dnes
Úterý - zatazeno
6°C
zítra
Středa - skorojasno
4°C
pozítří
Čtvrtek - zatazeno
6°C
Lifestyle / Zdraví

Navštivte první kamenný „Matcha Point“ v Holešovicích

Milovníci japonského jemně mletého čaje mohou nyní navštívit vůbec první český showroom zaměřený na originální stoprocentní zelený čaj Matcha. V Praze jej otevřela společnost Čajová květina s.r.o., která je největším dodavatelem BIO MatchaTea u nás. Potvrdil to její ředitel Petr Patočka. Svým úzce specializovaným zaměřením je unikátní v celé Evropě.  

První český „kamenný“ předváděcí salón Matcha Point o rozloze 25 m2 otevřel v pražských Holešovicích (Praha 7), přesněji na ulici Osadní 1465/7.

„Lidem se věnují odborníci na čaj Matcha, kteří jej nejen nabízejí, ale hlavně informují o čaji a jeho rozdílech od klasických sypaných čajů. Dále také rozdílech v dostupných čajích Matcha v Česku a obecně o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví,“ potvrdil Petr Patočka, ředitel společnosti Čajová květina s.r.o., která BIO MatchaTea dodává na český trh. 

Nejširší sortiment produktů z Matcha

V pražském Matcha Pointu naleznou návštěvníci z řad vyznavačů zdravého životního stylu široké spektrum tradičního čaje Matcha či produktů z něj, jako kosmetika a potravinářské produkty či moderní i tradiční nápojový servis. Nejvyšší řadu značky MatchaTea v BIO kvalitě určenou zejména pro čajové obřady: MatchaTea Delicacy, MatchaTea Ceremony, MatchaTea Gastro a MatchaTea Harmony pro gastronomické zařízení a domácnosti, MatchaTea Gourmet pro výrobce potravin například na přípravu zmrzliny, čokolády a dalších pochutin. Rovněž doplňky stravy či sortiment na přípravu (šejkr, láhev, nápojové sklo). Kosmetika: Krém Matcha Karité, Matcha Anti-Age tinktura a další.

Lidé mohou nejen přijít a ochutnat či vyzkoušet si sortiment zejména značky MatchaTea, ale místo slouží i pro osvětu. Tvůrci hodlají postupně pořádat přednášky, řízené ochutnávky, školení, promítání filmů o čajových plantážích a pěstování Matcha v Japonsku, výstavy fotografií zachycujících celý proces od zasazení přes sklizeň až po zpracování. Na místě jsou k vidění i dostání klasické keramické misky a bambusové metličky k přípravě při čajových obřadech.

Osvěta je podle Petra Patočky důležitá. Matcha není klasický sypaný čaj ani se neřadí mezi standardně rozpustné granulované čaje. Má jinou přípravu. Díky své práškové formě lze velmi prakticky využít v kuchyni. Používá se v teplé i studené variantě, vhodný je jako „latté“ k přípravě koktejlů, populární smoothie, či do čokolád, zmrzlin a dalších cukrovinek a pochutin.

MatchaTea lze označit jako takzvanou superpotravinu 21. století. „Čaj MatchaTea je sice známý již stovky let, ale u nás je nyní takříkajíc znovuobjeven, původ má v Asii. Má výjimečné nutriční hodnoty. Obsahuje 137krát větší množství antioxidantů než běžný zelený čaj, vitamíny, minerály a vlákninu ve vyšší koncentraci. Pomáhá také při redukci váhy či působí preventivně proti běžným civilizačním chorobám, usnadňuje zvládání stresu, zlepšuje soustředění,“ vyjmenovává konkrétně některé z pozitivních účinků Petr Patočka z www.matchatea.cz.

Přínosy čaje Matcha

Matcha má vysoký obsah antioxidantů. Jeden šálek čaje má nutriční hodnotu stejnou jako 10 šálků běžného zeleného čaje. Podle Petra Patočky jsou obecně známější studie na účinky zeleného čaje, od nich však lze odvodit mnohonásobně vyšší účinky, které člověk pocítí při pití kvalitního MatchaTea.

Dále se v Matcha vyskytuje kupříkladu antioxidant EGCG, jenž pomáhá při snižování váhy, a to tím, že urychluje metabolismus až o 40 procent. Přestože jeden šálek tohoto čaje obsahuje asi polovinu kofeinu, než srovnatelné množství kávy, povzbuzující účinky trvají podstatně déle, kolem 6 hodin. Zapříčiněno je to obsahem katechinu, ten zpomaluje vstřebávání kofeinu. Je rovněž velkým pomocníkem při soustředění i relaxaci díky obsahu dalších účinných látek jako například L-theaninu.

Čaj Matcha?

V překladu znamená mletý čaj. Jemný práškový čaj je vyrobený z mladých celých lístků zastiňovaných zelených čajů a více než 800 let jej používají při obřadech zenoví mniši v Japonsku. Byl převzat pro použití v tradičním japonském čajovém obřadu zvaném „chado“, čili „cesta čaje“. Oproti běžným zeleným čajům má sladší, silnější až „travnatou“ chuť, zvýšený obsah chlorofylu a antioxidantů.

V každé porci je kolem 30 % vlákniny. Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se barviva, přísady, konzervační látky. Matcha se neřadí mezi klasické rozpustné (instantní) čaje. Obsahuje velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Na výrobu kvalitního pravého japonského čaje se používají ručně sbírané listy.

Není pouze vzácný a kvalitní, ale díky vysokému obsahu antioxidantů i zdravější než jiné typy čaje. Mimo jiné posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a koncentraci „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi. Denní příjem by u dospělého člověka neměl přesáhnout 6 šálků. Přitom 1 šálek čaje nahrazuje 10 šálků běžně louhovaného zeleného čaje. Při pití spotřebujete celý čajový list, což je velmi prospěšné pro zdraví.

Výroba čaje Matcha

Zelená smaragdová barva kvalitního čaje MatchaTea je výsledkem tradičního pěstování na zastíněných polích. Ty se měsíc před sklizní zakryjí stínící technikou. K zelenému čaji přitom správně proniká jen 10 procent světla. Rostlina nedostatek vyrovnává zvýšenou výrobou chlorofylu a aminokyselin a získává charakteristicky zelenou barvu. I to je podle Patočky známka kvality, jelikož čaj v barvě dožluta či dohněda nedodržel výrobní postup, společně s nasládlou a jemnou chutí. Čaj po převážně ruční sklizni projde parou kvůli zabránění kvašení a zachování živin, dále se suší (čaj se v této fázi nazývá Aracha, tedy surový čaj). Výrazně ztratí na objemu i hmotnosti. Následuje třídění, lístky se zbavují stopek, větviček a žilek. Čaj je poté rozkrájen na stejné kusy (v této fázi se nazývá Tencha). Poslední krokem při výrobě je mletí na jemný prášek v hygienickém prostředí továrny na žulových mlýnech. Při tradičním zpracování se za jednu hodinu semele jen 40 gramů čaje. Tím vznikne Matcha.

Superpotravina? SuperMatcha

Termín je užíván velmi široce. Většinou se však jedná o známý nebo exotický druh ovoce či zeleniny, u kterého byly naměřeny vysoké hodnoty živin nebo zjištěno takové chemické složení, které prospívá zdraví.

Základní informace o Matcha Point showroomu MatchaTea.cz:

Adresa: Osadní 1465/7, 170 00 Praha 7

Otevírací doba: po-pá od 09.00–18.00.

Pro další informace navštivte webové stránky http://www.matchatea.cz/


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

Včera ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru