dnes
Čtvrtek - skorojasno
5°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Sobota - prehanky-snih
3°C
Na trzích můžete ochutnat ústřice, v jejich otevírání budou soutěžit šéfkuchaři
Otevírání ústřic vyžaduje velkou zručnost. Foto: archiv

Na trzích můžete ochutnat ústřice, v jejich otevírání budou soutěžit šéfkuchaři

Na Staroměstském náměstí se dnes odpoledne uskuteční 14. mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Šéfkuchaři budou mít za úkol otevřít na čas tři desítky ústřic typu Belon.

Vítěze určí nejen rychlost, ale i výsledná úprava a čistota pracoviště. Otevřená ústřice nesmí obsahovat kousky škeble a musí být správně odříznutá a nepoškozená.

Vítěz postoupí na celosvětový šampionát v Irsku. Kuchařské klání se pokusí zapsat i do knihy rekordů. „Loni padly dva české rekordy. Loňský vítěz je rekordmanem v otevírání ústřic na čas. Zároveň jsme během šampionátu otevřeli nejvíce ústřic v průběhu jedné hodiny. Oba rekordy bychom rádi letos překonali,“ doplňuje za organizátory Bernard Schaut, který je členem poroty.

Loňský vítěz Tomáš Hladík z Hospůdky u Gurmána otevřel 30 ústřic za pět minut a sedm sekund včetně penalizací. Diváci napínavého klání budou moci otevřené ústřice na místě ochutnat. Akce začíná ve 14 hodin.


Další články
Nahoru