dnes
Pondělí - jasno
18°C
zítra
Úterý - obcasny-dest
19°C
pozítří
Středa - obcasny-dest
23°C
Právo

Nařízení ePrivacy na spadnutí – zásadní změny v praxi

Nový návrh nařízení Evropské komise ePrivacy přináší zásadní změny, které stojí za pozornost. Nařízení aktualizuje právní rámec ochrany soukromí a elektronické komunikace, resp. stává se doplňkem Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Nahrazuje dosud platnou směrnici o soukromí a elektronických komunikacích č. 2002/58/ES, která je do českého právního řádu transponována zákonem č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, a zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Návrh má ambici posílit důvěru a bezpečnost na jednotném digitálním trhu.

Klíčové body návrhu Komise

Noví hráči

Pravidla ochrany osobních údajů budou platit i pro nové hráče na trhu, kteří poskytují služby elektronických komunikací, jako jsou WhatsApp, Facebook Messenger a Skype. To znamená, že i u těchto oblíbených služeb bude zaručena stejná úroveň důvěrnosti komunikace jako u tradičních telekomunikačních operátorů.

Silnější pravidla

Všechny fyzické a právnické osoby v EU budou mít stejnou úroveň ochrany své elektronické komunikace prostřednictvím tohoto nařízení s přímou závazností. Výhodou pro podnikatele má být i jednotná úprava pravidel v rámci EU.

Komunikační obsah a metadata

Soukromí bude zaručeno pro obsah komunikace a metadata, např. čas hovoru. Metadata mají mít vyšší míru ochrany osobních údajů a mají být anonymizována nebo mazána, pokud uživatelé nedali souhlas nebo nejsou údaje potřebné pro fakturaci.

Nové obchodní příležitosti

Po udělení souhlasu se zpracováním dat pro komunikaci budou mít tradiční telekomunikační operátoři více příležitostí poskytovat další služby a rozvíjet své podnikání. Například by mohly produkovat mapy zobrazující koncentraci lidí podle tělesné teploty. Ty by mohly pomoci veřejným orgánům a dopravním společnostem při vytváření nových projektů v oblasti infrastruktury.

Jednodušší pravidla týkající se souborů cookies

Poskytování souborů cookies, které vedlo k přetěžování požadavků na souhlas uživatelů internetu, bude zjednodušeno. Nová pravidla budou uživatelsky přívětivější, protože nastavení prohlížeče umožní snadnější způsob souhlasu nebo odmítnutí poskytování souborů cookies a dalších identifikátorů. Návrh rovněž počítá s tím, že nebude třeba souhlasu s ukládáním cookies, které nezasahují do soukromí osob a zároveň zlepšují uživatelské prostředí (např. umožňují si zapamatovat historii nákupního košíku) nebo které jsou používány webovými stránkami k počítání množství návštěvníků.

Ochrana proti spamu

Návrh taktéž zakazuje nevyžádanou elektronickou komunikaci prostřednictvím e-mailů, SMS a automatizovaných volacích přístrojů. V závislosti na vnitrostátních právních předpisech budou lidé před nimi chráněni již v továrním nastavení přístrojů, nebo budou moci využít funkci seznamu nevyžádaných hovorů, díky kterému nebudou přijímat anonymní marketingové telefonní hovory. Marketingové hovory budou muset zobrazit své telefonní číslo nebo použít speciální předběžnou opravu, která identifikuje hovor jako marketingový.

Účinnější vymáhání

Za dodržování pravidel ochrany soukromí budou odpovědné orgány pro ochranu osobních údajů, které jsou již pověřeny pravidly podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Původním záměrem komise bylo, aby nařízení ePrivacy nabylo účinnosti stejně jako GDPR v květnu 2018. Zdá se však, že, pro zdržení jeho přijetí, nebude tento termín dodržen a není tak dosud jasně stanoven.

Daniel Macek, advokát

www.maceklegal.cz

macek-legal


Bezplatná právní poradna sociálně slabším občanům

19. března 2019 v 08:23

Praha 9 poskytuje bezplatně právní poradnu občanům, kteří nemohou za právní služby platit a mají trvalý pobyt na území MČ Prahy 9.

Žádné zásadní změny nepřinese, ale… Co změní nový zákon o zpracování osobních údajů?

17. března 2019 ve 12:24

Je to už poměrně dlouho, co GDPR nabylo účinnosti. Zároveň s ním měl dle původních plánů českých zákonodárců nabýt účinnosti i zákon, který měl pomoci GDPR v některých otázkách upřesnit nebo vyjasnit. Jak to tak ale u nás bývá, GDPR je účinné bezmála deset měsíců a adaptační zákon, tj. zákon...

Praha 13: Bezplatná právní poradna na radnici

1. března 2019 v 07:30

Základní právní poradenství nabízí radnice třinácté městské části občanům v problematické situaci. Centrum právní pomoci poskytuje občanům Prahy 13 základní právní poradenství zdarma.

GDPR je už nějakou dobu s námi, na co si dávat největší pozor?

20. ledna 2019 v 07:32

Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách pravidelně zveřejňuje odpovědi na dotazy, které poskytl v rámci svobodného přístupu k informacím. Z nich je zřejmé několik velmi zajímavých skutečností.

Novinky pro podnikatele a zaměstnavatele v roce 2019

22. prosince 2018 v 08:30

Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2019? Přinášíme vám článek se stručným shrnutím, co vás čeká příští rok.

Jak s nevyčerpanou dovolenou ke konci roku? Převádí se do nového roku, propadá nebo se proplácí?

21. prosince 2018 v 08:17

Nevyčerpaná dovolená se převádí do dalšího kalendářního roku. Nepropadá a ani se neproplácí. Zaměstnavatel vám peníze místo dovolené nabídnout ani nesmí. Vyplatit nevyčerpanou dovolenou vám může pouze v případě skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel by vám měl následně umožnit převedenou...

Proč (ne)uzavřít smlouvu o výkonu funkce jednatele?

16. prosince 2018 ve 22:13

Jste jednatelem v s.r.o. a chcete za výkon funkce kromě poděkování ze strany společníků získávat i finanční odměnu? Případně jste sami společníkem s.r.o. a zároveň jednatelem a máte v úmyslu vyplácet (si) za výkon funkce odměnu? Pokud jste na předchozí otázky odpověděli „ano“, budou se Vám hodit...

Hlavní město podporuje novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu

12. prosince 2018 v 07:25

Vláda České republiky 3. prosince projednala a schválila novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Městská rada oproti původnímu stanovisku tento pohled přehodnotila a novelu vlády podporuje. Rada hl. m. Prahy se vyslovila zejména pro podporu principu kontroly územních samosprávných celků ze...

Další články
Nahoru