dnes
Neděle - jasno
7°C
zítra
Pondělí - skorojasno
12°C
pozítří
Úterý - zatazeno
13°C
Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální cukrářky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný a navíc také krásně vypadá. 

„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje svůj první tip Pavla Stoklasová. Hned ovšem také zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a také – perfektně vymazaná a vysypaná forma. Pavla používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.

Tři tipy Pavly Stoklasové:

Nepodceňte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ho tak hrudek a bude jemnější a kypřejší.

Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.

Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

 

Recept na velikonočního beránka:

Suroviny pro přípravu těsta

250 g cukru krystal

300 g polohrubé mouky

5 vajec

50 ml oleje

40 g rozinek

40 g vlašských ořechů

40 g hořké čokolády

1 citron

20 g prášku do pečiva

50 ml vody vlažné

Na vymazání a vysypání formy

50 g Hery

50 g polohrubé mouky

Na polevu

500 g fondánu

1 bílek

šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.

2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.

3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. „Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky,“ říká Pavla Stoklasová.

pavla-stoklasova-websize-nahled Pavla Stoklasová je vyučená cukrářka, rodačka z Velkých Karlovic, pracuje jako cukrářka a pekařka valašských frgálů v Resortu Valachy Velké Karlovice.

„U nás doma se peklo odjakživa, dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od své babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech.“

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů uprostřed krásné přírody Chráněné krajinné oblasti Beskydy, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní při kurzu pečení pod vedením Pavly a jejích kolegyň. Letošní novinkou budou i kurzy výroby čokoládových pralinek – přesně takových, jaké dostávají jako dárek při příjezdu na dovolenou hosté Spa hotelu Lanterna.


Praha 9: Pečujete o své blízké? Potkejte se s odborníky

17. února 2019 v 08:01

Setkání s odborníky z projektu Dva životy – Praha, který pomáhá pečujícím o své blízké – děti nad 18 let, partnery s onkologickým onemocněním, po vážných autonehodách, seniory, zdravotně postižené osoby, rodiče, prarodiče, se koná v úterý 5. března.

Vodou můžete šetřit v koupelně, kuchyni i na zahradě

16. února 2019 v 07:38

Více než miliarda lidí na Zemi nemá přístup k nezávadné pitné vodě. U nás se spotřebuje za den průměrně 93 litrů vody na osobu, zatímco v nejchudších částech světa se lidé musí spokojit i s 10 litry na den.

Veolia pomáhá v boji s kůrovcem

14. února 2019 ve 12:53

Přední čeští entomologové a odborníci na umělou inteligenci spojili síly v rámci projektu na podporu rozvoje vědy a techniky Česká hlava k boji proti kůrovci. Pomocí systémů s umělou inteligencí vytvářejí program, který z leteckých snímků lesů automaticky vyhledá a označí stromy, které jsou...

Když jde o srdce. Den zdraví na Šestce

12. února 2019 v 10:33

Ve čtvrtek 14. února budou na Šestce desítky doktorů, sester, mladých mediků a další odborný personál z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

David Frej: Život bez zánětu

9. února 2019 v 10:15

Zánět je reakcí imunitního systému, která nás chrání proti toxinům, infekcím a poranění. Chronický zánět, který v těle přetrvává dlouhou dobu, ovšem způsobuje závažné poškození a poruchy vedoucí k chronickým onemocněním.

Každá plechovka se počítá

6. února 2019 v 10:58

Úspěšný celoevropský projekt Každá plechovka se počítá (Every Can Counts) oficiálně vstupuje do Česka. V České republice chce zvýšit povědomí o výhodách správného třídění nápojových plechovek. Osvěta v jejich třídění ještě nikdy nebyla prezentována zábavnější formou – plechovka je náš hrdina,...

Další články
Nahoru