dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - skorojasno
2°C
Půjdete fandit? Na Staroměstském náměstí možná padne rekord v otevírání ústřic na čas
Otevírání ústřic vyžaduje velkou zručnost. Foto: archiv

Půjdete fandit? Na Staroměstském náměstí možná padne rekord v otevírání ústřic na čas

Padne na Staroměstském náměstí dva roky starý rekord v otevírání ústřic na čas? To se dozvědí návštěvníci, kteří zavítají v sobotu 2. dubna na Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí. Koná se tam 15. mistrovství republiky v otevírání ústřic.

Na tři desítky ústřic typu Belon dostanou do rukou šéfkuchaři z českých restaurací, aby mezi sebou soutěžili na čas v jejich otevírání. Klání se uskuteční od 13 do 15 hodin.

V rámci show vystoupí zhruba dvě desítky aktérů z celé republiky. Vítěze určí nejen rychlost, ale i výsledná úprava a čistota pracoviště. Otevřená ústřice nesmí obsahovat kousky škeble a musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit. Vítěz postoupí na celosvětový šampionát, který se koná tradičně v Irsku.

Dva roky starý rekord Tomáše Hladíka, který otevřel 30 ústřic v čase 5 minut a 7 vteřin, se pokusí letos překonat devítinásobný vítěz této soutěže Václav Frič.

„Otevírání ústřic se věnuji mnoho let a letos bych chtěl opět obhájit titul mistra České republiky v jejich otvírání. Doufám, že se mi podaří překonat i dva roky starý rekord, i když tato disciplína není jednoduchá. Stačí jeden špatný pohyb a zranění vás může ze soutěže vyřadit,“ říká Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách.

Diváci napínavého klání budou mít možnost otevřené ústřice na místě ochutnat.

 


Francouzský adventní trh: Jedinečný gurmánský zážitek přímo v centru

28. listopadu 2017 v 15:58

Ve dnech od 2. – 3. prosince se Novoměstská radnice v Praze 2 promění ve Francouzský adventní trh. Milovníci dobrého jídla, hudby a francouzské atmosféry si zde přijdou na své. Mohou se těšit na vybrané lahůdky francouzské kuchyně, výtečné víno, hudební doprovodný program a na řadu novinek, to vše...

Další články
Nahoru