dnes
Sobota - zatazeno
6°C
zítra
Neděle - zatazeno
10°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
9°C
Nastavení biologických hodin v létě. Zásady, které bychom měli dodržovat
Pokud jde o psychiku, ani ta není v horkém létě ušetřena. Ilustrační foto: Bob Smith / Freimages.com

Nastavení biologických hodin v létě. Zásady, které bychom měli dodržovat

Naše vnitřní hodiny, o kterých vědci stále častěji hovoří, jsou také „nastavené“ na roční období, a tak bychom podle lékaře Davida Freje měli jíst a vůbec se chovat v zimě a jinak v létě. Celkem intuitivně v horkém a suchém létě inklinujeme ke všemu ochlazujícímu a vlhkému. Víme, že nemáme setrvávat dlouho na slunci a že bychom se neměli opalovat kolem poledne, ale jaké další zásady, včetně stravování, bychom měli dodržovat?    

V horkém létě bychom měli nosit volné šaty, nejlépe ve světlých barvách. Na kůži bychom měli používat oleje, které ochlazují, jako je santálový, olivový, kokosový nebo růžový.

Sprchovat bychom se měli vlažnou vodou, stejně jako plavat raději v teplejší vodě než ve studené. Pozor na klimatizaci, která může způsobit zdravotní problémy, například bolesti svalů a kloubů.

Pokud už při ní musíte pracovat, pak nechoďte z horka rovnou do klimatizované místnosti, zvolte raději pozvolnější postup a vypijte předtím trochu teplé vody.

V horku bychom neměli ani vydávat příliš mnoho energie, a tak bychom se měli vyhýbat fyzické zátěži a pozor, šetřit i se sexem. Stále častěji u nás se změnou počasí přecházíme na režim jižních národů. Proto, pokud to jen trochu jde, je dobré si odpoledne na chvíli lehnout a odpočinout.

Co zásadně nepít

Pokud jde o pití, nedoporučují se studené nápoje. Už v 16. století, v jakési příručce domácího lékaře – Regimentu zdraví – se psalo, že se v létě mají pít dva litry tekutin. Nejvhodnější je pitná voda, protože nadbytek ovocných džusů a čajů, nemluvě o kávě, může dehydratovat organismus nebo ho překyselovat, čímž se povzbuzuje vnitřní horkost.

Pokud už chceme pít čaje, pak je nejvhodnější mátový a fenyklový. Vynikající jsou také sorbety, neboli sirupy ředěné vodou, ovšem bez ledu a v pokojové teplotě. K létu patří šťávy z melounů, jablečné a jiné ovocné. Jste-li pivaři a bez hořkosti vám pití nechutná, pak alespoň pijte pivo nepříliš studené. Co zásadně nepít? Černý a zelený čaj, kávu, sladké limonády, čokoládu a samozřejmě ani destiláty.

Co jíst a čemu se vyhnout

Ačkoliv víme, že mexická nebo indická jídla jsou pálivá a domorodci je konzumují i za velkého horka, pro naše podnebí je vhodnější jiná strava. Kupodivu v tuto dobu se hodí sladká jídla, jako je například tvaroh s ovocem nebo sladká rýže. Výborné jsou lehké saláty, listová zelenina, obiloviny (rýže, špalda, celozrnná pšenice…), také drůbež a nehomogenizované mléko.

Co nejíst? Měli bychom omezit maso, sůl, ořechy. Z koření jsou vhodné ochlazující druhy – koriandr, fenykl a hřebíček.

Ani psychika není ušetřena

V létě se také specifické nemoci související s vnitřní horkostí, překyselením a záněty. V tomto období také častěji onemocníme migrénami, záněty žaludku nebo kloubů, ale také se objevují kožní nemoci, oční záněty a infekce, hemoroidy, nemoci slinivky a nadledvinek, pálení žáhy, průjmy.

S horkem se také rozšiřují cévy odvádějící přebytečné teplo z těla, což kompenzuje srdce zvýšenou frekvencí tepů. Nemocnému srdci pak hrozí nedokrvení srdečního svalu a infarkt. Stejně tak můžeme trpět dušností a hromaděním krve v plicích.

U vysokého krevního tlaku se zvyšuje riziko krvácení do mozku nebo selhání srdce.

Pokud jde o psychiku, ani ta není v horkém létě ušetřena – býváme podráždění, míváme návaly zlosti, projevujeme se cholericky.

Mluví se také o letní depresi, která se projevuje nespavostí, nechutenstvím a hubnutím. Nejlépe je tedy zdržovat se ve stíněných místnostech a hlavně dodržovat pitný režim.


Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Stand-up komička Adéla Elbel radí, jak se stát charitativním typem

23. listopadu 2019 ve 14:10

Známá stand-up komička a členka hudebního uskupení Čokovoko Adéla Elbel se letos rozhodla zapojit do Národní potravinové sbírky, která patří v Česku k vůbec nejrozšířenějším charitativním aktivitám, na které se každoročně podílí čím dál více Čechů. Těm, kteří neví „jak na věc“ nebo ještě lépe, jak...

Další články
Nahoru