dnes
Pátek - zatazeno
5°C
zítra
Sobota - prehanky-snih
3°C
pozítří
Neděle - prehanky-snih
2°C
Největší pražskou vinici Salabka se vyplatí navštívit kdykoli v roce. Důvodů je několik
Součástí areálu vinice Salabka je vinařství, palírna, restaurace i ubytovací zařízení se stylovými apartmány. Foto: PP

Největší pražskou vinici Salabka se vyplatí navštívit kdykoli v roce. Důvodů je několik

Pražská vinice Salabka se rozkládá na jihozápadním svahu mezi Trojou a Bohnicemi. Areál botanické i zoologické zahradě na dohled se může pochlubit několika nej.

Salabka je největší vinicí v Praze s dlouhou tradicí pěstování vína, kterému poskytuje ideální podmínky nejen dobré umístění na jižním svahu, ale i vhodné břidlicové podloží, které přispívá k originalitě zdejších produktů.

První dochovaná zmínka o trojské vinici sahá do první poloviny 13. století. Jméno nese od 18. století po majiteli Janu Kašparu Salabovi. Později zde byl po určitou dobu dokonce ovocný sad, ale v padesátých letech minulého století došlo k ne prvnímu, ale doposud poslednímu znovuobnovení vinice.

Na ploše 4,5 ha je pěstováno 15 odrůd vinné révy (na tento počet odkazuje 15 diamantů, které jsou součástí loga vinařství). Mezi stěžejní odrůdu patří šest desítek let starý klon ryzlinku rýnského. „Další důležitou odrůdou bílých vín je rulanda, která je opakovaně oceňována na mezinárodních i tuzemských soutěžích,“ sděluje vinař Tomáš Osička.

img-1856-nahled

Na Salabce rostou i klasické odrůdy, jako jsou muškát, Müller Thurgau, v posledních letech moderní Hibernal, dále Chardonnay, Sylván zelený, Tramín, Rulanské modré ale i raritní odrůdy Viogner, Scheurebe, Neronet, Chenin blanc nebo Johanniter.  

img-1835-nahled

Z vinice je krásný výhled. Třeba na Pražský hrad.

img-1814-nahled

Součástí vinice je i altán, ve kterém si lze udělat piknik.

img-1842-nahled

A také stylová houpací lavice.

V současnosti se z hroznů ručně sbíraných na Salabce vyrábí zhruba 18 tisíc lahví vína ročně. Bílé versus červené je v poměru 3:2. Pokud navštívíte zdejší restauraci na přelomu září a října a budete mít zrovna štěstí – ochutnáte skutečný burčák přímo ve vinařství. S jeho prodejem ale nepočítejte, na to jsou zdejší hrozny příliš vzácné.

„Ve snaze udržet nejvyšší kvalitu hroznů redukujeme jejich počet,“ vysvětluje Osička. Redukce probíhá dvakrát během sezony. Nejen pár týdnů před podzimním sběrem, ale i v létě.

img-1830-nahled

Vinař Tomáš Osička na vinici Salabka.

„Brzy hrozny prostříháme a z nezralých hroznů letos poprvé vyrobíme veršus. To je kyselá hroznová šťáva, která se dříve používala na dochucování jídel. Taková limetka či citrón středověku,“ směje se mladý vinař, původem Velkých Bílovic na jižní Moravě. 

S vinicí Salabka sousedí stejnojmenná restaurace, která se soustředí na francouzskou kuchyni. Kuchaři vaří podle receptů z 12. a 13. století, které upravují do moderní podoby. K jídlu lze ochutnat vína ze zdejší vinice.

img-1971-nahled

Část interiéru restaurace.

Víno si lze odnést domů, v nabídce je i limitovaná edice rulandy modré, odrůdy, kterou nechal do Čech dovézt Karel IV. S odkazem na letošní  sedmisté výročí narození panovníka bylo vyrobeno 700 ručně foukaných lahví, raritní produkt VINUM CAROLI je k dostání jen na Salabce a stojí 700 korun.

img-1978-nahled

V areálu Salabky lze přečkat i noc v některém ze stylově zařízených apartmánů s výhledem na vinici. Romantiku pobytu lze podtrhnout zakoupením piknikového koše, jehož obsah lze na vinici přímo zkonzumovat. Třeba u vyhlídkové houpací lavice, altánku či třeba romanticky na dece mezi řádky v obklopení vinné révy.

Součástí Salabky je i první pražská palírna, jejíž dominantou je ručně tepaný měděný kotel. Vyřizování veškerých zákonných formalit, které jsou podmínkou spuštění komerční produkce, se chýlí ke konci. Již brzy tak dostanou návštěvníci Salabky možnost ochutnat zdejší pálenky.

img-1961-nahled

Kotel v první pražské palírně.

Výběr bude pestrý. K dostání bude nejen vínovice ze zdejších hroznů, ale i slivovice, ořechovka, višňovka nebo třeba pálenka z černého rybízu. Ve vzdálenější budoucnosti by zde mohly vznikat i koňaky.

Při rekonstrukci Salabky, která probíhala před několika lety, došlo k obnovení a dostavbě vinařského sklepu. V něm se do budoucna uvažuje o vybudování archivu zdejších vín.

img-1938-nahled

Lze už v první polovině prázdnin předpovědět, jaké bude letos na Salabce víno? „Kvůli mírné zimě a rychlému nástupu jara to vypadalo na další suchý ročník, později se to ochlazením přibrzdilo. Nicméně pro kvalitu produkce budou zlomové až podzimní měsíce září a říjen, tak doufám, že se v tom období dočkáme sluníčka,“ dodal vinař Tomáš Osička.

Chcete se podívat na další fotografie z návštěvy Salabky? Jsou zde:

Návštěva největší pražské vinice Salabka


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Čím větší firma, tím menší pravděpodobnost, že faktury zaplatí včas

11. prosince 2017 v 10:05

V České republice existují významné rozdíly v platební morálce firem v závislosti na jejich velikosti. Nejlepší platební chování vykazují mikro firmy – faktury v termínu splatnosti uhradí téměř 46 procent subjektů, zatímco včas zaplatí jen 36 procent velkých společností. Informace dnes zveřejnila...

Další články
Nahoru