dnes
Neděle - snih-dest
6°C
zítra
Pondělí - obcasny-dest
5°C
pozítří
Úterý - obcasny-dest
11°C
Muzeum medoviny počítá s 200 druhy tradičního nápoje, ochutnávkami i medovým sortimentem
Jeden z architektonických návrhů chystaného Muzea medoviny.

Muzeum medoviny počítá s 200 druhy tradičního nápoje, ochutnávkami i medovým sortimentem

V centru Prahy by mělo v průběhu letošního roku přivítat první návštěvníky Muzeum medoviny. Smyslem je podporovat kvalitní a poctivé výrobce medoviny a vytvořit místo, kde se návštěvníci dozví zajímavé informace z historie i ochutnají nejrozmanitější škálu medovin. Muzeum by mělo sídlit v Praze 2 v ulici Na Zderaze, za rohem z Myslíkové ulice.

„Nebude jiné místo na světě, kde byste mohli současně ochutnat stovky druhů medovin! A navíc příznivci bezobalového životního stylu si budou moct přijít s vlastní nádobou, do které jim stočíme z několika druhů medovin."

Jiří Pouček

Téměř vybydlené prostory čeká nákladná rekonstrukce, proto byla na crowdfundingovém portálu HitHit.com nedávno spuštěna sbírka, která chce vybrat chybějící finance na zbudování nových prostor Muzea medoviny. Odkaz na sbírku je zde.

„Poslední 4 roky jsem mapoval historii i současný trh a byl zklamán tím, co se v Česku běžně pije. Většina všech medovin je doslazovaná cukrem, dolihovaná nebo dochucená aromaty. Současně jsem byl ale nadšen, kolik českých výrobců vyrábí medovinu stále tradičně,” říká Jiří Pouček, zakladatel Muzea medoviny.

jiri-poucek-nahled

Jiří Pouček, zakladatel Muzea medoviny

Expozice muzea zahrnuje přes 200 druhů medoviny od více než 60 českých i slovenských výrobců. Muzeum se bude tedy skládat ze dvou hlavních místností. Prodejny s ochutnávkou zaměřenou na medoviny a další medový sortiment jako jsou medy, voskové svíčky, propolisové masti, medovou kosmetiku a další – výhradně od regionálních výrobců a drobných včelařů. Další částí bude expozice o historii a výrobě medoviny. „Seznámíte se s celým procesem výroby medoviny – od včelaření a získávání medu, po výrobu a její rozmanitosti. Budou zde umístěny exponáty a informační panely,“ sděluje Pouček.

medovina-ilu3-nahled

Cílem muzea je připomenout veřejnosti i turistům bohatství a tradici, kterou v podobě medoviny v Česku máme. Medovina neboli medové víno je kvašený alkoholický nápoj, který znali už starověcí Sumerové. V Česku pochází první zmínky o medovině z období Velkomoravské říše a ve středověku pak patřily České země k významným výrobcům a vývozcům. Přestože medovinu časem vytlačilo víno, pivo a destiláty, její tradice nebyla nikdy zapomenuta.

Medovina se vyrábí kvašením medového roztoku. Důležitá je fáze zrání, kdy medovina získává stabilitu a výslednou nezaměnitelnou chuť. Poctivá medovina není dolihovaná, doslazovaná ani jinak vylepšená. Má příjemnou chuť medu a nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou.

Architektonické návrhy interiérů Muzea medoviny

medovina-muzeum-dalsi-nahled

medovina-muzeum-nahled


České fetiše pomohou pražským bezdomovcům

1. listopadu 2017 v 16:30 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Lidé bez domova, kteří prodávají časopis Nový prostor, letos na Vánoce nabídnou svým čtenářům a příznivcům krom časopisu i knihu. Půjde o druhý výběr fejetonů Jana Sterna nazvaný Česko je hezko. Prodejci Nového Prostoru začnou knihu prodávat 1. listopadu. Jsou jejím výhradním distributorem, jinde...

Další články
Nahoru