dnes
Čtvrtek - skorojasno
5°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Sobota - prehanky-snih
3°C
Pražská kultura

Muzeum gastronomie slaví narozeniny. Nové výstavy, semináře a workshopy

Muzeum gastronomie, které světově unikátním způsobem mapuje historii vaření od pravěku až po současnost, slaví třetí narozeniny. Při této příležitosti rozšiřuje svoji expozici o dvě výstavy: Hořké zlato je věnováno historii kávy, zatímco výstava o Mistru Janu Husovi tohoto mučedníka, od jehož upálení letos uplyne 600 let, netradičně přibližuje přes jeho vztah k jídlu a pití.  

Víte, v jaké době doplnila tradiční příbor vidlička a proč? Kdy začali kuchaři místo tmavého oblečení používat bílé? Nebo jaký je nejstarší alkoholický nápoj na světě? Všechny tyto a mnohé další informace se dozvíte při návštěvě pražského Muzea gastronomie.

Za tři roky existence posbíralo muzeum řadu úspěchů. Významné pro soukromé muzeum je členství v Asociaci muzeí a galerií, jeho sbírka je registrována u Ministerstva kultury.

Poctou pro nové muzeum bylo umístění v první desítce nominovaných muzeí v sekci Počin roku soutěže Gloria Musaealis 2014. Význačným zahraničním oceněním je třetí místo mezi 10 nejlepšími českými muzei podle Trip Advisoru, uznávaného portálu pro cestovatele.

Úspěch u návštěvníků

Největší radost však mají provozovatelé z pozitivních reakcí samotných návštěvníků. Ať už jsou z České republiky, ze Západu, Blízkého nebo Dálného východu, vždy lze nalézt společnou řeč. Příchozí každý měsíc zakreslují do mapy, odkud dorazili; často pokryjí doslova celý svět.

Zahraniční návštěvníci se také podrobně seznámí s českými specialitami, muzejní pracovníci jim případně vysvětlí třeba to, jak jíst tradiční české knedlíky.

Muzeum preferuje individuální přístup, a i když se právě nekoná komentovaná prohlídka, jsou pracovníci muzea připraveni kdykoli odpovědět na případné otázky či cokoli vysvětlit. Expozice je v češtině a v angličtině, v dalších jazycích jsou připraveny tištěné překlady.

Atraktivní semináře a workshopy

Po cizincích jsou druhou nejpočetnější skupinou návštěvníků školy. Muzeum má připravené programy a pracovní listy pro všechny druhy škol, už od mateřských. K oblíbeným doprovodným aktivitám patří například vážení na starých vahách či identifikace koření podle vůně i vzhledu a také workshopy s jednoduchým vařením.

U základních a odborných škol mají velký úspěch workshopy věnované stolování, na nichž studenti projdou historií stolování, seznámí se s různými druhy příborů a vyzkoušejí si, jak je správně držet.

Nechybějí ani základy dress codu, který ke společenským aktivitám spojeným s gastronomií neodmyslitelně patří. Odborným gastronomickým školám muzeum umožňuje na víkendových akcích předvést své kuchařské i číšnické umění.

V moderní kuchyni, jež je součástí muzea, prezentovali svoje kuchařské umění nejen studenti tuzemských a zahraničních škol, ale také mnoho známých profesionálů i amatérů. Ve své oblíbené remosce tu vařila například i Lady Milena, jedno z dětí, které díky Siru Nicholasi Wintonovi před druhou světovou válkou unikly z Československa.

Plány muzea: Co jedli slavní i neslavní Pražané?

Na rok 2016 připravuje muzeum dvě výstavy z mnohadílného projektu mapujícího gastronomické záliby a prohřešky všech společenských tříd i etnických skupin obyvatel Prahy.

První výstava bude věnována Karlu IV., od jehož narození uplyne právě sedm set let, a má mapovat kuchyni v jeho éře. Druhá část pak zachycuje stav kuchyně Pražanů po třicetileté válce, tedy v časech odříkání.

Soukromé Muzeum gastronomie sídlí poblíž obchodního domu Kotva v Jakubské ulici č. 12. Založili a provozují jej akademická malířka Nina Provaan Smetanová a MgA. Ladislav Provaan. Právě spojení uznávané módní návrhářky a zkušeného scénografa vdechlo muzeu jeho jedinečnost a vrací obsahovou náplň pojmu „art culinaire“.

 

 


Simona Ahrnstedt: Oheň a voda

28. listopadu 2017 v 16:31

Komu otevřete svou třináctou komnatu? Oheň a voda přináší volné pokračování bestselleru Nepřátelé a milenci.

Novinka: Christina Brownová, Moderní jóga od A do Z

28. listopadu 2017 v 16:20

Moderní jóga od A do Z je dokonalým průvodcem, který vás krok za krokem zasvětí do cvičení sérií pozic aktivní jógy, regeneračních ásan či praktikování meditace. Prostřednictvím jógy střižené na míru modernímu životu se naučíte lépe zacházet se svým tělem, myslí i energií. Potřebujete ulevit od...

Knižní novinka: Sára a toulavý dědeček

24. listopadu 2017 ve 13:11

Plné fantazie, dobrodružství, překvapení, vtipu, historických postav i moderních předmětů obklopujících dnešní děti – takové jsou pohádky Sára a toulavý dědeček. Novinka z nakladatelství Práh potěší děti a také rodiče, kteří svým potomkům rádi dopřejí zábavné a přitom podnětné čtení....

Bytový interiér jako zrcadlo jeho obyvatele

24. listopadu 2017 v 11:22

Na předvánoční trh přináší toto téma výpravná publikace s množstvím fotografií, která by se ráda stala průvodcem bytových designérů i slabikářem laiků s nadšením pro zařizování interiérů. Autorkou knihy s názvem Styly interiérů je Ing. arch. Veronika Haroldová a vydavatelsví Baron ji od...

Další články
Nahoru