dnes
Úterý - oblacno
23°C
zítra
Středa - prehanky-dest
21°C
pozítří
Čtvrtek - skorojasno
23°C
Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný a navíc také krásně vypadá. 

„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje svůj první tip Pavla Stoklasová. Hned ovšem také zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a také – perfektně vymazaná a vysypaná forma. Pavla používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.

Tři tipy Pavly Stoklasové:

Nepodceňte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ho tak hrudek a bude jemnější a kypřejší.

Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.

Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

 

Recept na velikonočního beránka:

Suroviny pro přípravu těsta

250 g cukru krystal

300 g polohrubé mouky

5 vajec

50 ml oleje

40 g rozinek

40 g vlašských ořechů

40 g hořké čokolády

1 citron

20 g prášku do pečiva

50 ml vody vlažné

Na vymazání a vysypání formy

50 g Hery

50 g polohrubé mouky

Na polevu

500 g fondánu

1 bílek

šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.

2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.

3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. „Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky,“ říká Pavla Stoklasová.

pavla-stoklasova-websize-nahled Pavla Stoklasová je vyučená cukrářka, rodačka z Velkých Karlovic, pracuje jako cukrářka a pekařka valašských frgálů v Resortu Valachy Velké Karlovice.

„U nás doma se peklo odjakživa, dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od své babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech.“

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů uprostřed krásné přírody Chráněné krajinné oblasti Beskydy, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní při kurzu pečení pod vedením Pavly a jejích kolegyň. Letošní novinkou budou i kurzy výroby čokoládových pralinek – přesně takových, jaké dostávají jako dárek při příjezdu na dovolenou hosté Spa hotelu Lanterna.


Toto varování ohledně sexu se zdá být přehnané, ale Honner předkládá srovnání a důkazy. Tak ať si to každý přebere po svém...

Dnes ve 13:46

Doba je uspěchaná. Osobní kontakt řešíme pomocí telefonů, sociálních sítí a emoce shrnujeme do malých obrázků. Na okraj pozornosti se dostává sex. Do postele místo touhy uléháme s mobilem. Společnost degraduje, a tak se za 50 let může stát, že se v Evropě jiné dítě než ze zkumavky,...

Přednáška: Jak jsme dříve jídávali

16. května 2018 v 07:31

Vypravte se s Petrem Horou Hořejšem, autorem cyklu Toulky českou minulostí, ke stolům našich předků. Zábavný večer ke 100. výročí založení republiky „Jak jsme dříve jídávali“ je pořad vhodný pro všechny generace. Koná se ve čtvrtek 17. května od 19 hodin v Divadle Dobeška...

Den zdraví v Praze 15

14. května 2018 v 08:46

Zítra, 15. května, se můžete těšit na zajímavý program. Zdravá Praha 15 se koná na Veronském náměstí od 14 do 18 hodin.

Přednáška nejen o schizofrenii

10. května 2018 ve 12:30

Praha 5 zve na veřejnou přednášku: Schizofrenie – Porucha vnímání nebo dar? Přednášku nejen o schizofrenii, ale i o jiných psychických poruchách v pondělí 21. května povede Jaroslav Pulda.

Čaj o sedmé a Marcela Košanová

28. dubna 2018 v 09:58

S čarodějkou a kartářkou Marcelou Košanovou, která umí nahlédnout na dno lidské duše se dámy, žíjící v Praze 1, mohou setkat poslední květnový den. V Galerii 1 ve Štěpánské ulici se koná setkání Čaj o sedmé.

Astrovíkend na Výstavišti v Holešovicích zve na poradny, koncert, přednášky a workshopy

26. dubna 2018 v 19:20

Na Výstaviště do Holešovic se o víkendu 12. a 13. května sjedou věštci, kartáři, autoři knih, kteří nabídnou mnoho zajímavých podnětů a inspirace pro váš osobní rozvoj.

Jak pomalu stárnout prozradí Alena Klenot

25. dubna 2018 v 15:54

Setkání s Alenou Klenot, vizážistkou Céline Dion, umožní radnice první městské části všem ženám ve věku 18 – 45 let. Ve čtvrtek 26. dubna se koná Čaj o sedmé, akce, kterou radnice připravuje pro své obyvatelky.

Tvrdá realita dle Tomanové: Prášek vás v tomto bohužel častém případě příčiny bolesti nezbaví. Pokud ji nebudete řešit, vaše zdravotní potíže se mohou opakovat a dokonce i stupňovat

25. dubna 2018 v 09:16

Trpíte občas bolestmi hlavy a tlumíte je tak, že si vezmete prášek? Ten vás sice od nepříjemné bolesti povrchově zbaví, ale příčinu nevyřeší. „Pokud nebudete řešit její pravé příčiny, vaše potíže se mohou opakovat, a dokonce i stupňovat. Bolesti hlavy mohou být přitom v mnoha případech způsobeny...

Tento výčet varovných signálů byste měli znát! Počet pacientů u nás roste, desítky tisíc lidí nemají onemocnění diagnostikováno. Při záchvatu mohou být podle profesora Pohunka ohroženi na životě

25. dubna 2018 v 09:05

Astma celosvětově sužuje a ohrožuje až 300 milionů nemocných. Jedním z hlavních cílů zdravotníků v ČR i všude ve světě je snižovat počet případů, kdy musí být astmatik pro akutní stavy hospitalizován. V České republice se situace rok od roku zlepšuje. Zatímco v roce 2000 muselo kvůli astmatu do...

Další články
Nahoru