dnes
Sobota - zatazeno
4°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
3°C
pozítří
Pondělí - snih
2°C
Naše posvícení upozorní na problematiku hladu ve světě
Ilustrační foto: rozvojovka.cz

Naše posvícení upozorní na problematiku hladu ve světě

Přes 200 organizací ze všech krajů České republiky – 172 základních, středních, odborných i vysokých škol, 26 restaurací a jídelen a 4 další instituce – se zapojilo do akce společnosti Člověk v tísni Naše posvícení. Ve středu 16. října budou zákazníkům, klientům a studentům podávat alespoň jedno jídlo z denního menu uvařené z lokálních surovin anebo promítat tematické dokumentární filmy. V Praze se bude moci s akcí naše posvícení na jedenácti místech.

OSN 16. října pravidelně vyhlašuje za Světový den výživy a akce Naše posvícení chce právě v tento den upozornit na problematiku hladu ve světě, kterým trpí téměř miliarda lidí. V každém přihlášeném místě budou k dispozici informační materiály (prostírání, plakáty, letáky, publikace) a v některých městech se budou konat další doprovodné akce, například debaty s odborníky, zahradní slavnosti a výtvarné aktivity.

“Překvapily nás nápady, s jakými jednotlivé organizace přicházejí. Například v jedné ze škol budou z místních surovin vařit sami žáci, v jiné dostali rodiče za úkol připravit pro děti svačiny z místních zdrojů. Studenti navštíví farmáře v regionu nebo uspořádají filmový maraton. Do akce se podle odhadů zapojí celkem přes 30 tisíc lidí. Naším cílem je především vyvolat debatu k tématu,” říká Hana Krejsová, koordinátorka kampaně Food Right Now – Postavme se hladu.

Kromě osvětových aktivit ale k řešení hladu ve světě přispěje i konzumace lokálních potravin přímo z okolí, kde žijeme. V rozvojových zemích, kam mnohé nadnárodní firmy soustředí svou produkci, se tak šetří zdroje vody a půdy, které pak mohou využít nejchudší obyvatelé světa.

Lokální potraviny jsou také kvalitnější, jejich distribuce je méně energeticky náročná, šetrnější k životnímu prostředí. “Výhoda místních potravin je hlavně ta, že se nemusíme bát, zda neměla výroba našeho pokrmu negativní dopady na chudé země,” dodává Hana Krejsová.

Akci Naše posvícení mimo jiné podpořil i gurmet Pavel Maurer, zakladatel restauračního žebříčku Grand Restaurant a pořadatel Prague Food Festivalu.

Seznam zapojených restaurací a škol v Praze najdete zde.


Autor: Renata Rákosová
Další články
Nahoru