Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Byznys

Nedostatek lidí se projevuje i v gastro segmentu. Chybějí hlavně kuchaři a číšníci

Gastronomické služby jsou jedním z oborů, kde se projevuje dlouhodobý nedostatek lidí. To má hned několik důvodů: v oboru je tradičně velmi vysoká fluktuace, práce je psychicky i fyzicky náročná, zvláště v poměru k nižší platové hladině, a navíc jde o segment, kde je poměrně obvyklé nedodržování zákoníku práce, především délky pracovní doby. 

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz množství nabídek práce v gastro segmentu neustále stoupá, zatímco počty uchazečů o práci klesají – pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje.

„Gastronomie jako obor u nás v současné době prodělává renesanci – lidé se více zajímají o to, co jedí, jsou ochotní za jídlo více zaplatit, ale jsou také náročnější. V gastronomické oblasti více než jinde závisí úspěšnost podniku na kvalitě a profesionalitě jeho zaměstnanců,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „I zde je problém s úrovní oborového školství – protože majitelé firem a špičkoví kuchaři nejsou spokojení s připraveností absolventů na praxi, zakládají často sami školicí zařízení a připravují vzdělávací programy. Možnost odborného růstu je také důležitým faktorem, který může majitelům gastronomických zařízení pomoci při stabilizaci jejich týmu a zlepšení úrovně služeb.“

Počet pracovních nabídek v gastronomických zařízeních neustále stoupá – v letošním roce zaměstnavatelé nabízeli v součtu nabídek Profesia.cz a údajů MPSV téměř 15 tisíc volných pracovních míst. Nejvíce poptávaní jsou kuchaři (6025) a číšníci (5315), percentuálně největší zájem je o pomocné kuchaře – s nárůsty poptávky o 429 % v loňském, respektive o 239 % v letošním roce. Počet inzerátů uchazečů o práci se snižuje – meziroční propady činily 24 % v roce 2014 a dalších 14 % v roce 2015. Počet kuchařů hledajících práci klesl o 21 %, o profesi barmana stálo oproti loňskému roku o 13 % méně uchazečů.

Gastro segment vykazuje výrazné sezónní vlivy související v zimě s lyžařskou sezónou a v létě s tradiční prázdninovou turistickou sezónou. Počty uchazečů o práci se ale v průběhu roku mění podobně jako v jiných oborech – nejvíce lidí hledá práci v lednu a v září-říjnu. Z pohledu regionů je nejvíc nabídek práce tradičně v Praze a Středočeském kraji, největší nárůst jejich počtu jsme ale zaznamenali v Moravskoslezském kraji – o 79 % v porovnání let 2014 a 2015.
 
Co poradit zaměstnavatelům v oblasti gastronomických služeb? „V první řadě stabilizaci týmu zaměstnanců, protože se jedná o obor, kde je míra fluktuace kolem 15 %, přičemž běžně se pohybuje mezi 5–7 %,“ uvádí Zuzana Lincová. „Stěžejní je vzdělávání a kontrola personálu, protože úspěšnost podniku je na jeho profesionalitě a chování závislá více než je tomu v jiných oborech. A atmosféra ve firmě, protože v oboru, kde je zákazník pánem, velmi záleží na sociálních aspektech – vztahu se spolupracovníky, uspokojení z vykonávané činnosti a pocitu sounáležitosti s firmou.“


Retailový Oscar míří do Prahy. Ocenění za nejlepší prodejnu získala česká společnost Potten & Pannen – Staněk

25. března 2024 ve 21:08

Skvělým úspěchem se může pyšnit česká společnost s prémiovým kuchyňským vybavením Potten & Pannen – Staněk, která si z amerického Chicaga odnáší tu nejprestižnější cenu ve světové soutěži Global Innovation Awards (GIA). Mezinárodní porotu uchvátila svou unikátní prodejnou Atelier Potten &...

Vienna Insurance Group s výrazným nárůstem zisku v roce 2023 a pozitivním výhledem na letošek

13. března 2024 v 10:39

Díky dvoucifernému růstu pojistného a výraznému zvýšení zisku představuje Vienna Insurance Group (VIG) mimořádně úspěšný účetní rok 2023. Objem pojistného ve výši 13,8 mld. EUR je o 10 % vyšší než v předchozím roce, zatímco zisk před zdaněním vzrostl na 772,7 mil. EUR...

EY Podnikatelem roku České republiky se pro rok 2023 stává Sotirios Zavalianis z AKESO holding a.s.

7. března 2024 v 11:12

V pořadí čtyřiadvacátý titul EY Podnikatel roku České republiky získal podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis. Již předtím se stal v regionálních kolech vítězem soutěže ve Středočeském kraji. Jeho společnost AKESO holding působí v oblasti soukromé zdravotní péče napříč medicínskými obory a...

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla plné obsazenosti

7. března 2024 v 11:10

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné patří významný hráč na poli logistiky Hegelmann Transporte, který sem plánuje přemístit své tuzemské sídlo, a také provozovatel samoobslužné restaurace Delirest. Vzhledem k tomu, že...

THMP zhodnotila roční dodávky energií pro město a jeho organizace

7. března 2024 v 08:59

Městský správce veřejného osvětlení, společnost Technologie hlavního města Prahy, včera předložila radě hlavního města hodnotící zprávu k zajištění energií za uplynulý rok 2023. Svoji činnost městského obchodníka s energiemi společnost zahájila na začátku roku zajištěním energií pro pražskou...

V Rytířské ulici bude prodejna výrobků od českých firem

6. března 2024 v 08:55

Rada Prahy v pondělí schválila pronájem nebytového prostoru v Rytířské ulici na základě výběrového řízení, kde nově bude prodejna řemeslných a designových výrobků od českých firem. „Do výběrového řízení na pronájem nebytového prostoru v Rytířské 12 přišlo 16 nabídek. Jsem rád, že se postupně...

Průzkum Kooperativy mezi středoškoláky: sledují televizi a baví se u e-sportu

4. března 2024 v 15:07

Kooperativa je tradičním podporovatelem finanční gramotnosti a také z toho důvodu je již několik let partnerem Ekonomické olympiády českých středoškoláků, kterou pořádá Institut ekonomického vzdělávání (INEV). „Kromě toho, že jsme partnerem olympiády, se také každý rok snažíme v průzkumu zjišťovat...

Studie TOP Zaměstnavatelé stanovila pořadí pro letošní rok

3. března 2024 v 10:01

Studie TOP Zaměstnavatelé je projektem Asociace studentů a absolventů, který probíhá mezi studenty českých vysokých škol a nově i středoškoláků. Je realizován ve spolupráci s prestižní výzkumnou agenturou NIQ, univerzitami, středními školami, studentskými organizacemi a firemními partnery....

Další články
Nahoru