dnes
Pondělí - jasno
23°C
zítra
Úterý - jasno
22°C
pozítří
Středa - jasno
20°C
Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný a navíc také krásně vypadá. 

„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje svůj první tip Pavla Stoklasová. Hned ovšem také zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a také – perfektně vymazaná a vysypaná forma. Pavla používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.

Tři tipy Pavly Stoklasové:

Nepodceňte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ho tak hrudek a bude jemnější a kypřejší.

Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.

Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

 

Recept na velikonočního beránka:

Suroviny pro přípravu těsta

250 g cukru krystal

300 g polohrubé mouky

5 vajec

50 ml oleje

40 g rozinek

40 g vlašských ořechů

40 g hořké čokolády

1 citron

20 g prášku do pečiva

50 ml vody vlažné

Na vymazání a vysypání formy

50 g Hery

50 g polohrubé mouky

Na polevu

500 g fondánu

1 bílek

šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.

2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.

3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. „Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky,“ říká Pavla Stoklasová.

pavla-stoklasova-websize-nahled Pavla Stoklasová je vyučená cukrářka, rodačka z Velkých Karlovic, pracuje jako cukrářka a pekařka valašských frgálů v Resortu Valachy Velké Karlovice.

„U nás doma se peklo odjakživa, dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od své babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech.“

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů uprostřed krásné přírody Chráněné krajinné oblasti Beskydy, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní při kurzu pečení pod vedením Pavly a jejích kolegyň. Letošní novinkou budou i kurzy výroby čokoládových pralinek – přesně takových, jaké dostávají jako dárek při příjezdu na dovolenou hosté Spa hotelu Lanterna.


Touto ztrátou jsou v Česku ohroženy tisíce lidí, a to i kvůli nemocem, které přes pokroky v medicíně zatím nelze vyléčit

13. října 2018 ve 22:34

Ztrátou zraku jsou v České republice ohroženy tisíce lidí, a to kvůli nemocem, které i přes pokroky v medicíně zatím nelze vyléčit. Oproti minulosti je velkým problémem, že velká část lidí se slepotou ztrácí i přístup k počítači, na který byli celý život zvyklí. Přestože řada pacientů o tom, že...

V Česku je postiženo touto nemocí až 300 000 lidí. Řada jich trpí zbytečně v důsledku nesprávné nebo opožděné diagnózy

11. října 2018 v 18:56

Lupénka je chronické, zánětlivé onemocnění kůže, kterým je ve světě postiženo nejméně 100 milionů lidí. V České republice je to 200 až 300 tisíc osob. Není to ale jen nemoc kůže, s lupénkou souvisí i jiné závažné nemoci, k nimž patří zánětlivé onemocnění kloubů (psoriatická artritida),...

Banalita, který může ohrozit váš život. Podle chirurga Fraška mohou lidé riziko problémů sami některými kroky snížit

9. října 2018 ve 23:01

Kdo z nás nikdy nezkoumal svoje břicho, které většinou vidíme jako příliš velké? Neplatí ale, že za všechno, co v této partii přebývá, může tloušťka. Vyklenutí v oblasti břicha, pupku, ale i třísla nebo stehna bývá často příznakem kýly. A ta, když ji zanedbáme, může ohrozit i náš život. Kýla, ať...

Revmatici v pohybu. Startuje akce, jejímž cílem je rozhýbat nemocné

8. října 2018 v 10:26

Nejméně o kilometr navíc k současným třem si hodlá sedmdesátiletá Marie Stařičná navýšit svou denní dávku chůze. A to od 12. října. Důvod? Zapojila se do nové výzvy Revma v pohybu, kterou vyhlašuje pacientská organizace Revma Liga ČR ve Světový den artritidy. Revmatici si sami určí, kolik by daný...

Tento nešvar, který je ohrožuje na životě, se týká nejčastěji vysokoškoláků a boháčů. Riziko je u nich pětkrát vyšší než u lidí bez maturity!

4. října 2018 ve 20:41

Být neustále dostupný a online je fenomén dnešní doby. Na nebezpečí tohoto chování za volantem se dlouhodobě snaží upozornit kampaň České asociace pojišťoven #nepozornostzabíjí. Velká část řidičů totiž zákaz používání mobilních zařízení během jízdy zcela ignoruje. Podle průzkumu společnosti...

V tomto jsou podle primáře Stodůlky Češi velcí lajdáci. Fakta to dokazují, není na ně hezký pohled. Přitom včasné odhalení problému je pro jeho léčbu zásadní

4. října 2018 ve 13:04

Světový den zraku letos připadá na 10. října. Tento den má upozornit na problémy spojené se zrakovými vadami, jako je například slepota či různé poruchy vidění a dioptrické vady. V Česku počty lidí s oční vadou neustále stoupají, navíc se snižuje věk pacientů. V péči o zrak ale Češi...

Další články
Nahoru