dnes
Čtvrtek - oblacno
30°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
17°C
pozítří
Sobota - zatazeno
18°C
Na Florenci se otevřel pop-up market Manifesto. Kontejnerové městečko zve na kulturu i gastronomii
Pohled na pop-up market Manifesto ze střechy jednoho z kontejnerů. Kontejnerové městečko stojí u severojižní magistrály. Foto: Jakub Červenka / Manifesto

Na Florenci se otevřel pop-up market Manifesto. Kontejnerové městečko zve na kulturu i gastronomii

Dočasný pop-up market Manifesto, který vznikl u pražského Masarykova nádraží, nabízí kulturní program, několik designových obchůdků a malé restaurace i bistra. Nabídka ve 27 kontejnerech, které jsou na nevyužívaném pozemku, se bude obměňovat. Market bude fungovat do doby, než společnost Penta zahájí plánovanou výstavbu v okolí nádraží, pak se market odstěhuje. Kdy stavba přesně začne, není jasné.

Kulturně-gastronomický pop-up Manifesto, umístěný na dosud nevyužitém pozemku poblíž Masarykova nádraží, se poprvé otevřel veřejnosti dnes v 18 hodin. Designový market chce oživit zapomenutý kout v samém centru Prahy a propojit frekventovaná, ale odtržená území.

Pop-up je vzdáleně inspirovaný koncepty ze světových metropolí, kupříkladu londýnským Boxparkem či TimeOut Marketem v Lisabonu. Propojí kulturní program, který bude zahrnovat projekce, hudební vystoupení, promítání filmů, workshopy či lekce, s gastronomickým zážitkem.

Každé pondělí návštěvníky marketu čeká projekce filmů, prvním snímkem bude celovečerní verze díla Manifesto od Juliana Rosefeldta, kterou diváci uvidí již 11. června. V areálu se lidé mohou těšit také na relaxační prostor, galerii nebo hudební program. V budoucnu by měly být součástí programu lekce vaření, pohybová představení a nedělní pohádky pro děti.

Za nápadem stojí šéf neziskové organizace reSITE Martin Barry, jenž na projektu spolupracuje s Aerofilms. Společnost Penta Real Estate zapůjčila pozemek, který čeká na své trvalé využití dle projektu Zaha Hadid Architects. Manifesto se stane prvním místem v České republice s výhradně bezhotovostním provozem, na místě tedy půjde platit útratu jen kartou.

Architekturu Manifesta koncipovaly tři mladé architektky, dvě z nich vzešlé z přední příčky v soutěži Superstudio, kde původní návrh kontejnerového městečka vznikl. Nábytek k posezení ve venkovním prostoru Manifestu darovala světově renomovaná česká firma mmcité1. Mefisto získalo záštitu starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého a radního hl. m. Prahy Jana Wolfa a rovněž podporu Hospodářské komory Praha 1.

„Už nespočítám, kolikrát jsem slyšel, že je to šílené, ale nakonec se každý, s kým jsem o Manifestu hovořil, k nápadu stavěl příznivě, ať už šlo o majitele pozemku Pentu Real Estate, lidi z Aerofilms, lidi z pražské kulturní scény i potenciální dodavatele street food. Snažíme se oživit zapomenuté místo, nabídnout inovativní a ekonomicky udržitelnou náplň s kulturním významem, a vytvořit tak hodnotu, z níž vytěží místní obyvatelé, malé podniky i turisté. To, že koncept vytváříme všichni společně a dočasně, je součástí jeho půvabu,“ uvedl Martin Barry, zakladatel reSITE.

K Manifestu vedly dva roky práce a k jeho vzniku pomohlo město, tři investoři, tři sponzoři a spolupracují na něm partneři různorodé povahy z neziskového, soukromého i veřejného sektoru. Je to živý organismus, který budou spoluvytvářet všechny zapojené kulturní iniciativy, restaurace, a hlavně návštěvníci. Manifesto by se mělo stát místem, kde se budou potkávat obyvatelé Prahy, lidé z přilehlých kanceláří, rodiny, hipsteři i návštěvníci a turisté,“ dodal.

Gastronomie

Market obsadí přes 20 podniků, mezi nimi Angelato, Gran Fierro, The Craft, Etnosvět, Yazu a Kapara – dva nové koncepty od zakladatele SaSaZu, Doubleshot, Feancy Fries, Ollies, Wine Food, anebo Sklizeno – to zahájí svůj provoz charitativně zaměřenou akcí nakupování naslepo, tedy nakupováním podle vůní, ve prospěch organizace Mathilda na podporu lidí s těžkým zrakovým postižením.

Manifesto bude nabízet street food v limitované, sezónně obměňující se nabídce od lokálních dodavatelů.

  • Angelato (zmrzlina a sorbety)
  • Manifesto Bary (dodržujte pitný režim!)
  • Bistro 8 (letenský hit fusion cuisine)
  • The Craft: Burger Spot (burgery)
  • CK Knödelrei (česká kuchyně ve street food podání)
  • Došas, Ochutnej (indické speciality)
  • Doubleshot (kávoví experti)
  • Kontejner by Etnosvět (vegetariánská restaurace)
  • Faency Fries (víc než hranolky)
  • Gran Fierro (argentinská kuchyně)
  • CHLØBÍČEK (chleba s otevřenou tváří)
  • Kapara by SaSaZu
  • Ollies (ostravská cukrárna)
  • Sklizeno (suroviny jsou základ)
  • Yazu by SaSaZu (cizokrajné chutě v nejlepším podání)
  • Wine Food (Itálie na talíři)

Praha má plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2019-2023

Včera v 09:38

Střednědobý investiční plán, podle kterého se řídí činnost Pražské vodohospodářské společnost, schválila Rada hl. m. Prahy. Plán definuje pro horizont pěti let věcné a finanční potřeby na rekonstrukce a dostavbu jednotlivých systémů pražské vodohospodářské infrastruktury. Je zpracováván na základě...

Fotosoutěž Hostivař – z5 v čase v Praze 15

Včera v 09:24

Praha 15 vyhlásila 4. ročník fotografické soutěže na téma „ Hostivař – z5 v čase“. Soutěž je určena pro všechny věkové kategorie a pořádá se v rámci Dnů Prahy 15.

Český červený kříž Prahy 1 obdrží od města dotaci na mimořádnou pohotovost

19. června 2018 ve 20:24

Praha poskytne finanční příspěvek Oblastnímu spolku Českého červeného kříže Prahy 1. Prostředky ve výši 1 376 000 korun jsou, podle usnesení pražského zastupitelstva z minulého týdne, určeny k zajištění humanitární pohotovosti v případě mimořádných...

Další články
Nahoru