Dnes Sobota - obcasny-dest 7°C
Zítra Neděle - polojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lifestyle / Zdraví

Na Hradě hromadně porušovali novoroční předsevzetí, ani Zeman neodolal

Reprezentační ples prezidenta republiky na Pražském hradě přivítal na konci minulého pracovního týdne téměř 500 významných hostů z řad politiků, známých osobností, podnikatelů a obchodníků. Kromě tančení byl na programu i slavnostní raut, který pro Pražský hrad připravil tým kuchařů a cukrářů Top hotelu Praha.

A na čem si vlastně mohli vzácní hosté pochutnat? „Ze studené kuchyně například na Pikantních drůbežích jatýrkách marinovaných v koňaku, Rostbeefové rolce se zeleným chřestem nebo na Vepřové panence s lesními houbami,“ jmenuje lahodné pokrmy Petr Vodolán, šéfkuchař Top hotelu Praha.

„Z teplé kuchyně pak musím zmínit Jelení kýtu na červeném víně nebo vepřovou panenku s hříbkovým ragú,“ pokračuje Vodolán, který se svým týmem připravoval pochoutky pro Pražský hrad už od pátečního rána.

A ještě dodává, co hostům chutnalo nejvíce: „Chválu jsem slyšel snad úplně na všechno. Mezi nejoblíbenější lahůdky tradičně patřil losos. Například marinovaný losos v pomerančové šťávě a čerstvém kopru, tartar z uzeného norského lososa nebo filátka z lososa dekorovaná tygřími krevetami. Jiní hosté (včetně samotného hostitele, prezidenta Miloše Zemana) pak dali přednost tradičním pokrmům české kuchyně, například hovězímu pikantnímu gulášku, smaženým kuřecím řízečkům nebo šunce od kosti, která byla krájená přímo před hosty.“

pripraveny-stul-nahled

Mnohé na návštěvníky plesu prozradila Jana Baldová, cukrářka Top hotelu Praha: „Zpočátku se většina hostů dezertům vyhýbala s odůvodněním, že v novém roce drží dietu a sladké nejedí. V průběhu večera však téměř nikdo neodolal a dietu vzdal.“

„Většina lidí miluje čokoládu, a tak největší zájem byl o čokoládové brownies a čokoládové koňakové špičky. Hodně hostů překvapily zajímavou kombinací chutí čokoládové lanýže z belgické čokolády s chilli. Po jednom ochutnání je lidé nosili a doporučovali dalším,“ doplňuje s úsměvem. 

Jana Baldová se svým týmem cukrářů připravila také překvapení večera: velký dort pro prezidentský pár. Dort byl ozdoben marcipánovou výbavou dam a gentlemanů – klobouky a rukavičkami a s malinami a broskvemi uvnitř byl opravdu vynikající.

dort-nahled

Dalším překvapením byly nádherné sochy z ledu ve tvaru labutě a ryby, které pro zpestření rautu připravili zástupci šéfkuchaře Top hotelu Praha, Zbyněk Ženíšek a Radech Vach, kteří si za své carvingové umění přivezli již řadu medailí z kulinářských mistrovství světa.

ledove-sochy-nahled


Autor: red

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru