dnes
Čtvrtek - skorojasno
5°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Sobota - prehanky-snih
3°C
Najezte se na ulici: v Praze se otevírají desítky jednodenních restaurací
Ilustrační foto: Facebook Restaurant Day Prague

Najezte se na ulici: v Praze se otevírají desítky jednodenních restaurací

V Praze a dalších městech si v neděli milovníci jídla otevřeli své jednodenní restaurace. Akce se konala v rámci celosvětového festivalu Restaurant Day, čeští gurmáni se zapojili počtvrté. Nadšení amatérští kuchaři servírovali své domácí speciality v provizorních stáncích na ulici, ve spřátelených kavárnách či přímo u sebe doma.

„Čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den, si restauraci může otevřít kdokoliv, kdo si na to troufá. Stačí postavit stůl na trávník, rozprostřít deku v městském parku nebo vytáhnout gauč před činžák na hlučnou ulici. Velký zájem je také o oživování kulturních objektů a historických památek, které přitáhnou pozornost veřejnosti a vdechnou místům nový život," popsali fungování takzvaných pop-up restaurací organizátoři pražského Restaurant Day Kamil Novotný a Eva Rýznerová.

V Praze ožila třeba Krymská ulice ve Vršovicích, kam přijel Čajový vůz, a prostor pro stolky jednodenních restaurací poskytla i řada místních podniků. Další restaurace vyrostly v Brně, Berouně, Lednici, Děčíně a Jeseníku. V nabídce byly třeba balkánské či vietnamské speciality, slané a sladké koláče a muffiny, ale i palačinky nebo zabijačkové hody.

Fenomén jednodenních restaurací začal v roce 2011 ve finských Helsinkách, kde se nápad setkal s velkou odezvou. Nyní se festival koná čtyřikrát do roka, naposledy byl v listopadu. Tehdy se zaregistrovalo téměř 1400 jednodenních domácích restaurací z 31 zemí světa.

Kam bylo možno 16. 2. zajít v rámci Prague Restaurant Day

1. Kavárna spřízněných duší
Veganské dobroty, 12–20 h, Heřmanova 10, Praha 7

2. Balkan Express
Original Balkan Restaurant, 12–22 h, Vlašská 357/10, Praha 1 

3. Dobrou chuť, sousede!
Sousedské setkání, jídlo, klíčky a jedna zahrada, 13–19 h, Burešova 1151/12, Praha 8

4. Javánka and Co.
Fusion Bistro, Indonesian, 11–18 h, Máchova 22,54, Praha 10

5. Slow Food Prague
Slow Food Prague wishes bon appetite, 14–18 h, Dlouhá 33, Praha 1

6. Mix-Mash
Something for everyone from around the world, 12–22 h, Zborovská 30, Praha 5

7. BOHO SWEET♥HEARTS
Pancakes & Love, 12–18, Francouzská 240/76, Praha 10

8. Markétina cukrárna
Pečeme s láskou, nadšením a vášní, 14–18, Dlouhá 33, Praha 1

9. DramaQueen SUNDAY BRUNCH BAZAR
Special lokace / delikatesy / bazar / djs / drinks, 13–21 h, Novgorodská 6, Praha 10

10. U dvou buchet
Pravé domácí s láskou pečené buchty a koláče, 14–17 h, Dlouhá 33, Praha 1

11. Sběrné suroviny
Od Šumavy přes Krkonoše k Tatrám, Krymská 2, Praha 10

12. Prague Pie Hole
American style pies and tarts, 14–19 h, Dlouhá 33, Praha 1

13. NEJLEPŠÍ ŠUNKOFLEKY IN DA CITY
Šunkofleky, pažinův buřtguláš, palačinky a jiné, 11–18 h, Krymská 14, Praha 10

14. Restaurace Jeden den/One day
One city, one street and food made with love, 12–18 h, Krymská, Praha 10

15. Čajbus na Restaurant Day
Čajbus je pop-up bus!, 12–19 h, Krymská, Praha 10

16. JAKO DOMA
Czech or asian dish?, 11–20 h, Krymská 24, Praha 10

17. Kejva & kumpáni
30 litrů vege boršče na ohni, Ruská, 11–17 h, Praha 10

18. Pussycakes
Michelina nemáme, ale můžeme ho udělat z vás, 13–22 h, Vinohradská 1596/29, Praha 2

19. Musseti with love!
Pákistánské speciality vařené s láskou, 12–19 h, Vlkova 36, Praha 3

20. Pracovna
Prostor pro vás!, 11–19 h, Vlkova 36, Praha 3

21. Baking. The love of my life.
Homemade cupcakes, pies and cheesecakes, 11–19 h, Vlkova 36, Praha 3

22. Dobroty od Naty
Toskánské farmářské delikatesy a Valentýnské sushi, 12–19 h, Vlkova 36, Praha 3

23. U dvou pašíků
Moravská domácí zabíjačka, 12–19 h, Vlkova 36, Praha 3

24. MŇAM MŇAM
Czech & Vietnamese fusion (Eva peče & Kristy vaří), 12–19 h, Vlkova 36, Praha-Praha 3

25. Navařila
Pražská vyšší dívčí gastronomie, 11–19, Vlkova 36, Praha 3.

26. Le Boudoir
U nás najdete také potravu pro duši, 13–21 h, Cimburkova 22, Praha 3


Autoři: ČTK, Redakce

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru