Dnes Čtvrtek - jasno 9°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry
Lifestyle / ZdravíKomerční sdělení
Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari. Foto: archiv

MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry

Festival MilkParade 2016, pořádaný projektem na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus, si pro vás nachystal originální recepty od šéfkuchaře Michala Nikodema. Pokud některý z nich vyzkoušíte, následně ho vyfotíte a pošlete na email info@milkparade.eu, máte navíc šanci vyhrát jeden z pěti voucherů na kuchařský kurz do kulinárního studia Ola Kala. 

O projektu Bílé plus:

Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014–2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011–2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR.

Více informací na www.bileplus.eu

Vaříte rádi, ale přistihujete se, že v kuchyni točíte svých oblíbených 5 receptů? Můžete si rozšířit své kulinární umění a zkusit připravit některý z deseti originálních receptů šéfkuchaře Michala Nikodema, které si přichystal speciálně pro projekt na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Motivací vám může být i možnost výhry v podobě voucherů na kurz vaření. Pět nejúspěšnějších domácích kuchtíků získá poukaz v hodnotě 2900 korun do kulinárního studia Ola Kala. A co všech deset soutěžních receptů spojuje? Poctivé mléčné výrobky, které se hodí téměř na cokoliv.

„Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (například přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Jak můžete soutěžit?

Vyberte si některý z deseti soutěžních receptů. Jejich kompletní seznam včetně pracovního postupu najdete na www.milkparade.eu. Nakupte si přísady a můžete začít kuchtit. Až bude dílo hotové, vyfoťte nám ho a svůj kuchařský výtvor pošlete na email: info@milkparade.eu. Snažte se, aby se pokrm co nejvíce podobal tomu, jak ho uvařil a naservíroval šéfkuchař Michal Nikodém.

Soutěžní fotografie je možné posílat do 31. října. Nejpovedenější z nich vybere odborná porota. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v druhém týdnu letošního listopadu.

Seznam soutěžních receptů:

    1.       Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone
    2.       Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou
    3.       Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem
    4.       Sýrové souflé
    5.       Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem
    6.       Chuťovky s krevetkami a lučinou
    7.       Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari
    8.       Sváteční pekanový máslový koláč
    9.       Čokoládové brownies se šlehačkou
    10.    Máslovo-karamelové lodičky 

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu.

MilkParade.eu – soutěžní recepty


Sýrové souflé

4 porce

1,5 lžíce másla (z toho oříšek na vymazání pečící formy)

1 lžíce hladké mouky

60 g nastrouhaného ementálu (min. 45 % tuku)

2 vejce rozdělená na žloutky a bílky

2 lžíce tučné zakysané smetany

1 lžička dijonské hořčice

sůl

pepř

sufle-3-mensi-nahled V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a dobře promícháme, až máslo pohltí mouku a začne pěnit. Odstavíme a vmícháme ementál, hořčici, žloutky. Osolíme, opepříme a přimícháme zakysanou smetanu.

Vyšleháme sníh z bílků, opatrně vmícháme do připravené hmoty. Vlijeme do máslem vymazaných malých „jednoporcových“ formiček a vložíme do důkladně vyhřáté trouby na 180 °C.

Necháme suflovat (kynout) 5 min a poté zvedneme teplotu na 210°C. Pečeme dalších 5–8 minut.

Upozornění: během pečení neotevíráme troubu! Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme se salátem.


Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

2 porce

2 ks kuřecí prsíčko – nejlépe i s kůží

Rozmarýn, Tymián

Olej na restování

Sůl a pepř

Postup:

Kuřecí prsíčko i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Vložíme do pekáče a posypeme nakrájenou bylinkou. Pečeme v troubě na 190°C přibližně 12 – 15 min (dle velikosti).

Vyjmeme z trouby a pod alobalem necháme 5 – 10 minut odpočinout.

Hříbková omáčka

1 menší cibulka

hrst sušených hříbků namočených ve studené vodě

150 ml masového vývaru

100 ml smetany 30% tuku

50 g másla

Postup:

Na pánvi, kde se restovalo kuřecí maso, necháme zezlátnout najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené hříbky i s vodou, ve které se namáčely, a vývar. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme cca 10 minut. Přidáme smetanu, uvedeme do varu a ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, a pokud je omáčka příliš řídká, necháme ještě chvilku probublávat na plamenu. Nakonec vmícháme studené máslo.


Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

500 g tuhého tvarohu v kostce

30 g rozpuštěného másla

1 vejce

12 – 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)

1 vanilkový puding

1 lžička kypřícího prášku

špetka soli

2 lžíce cukru moučka

---------------------

Povidla – tuhá!

---------------------

4 lžíce strouhaného perníku

4 lžíce cukru moučka

mletá skořice

4 lžíce másla

povidlove-tasticky-5-mensi-nahled Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, ty rozmáčkneme na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.

Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.


Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone

2 porce

2×200 g filé z tresky (nebo jiné ryby)

½ lžičky celého pepře

½ lžičky koriandrových semínek

½ lžičky fenyklových semínek

Sůl

2 lžíce oleje

---------------------

½ lžičky hrubozrnné hořčice

1 lžíce nasekané petrželové natě

1 lžíce nasekaných kaparů

oříšek másla

---------------------

2 lžíce bílého vína

3 lžíce mascarpone

treska-1-mensi-nahled Pepř, koriandr a fenykl uhmoždíme nahrubo a spolu se solí a olejem potřeme rybu.

Petrželovou nať a kapary nasekáme najemno a smícháme s máslem a hořčicí.

Rozehřejeme pánev a rybu na ní zprudka z obou stran opečeme. K opečené rybě přidáme na pánev směs másla, kapar a bylinky, prohřejeme a potřeme jí rybu.

Vyndáme na talíř. Výpek na pánvi zastříkneme vínem, necháme odpařit a vložíme mascarpone. Vzniklou omáčku prohřejeme a nalijeme na rybu.

Podáváme s restovaným listovým špenátem.


Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem

koláčová forma o průměru 25 cm, nebo 4 menší jednoporcové formy

Slané koláčové těsto:

175 g hladké mouky

100 g měkkého másla

1 velké vejce

špetka soli

Suroviny na náplň (lze měnit dle chutí):

120 g uzeného lososa

200 g tvrdého francouzského sýra min. 45% tuku

1 velká cibule

1 lžíce másla

1 mladá cuketa (cca 150 g)

snítka čerstvého tymiánu

2 stroužky česneku

Smetanová zálivka:

100 ml zakysané smetany

200 ml smetany 30% tuku

3 velká vejce

Sůl, pepř, muškátový květ

slany-kolac-3-mensi-nahled Ze surovin na korpus vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na lžíci másla. Jakmile změkne, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme a směs necháme vychladit.

Vystydlou směs dáme do těstem vyložené formy, přidáme kostky sýra a plátky lososa. Zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170–180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, nejlépe se salátem.


Chuťovky s krevetkami a lučinou

10 tygřích krevet

5 cherry rajčátek

120 g lučiny

sůl

pepř

1 stroužek česneku

petrželová nať

10 krekrů

jednohubky-5-mensi-nahled Krevety orestujeme na rozehřátém oleji, osolíme, opepříme a před koncem pečení přidáme najemno nasekaný česnek, promícháme a vyndáme na misku. Na výpeku z krevet opečeme půlky rajčátek.

Na krekry dáme kopeček lučiny, ozdobíme teplou krevetou s rajčátkem a ozdobíme bylinkou.

 

Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari

4 porce

600 g krůtích prsíček

2 lžíce bílého jogurtu

2+2 kávové lžičky kurkumy

2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)

1 velká cibule

1 velké jablko

2 stroužky rozdrceného česneku

1 lžíce nastrouhahého zázvoru

250 ml smetany 30% tuku

sůl

pepř

hrst koriandrové natě

1 lžíce černého sezamu

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Teprve před tepelnou úpravou osolíme. Jinak by vypustilo šťávu.

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.

Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí, vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu.

Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut.

Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2–4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.


Sváteční pekanový máslový koláč 
  

Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:

70 g moučkového cukru

140 g másla

2 velké žloutky

230 g hladké mouky

citronová kůra

špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu. 
  

Náplň

160 g celých pekanových ořechů

120 g javorového sirupu

150 ml smetany 30% tuku

2 celá vejce

4 žloutky

med nebo cukr na doslazení

dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
  

pekanovy-pie-10-mensi-nahled Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.

Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

 

Čokoládové brownies se šlehačkou

200 g másla

300 g hořké čokolády (nejlépe 60–70% kakaa)

5 vajec velikosti XL (360 g)

200 g cukru krupice

200 ml šlehačky 30% tuku

150 g kešu ořechy, mandle…

brownies-6-mensi-nahled Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.

Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.

Vylijeme na plech cca 30×25 cm, který jsme vyložili pečícím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.

Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.

Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

 

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

40 g moučkového cukru

80 g másla

1 velký žloutek

120 g hladké mouky

citronová kůra

špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180°C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit – třeba 2–3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

Krémová karamelová náplň:

100 g cukru krupice

50 g másla

230 g smetany ke šlehání (30% tuku)

100 g mléčné čokolády

Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.

Do mísy nalámeme čokoládu.

Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu.


V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru