
Největší pivní zahrada bude končit koncerty ve 21 hodin
4. května 2025 18:15
Proti komerčnímu využití Riegrových sadů nedávno vznikla petice, kterou projednal kontrolní výbor městského zastupitelstva. Hlavní město nyní projednává vyhlášku, která by na vybraných akcích umožnila délku koncertů naopak prodloužit, uvedla ČTK.
Kapacita k sezení je na zahradě na pomezí Prahy 2 a 3 podle Salomona standardně 1200 míst, v případě nutnosti až 1500. Podle Salomona je tak největší v zemi a měla by jít příkladem, proto vznikl nový koncept provozu s názvem Energy Pub (energetická hospoda).
K otázce hluku provozovatel uvedl, že koncertů by letos mělo být na zahrádce šest, byť některé můžou přibýt při soukromých akcích, které si organizují například firmy. Loni podle Salomona koncerty končily ve 21:30, letos se doba o půl hodiny zkrátí.
„Podnikání v gastru není v dnešní době jednoduché, ale i přesto chceme ostatní inspirovat, že je neustále co zlepšovat a že se to vyplatí. V našem případě to znamená chránit přírodní bohatství, bez kterého by byly Riegráče mrtvé,“ řekl Salomon.
Cílem je podle něj udržet současnou atmosféru, kterou vytváří stoleté kaštany v jednom z největších pražských parků – Riegrových sadech. Právě tyto stromy jsou ohroženy suchem a škůdci. Instalace závlahového systému pro stromy a vertikální zahrady pomůže ochlazení areálu i při vysokých teplotách. Do této části projektu se významně zapojil Plzeňský Prazdroj.
„Jsme rádi, že můžeme aktivně přispět k udržitelným řešením ENERGY PUBu v Riegrových sadech, kde jsme podpořili vznik venkovní zelené stěny a přispěli k zavedení systému na zachytávání vody z van určených k chlazení pivních sklenic. Tato voda poslouží k zavlažování stromů, zelené stěny i nově vysazeného chmele. Současně jsme
zde uplatnili poznatky z našeho projektu Chytrej výčep, díky kterému dokážeme snižovat spotřebu energií ve výčepu o zhruba 30 procent,“ řekl Jiří Klabzuba, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje pro hospody a restaurace.
S diagnostikou současného stavu a poradenstvím pomohla společnost Kofola ČeskoSlovensko. Před inovacemi proběhla dotazníková analýza, která nevypadala příliš lichotivě s výsledkem 34 procent.
„Gastro provozy leckdy rezignují na udržitelnost, protože se bojí finanční náročnosti nebo nevěří přínosu inovací. My se snažíme tento pohled provozovatelů změnit. Díky našemu projektu Neleníme, zeleníme a intenzivní spolupráci s odborníky a dodavateli ekologických řešení pomáháme našim zákazníkům hledat úspory v jejich provozech, které potěší nejen přírodu, ale i peněženku. Primárně se věnujeme úsporám vody, energií, cirkularitě a přeměnám odpadu na zdroj, ale i například EKO výrobkům a efektivnímu využití zahrady,“ řekla Jana Riegerová, hlavní hybatelka projektu Neleníme, zeleníme od Kofoly.
V provozovně Energy PUB tak díky Kofole mohly být využity pisoáry bez vody. Toalety, které spotřebují pouze 2,4 litru vody na jedno spláchnutí. Perlátory, které snižují spotřebu vody až o 4 litry vody za minutu, nebo inteligentní osoušeče, které jsou až o 90 procent energeticky méně náročné než ty běžné.