dnes
Neděle - prehanky-snih
3°C
zítra
Pondělí - zatazeno
1°C
pozítří
Úterý - snih-dest
1°C
Nadýmání: Rady Římanové, díky kterým vaše tělo ubere plyn a vrátí se z oblaků na zem
Člověk se někdy cítí jak ty balónky... Foto: Topi Pigula / Wikimedia Commons

Nadýmání: Rady Římanové, díky kterým vaše tělo ubere plyn a vrátí se z oblaků na zem

Považovat nadýmání za jeden z fenoménů moderní civilizace je na místě. Televize a časopisy jsou plné reklam na produkty, které mají pomoci problémy s nadýmáním vyřešit. Nebo jim předcházet. Prevencí před nadýmáním může být i zjednodušení a odlehčení jídelníčku a dostatečný pitný režim. Důležitý je i pravidelný pohyb či pojídání kysaných mléčných výrobků. Pro Pražský patriot to uvedla výživová poradkyně Hana Římanová.

„Den je dobré začít vypitím 3 až 4 dcl teplé vody s citronem. Krásně se tak nastartuje činnost střev, dokončí noční čištění trávícího ústrojí a naplní jedna šestina doporučeného denního přísunu tekutin."

Výživová poradkyně Hana Římanová

Trpíte nadýmáním? Podle názoru výživové poradkyně Hany Římanové to způsobují především některé druhy zeleniny. „Brukvovité – zelí, kapusta, kadeřávek, květák, brokolice a kedluben, z dalších také lilek či cuketa,“ říká.  „Z dalších druhů potravin pak luštěniny, o kterých je to notoricky známo, či čerstvé pečivo a chléb, bílá mouka, bílý cukr, o nichž se to tolik neví,“ uvádí.

Za nadýmání podle jejích slov může i zpomalený pohyb střev a s tím související zácpa. „Nebo nedostatečný a nesprávný pitný režim, nadměrná konzumace kávy a černého čaje, slazené a především sycené nápoje,“ dodává.

Hltání větších kousků, užívání antibiotik

rimanova-vyzivova-poradkyne-nahled

Hana Římanová

Může být nadýmání jen ze špatné stravy a pití? „Dietní chyby jsou častou, nikoliv jedinou příčinou plynatosti,“ míní Římanová. Z dalších příčin vyjmenovává hltání větších kousků spolu se vzduchem a nedokonalé rozžvýkání potravy. Dále užívání některých léků, zejména antibiotik, stres a spěch, hormonální nerovnováha v těhotenství či v menopauze, onemocnění a špatná funkce jater, žlučníku, slinivky, žaludku a střev.

Odlehčení jídelníčku a dostatečný pitný režim

A může nadýmání postihnout opravdu každého? „Krátkodobě ano, obvykle po požití jmenovaných potravin,“ říká výživová poradkyně. Některé skupiny osob jsou ale podle ní k nadýmání náchylnější – kojenci, těhotné ženy, senioři, osoby se sníženou fyzickou aktivitou, osoby s různými onemocněními žaludku, střev, jater, žlučníku a podobně.

Jako prevenci před nadýmáním doporučuje zjednodušení a odlehčení jídelníčku a dostatečný pitný režim. „Den je dobré začít vypitím 3 až 4 dcl teplé vody s citronem. Krásně se tak nastartuje činnost střev, dokončí noční čištění trávícího ústrojí a naplní jedna šestina doporučeného denního přísunu tekutin,“ říká.

Detoxikace střev, pohyb, omezení vepřového

Důležité je podle ní také mít dostatek vlákniny, pít čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, mít pravidelnou detoxikaci střev, omezit konzumaci červeného masa. „Vepřové maso totiž prochází zažívacím traktem až 5 dnů,“ upozorňuje.

Potřeba je také mít pravidelnou pohybovou aktivitu, která přirozeně podporuje činnost střev. Důležité je zařazení kysaných mléčných výrobků do jídelníčku, protože podporují růst „dobré“ střevní mikroflory.

Před vařením je podle Římanové dobré namáčet luštěniny, slít je, propláchnout a pro vaření zalít čerstvou vodou. Dobré je také vybírat vhodné potraviny – červenou či drobnou zelenou čočku, která nemá nadýmavé účinky. „Je tedy vhodná například i pro těhotné a kojící ženy,“ říká Římanová.

Co nejvíce potravin bez průmyslového zpracování

Do jídelníčku je podle ní třeba zařadit co nejvíce potravin v původním stavu a co nejméně průmyslově zpracovaných. „Dále dostatek potravin bohatých na obsah vlákniny, tedy zeleninu, především v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou, či celozrnné obiloviny –  pečivo a těstoviny,“ uvádí. Dobré je podle ní též obohatit jídelníček o vlákninu – psyllium, lněné semínko nasypat do jogurtu nebo na salát.

A když je člověk už nadmutý, jak se nadýmání může zbavit? „Pročištěním střev a následně pravidelnou detoxikací. Popíjením bylinných čajových směsí s obsahem fenyklu a dalších účinných látek. Masážemi, cvičením a nahříváním (termoforem nebo ve vaně),“ radí.

Výživová poradkyně Hana Římanová připravila pro čtenáře našeho portálu bonus v podobě receptury na „čajík na podporu tvorby mléka a prevence prdíků“. Je to podle ní skutečný zázrak pro kojící maminky a jejich děťátka. „Všichni si užijí klidné spaní,“ říká.

Složení:
•    jestřabina        30g
•    majoránka       25g
•    fenykl              60g
•    bazalka           25g
•    kopřiva            15g
•    kontryhel         20g
•    kopr                35g
•    routa               15g

„Čaj si můžete uvařit do konvičky ráno, do druhé v podvečer, a popíjet ho průběžně. Je vhodné ho prostřídat s vodou. Celkový pitný režim při kojení by měl být minimálně 4 litry. Při dávkování dvou 1,4 l konviček denně je předepsaná dávka na přibližně 14 dní,“ říká Hana Římanová.

Čtěte také: Patakyovi – kávu s mlékem nepijte! Je to třaskavina, kterou vaše zažívání prostě nedá 


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru