli mírné zimě a rychlému nástupu jara to vypadalo na další suchý ročník, později se to ochlazením přibrzdilo. Nicméně pro kvalitu produkce budou zlomové až podzimní měsíce září a říjen, tak doufám, že se v tom období dočkáme sluníčka,“ dodal vinař Tomáš Osička.
Chcete se podívat na další fotografie z návštěvy Salabky? Jsou zde: