dnes
Čtvrtek - zatazeno
30°C
zítra
Pátek - jasno
30°C
pozítří
Sobota - prehanky-dest
27°C
MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry
Lifestyle / ZdravíKomerční sdělení
Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari. Foto: archiv

MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry

Festival MilkParade 2016, pořádaný projektem na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus, si pro vás nachystal originální recepty od šéfkuchaře Michala Nikodema. Pokud některý z nich vyzkoušíte, následně ho vyfotíte a pošlete na email info@milkparade.eu, máte navíc šanci vyhrát jeden z pěti voucherů na kuchařský kurz do kulinárního studia Ola Kala. 

O projektu Bílé plus:

Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014–2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011–2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR.

Více informací na www.bileplus.eu

Vaříte rádi, ale přistihujete se, že v kuchyni točíte svých oblíbených 5 receptů? Můžete si rozšířit své kulinární umění a zkusit připravit některý z deseti originálních receptů šéfkuchaře Michala Nikodema, které si přichystal speciálně pro projekt na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Motivací vám může být i možnost výhry v podobě voucherů na kurz vaření. Pět nejúspěšnějších domácích kuchtíků získá poukaz v hodnotě 2900 korun do kulinárního studia Ola Kala. A co všech deset soutěžních receptů spojuje? Poctivé mléčné výrobky, které se hodí téměř na cokoliv.

„Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (například přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Jak můžete soutěžit?

Vyberte si některý z deseti soutěžních receptů. Jejich kompletní seznam včetně pracovního postupu najdete na www.milkparade.eu. Nakupte si přísady a můžete začít kuchtit. Až bude dílo hotové, vyfoťte nám ho a svůj kuchařský výtvor pošlete na email: info@milkparade.eu. Snažte se, aby se pokrm co nejvíce podobal tomu, jak ho uvařil a naservíroval šéfkuchař Michal Nikodém.

Soutěžní fotografie je možné posílat do 31. října. Nejpovedenější z nich vybere odborná porota. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v druhém týdnu letošního listopadu.

Seznam soutěžních receptů:

    1.       Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone
    2.       Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou
    3.       Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem
    4.       Sýrové souflé
    5.       Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem
    6.       Chuťovky s krevetkami a lučinou
    7.       Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari
    8.       Sváteční pekanový máslový koláč
    9.       Čokoládové brownies se šlehačkou
    10.    Máslovo-karamelové lodičky 

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu.

MilkParade.eu – soutěžní recepty


Sýrové souflé

4 porce

1,5 lžíce másla (z toho oříšek na vymazání pečící formy)

1 lžíce hladké mouky

60 g nastrouhaného ementálu (min. 45 % tuku)

2 vejce rozdělená na žloutky a bílky

2 lžíce tučné zakysané smetany

1 lžička dijonské hořčice

sůl

pepř

sufle-3-mensi-nahled V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a dobře promícháme, až máslo pohltí mouku a začne pěnit. Odstavíme a vmícháme ementál, hořčici, žloutky. Osolíme, opepříme a přimícháme zakysanou smetanu.

Vyšleháme sníh z bílků, opatrně vmícháme do připravené hmoty. Vlijeme do máslem vymazaných malých „jednoporcových“ formiček a vložíme do důkladně vyhřáté trouby na 180 °C.

Necháme suflovat (kynout) 5 min a poté zvedneme teplotu na 210°C. Pečeme dalších 5–8 minut.

Upozornění: během pečení neotevíráme troubu! Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme se salátem.


Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

2 porce

2 ks kuřecí prsíčko – nejlépe i s kůží

Rozmarýn, Tymián

Olej na restování

Sůl a pepř

Postup:

Kuřecí prsíčko i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Vložíme do pekáče a posypeme nakrájenou bylinkou. Pečeme v troubě na 190°C přibližně 12 – 15 min (dle velikosti).

Vyjmeme z trouby a pod alobalem necháme 5 – 10 minut odpočinout.

Hříbková omáčka

1 menší cibulka

hrst sušených hříbků namočených ve studené vodě

150 ml masového vývaru

100 ml smetany 30% tuku

50 g másla

Postup:

Na pánvi, kde se restovalo kuřecí maso, necháme zezlátnout najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené hříbky i s vodou, ve které se namáčely, a vývar. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme cca 10 minut. Přidáme smetanu, uvedeme do varu a ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, a pokud je omáčka příliš řídká, necháme ještě chvilku probublávat na plamenu. Nakonec vmícháme studené máslo.


Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

500 g tuhého tvarohu v kostce

30 g rozpuštěného másla

1 vejce

12 – 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)

1 vanilkový puding

1 lžička kypřícího prášku

špetka soli

2 lžíce cukru moučka

---------------------

Povidla – tuhá!

---------------------

4 lžíce strouhaného perníku

4 lžíce cukru moučka

mletá skořice

4 lžíce másla

povidlove-tasticky-5-mensi-nahled Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, ty rozmáčkneme na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.

Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.


Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone

2 porce

2×200 g filé z tresky (nebo jiné ryby)

½ lžičky celého pepře

½ lžičky koriandrových semínek

½ lžičky fenyklových semínek

Sůl

2 lžíce oleje

---------------------

½ lžičky hrubozrnné hořčice

1 lžíce nasekané petrželové natě

1 lžíce nasekaných kaparů

oříšek másla

---------------------

2 lžíce bílého vína

3 lžíce mascarpone

treska-1-mensi-nahled Pepř, koriandr a fenykl uhmoždíme nahrubo a spolu se solí a olejem potřeme rybu.

Petrželovou nať a kapary nasekáme najemno a smícháme s máslem a hořčicí.

Rozehřejeme pánev a rybu na ní zprudka z obou stran opečeme. K opečené rybě přidáme na pánev směs másla, kapar a bylinky, prohřejeme a potřeme jí rybu.

Vyndáme na talíř. Výpek na pánvi zastříkneme vínem, necháme odpařit a vložíme mascarpone. Vzniklou omáčku prohřejeme a nalijeme na rybu.

Podáváme s restovaným listovým špenátem.


Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem

koláčová forma o průměru 25 cm, nebo 4 menší jednoporcové formy

Slané koláčové těsto:

175 g hladké mouky

100 g měkkého másla

1 velké vejce

špetka soli

Suroviny na náplň (lze měnit dle chutí):

120 g uzeného lososa

200 g tvrdého francouzského sýra min. 45% tuku

1 velká cibule

1 lžíce másla

1 mladá cuketa (cca 150 g)

snítka čerstvého tymiánu

2 stroužky česneku

Smetanová zálivka:

100 ml zakysané smetany

200 ml smetany 30% tuku

3 velká vejce

Sůl, pepř, muškátový květ

slany-kolac-3-mensi-nahled Ze surovin na korpus vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na lžíci másla. Jakmile změkne, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme a směs necháme vychladit.

Vystydlou směs dáme do těstem vyložené formy, přidáme kostky sýra a plátky lososa. Zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170–180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, nejlépe se salátem.


Chuťovky s krevetkami a lučinou

10 tygřích krevet

5 cherry rajčátek

120 g lučiny

sůl

pepř

1 stroužek česneku

petrželová nať

10 krekrů

jednohubky-5-mensi-nahled Krevety orestujeme na rozehřátém oleji, osolíme, opepříme a před koncem pečení přidáme najemno nasekaný česnek, promícháme a vyndáme na misku. Na výpeku z krevet opečeme půlky rajčátek.

Na krekry dáme kopeček lučiny, ozdobíme teplou krevetou s rajčátkem a ozdobíme bylinkou.

 

Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari

4 porce

600 g krůtích prsíček

2 lžíce bílého jogurtu

2+2 kávové lžičky kurkumy

2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)

1 velká cibule

1 velké jablko

2 stroužky rozdrceného česneku

1 lžíce nastrouhahého zázvoru

250 ml smetany 30% tuku

sůl

pepř

hrst koriandrové natě

1 lžíce černého sezamu

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Teprve před tepelnou úpravou osolíme. Jinak by vypustilo šťávu.

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.

Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí, vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu.

Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut.

Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2–4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.


Sváteční pekanový máslový koláč 
  

Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:

70 g moučkového cukru

140 g másla

2 velké žloutky

230 g hladké mouky

citronová kůra

špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu. 
  

Náplň

160 g celých pekanových ořechů

120 g javorového sirupu

150 ml smetany 30% tuku

2 celá vejce

4 žloutky

med nebo cukr na doslazení

dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
  

pekanovy-pie-10-mensi-nahled Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.

Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

 

Čokoládové brownies se šlehačkou

200 g másla

300 g hořké čokolády (nejlépe 60–70% kakaa)

5 vajec velikosti XL (360 g)

200 g cukru krupice

200 ml šlehačky 30% tuku

150 g kešu ořechy, mandle…

brownies-6-mensi-nahled Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.

Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.

Vylijeme na plech cca 30×25 cm, který jsme vyložili pečícím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.

Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.

Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

 

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

40 g moučkového cukru

80 g másla

1 velký žloutek

120 g hladké mouky

citronová kůra

špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180°C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit – třeba 2–3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

Krémová karamelová náplň:

100 g cukru krupice

50 g másla

230 g smetany ke šlehání (30% tuku)

100 g mléčné čokolády

Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.

Do mísy nalámeme čokoládu.

Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu.


Závažné onemocnění s nenápadnými příznaky, ale fatálním dopadem na život. Výskyt bohužel přibývá, aktuálně se diagnóza týká 200 tisíc Čechů. Spousta lidí to mylně omlouvá věkem a přepracovaností

13. srpna 2018 ve 23:13

Závažné onemocnění s nenápadnými příznaky, ale fatálním dopadem na život. Aktuální diagnóza pro 200 tisíc Čechů.To je chronické srdeční selhání, které se rozvíjí postupně, aniž by si člověk připustil problém. Matoucí je, že příznaky nemusí na první pohled se srdcem vůbec souviset. Spousta Čechů je...

Zkracují život až o 10 let, trpí jimi mnoho lidí. Zde jsou příčiny, postihují všechny věkové kategorie, výjimkou nejsou děti. Včasná diagnóza je zásadní

13. srpna 2018 ve 20:39

V Evropě postihují revmatická onemocnění více než 120 miliónů lidí – více lidí než kterákoli jiná skupina onemocnění. Revmatická onemocnění se proto řadí na první příčky důvodů pracovní neschopnosti. Jejich příčinou mohou být metabolické či hormonální změny v organismu, degenerativní procesy nebo...

Prosekneme 2018 nabídne hudbu, workshopy a soutěže

12. srpna 2018 v 08:19

Prosekneme, akce Prahy 9, se koná v Parku Přátelství 30. srpna od 15 hodin. O hudební produkci se postarají Mc Gey, Kenny Sherwood a další. Připraveny budou workshopy jako bodypainting, žonglování nebo graffiti.

Praha ve spolupráci s pivovarem Lobkowicz bojuje pivem proti smogu. Plnou lednici může vyhrát i vaše firma

8. srpna 2018 v 11:53

S netradiční formou ochrany životního prostředí přichází projekt Čistou stopou Prahou ve spolupráci s pivovarem Lobkowicz. Pivo Pražský chodec je prvním pivem, které bojuje proti znečištění ovzduší. Pražský chodec totiž vyzývá řidiče, aby nechali alespoň jedno odpoledne auto v garáži, zašli...

Jak v létě na zahrádce šetřit vodou

1. srpna 2018 v 09:14

Říká se, že Česká republika je střechou Evropy a významnou pramennou oblastí. Jednoduše řečeno, voda od nás pouze odtéká, ale žádná k nám nepřitéká. V tomto ohledu jsme tedy odkázáni jen na srážkovou vodu. Opatření proti suchu je téma, které by Čechy mělo zajímat. Letošní teplé jaro a málo srážek...

Porodnice U Apolináře má první čerstvé absolventky bakalářského studia Porodní asistence

24. července 2018 v 19:23

Před třemi lety otevřela 1. LF UK na své Gynekologicko-porodnické klinice ve VFN jako první a jediná státní vysoká škola v Praze nový obor Porodní asistentka v bakalářském studijním programu. V těchto dnech toto studium absolvovalo prvních 17 porodních asistentek.

Výčet možných komplikací, počet pacientů i úmrtí v Praze a okolí budí respekt, přitom se lidé se tohoto onemocnění překvapivě nebojí. Může způsobit celoživotní následky a pětina případů končí smrtí

19. července 2018 ve 23:59

Invazivního pneumokokového onemocněním (IPO) se nebojí 8 z 10 dospělých, kteří se účastnili nedávného výzkumu PneuVue. Přitom pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve s možnými celoživotními následky. A zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí.Bakterie Streptococcus...

V Saunii jsou přes léto středy zasvěceny metličkování

10. července 2018 v 09:26

Saunový svět Saunia zasvětil přes léto všechny středy metličkování. „Přijďte si odpočinout a vyzkoušet účinky speciálních ceremoniálů, které si pro vás na všech pobočkách připravili naši saunéři,“ zvou provozovatelé Saunie. Začíná se vždy v 16 hodin a ceremoniály jsou každých...

Další články
Nahoru