Měli byste vědět: Suchánek z institutu výživy a další odborníci o moderním přístupu k půstu
18. února 2015 15:00
Po masopustním veselí v únoru vždy začínalo čtyřicet dní střídmého jídla. Maso se jedlo jen v neděli, přes týden brambory, zelenina, luštěniny. Tento církevní diktát měl něco do sebe. Lidé se před jarem očistili a cítili se dobře. V jejich stopách bychom mohli pokračovat, i když umírněně. Například jíst maso jen tři dny v týdnu…
Když nebudeme jíst maso
Podle Pavla Suchánka z Institutu dietologie a výživy v Praze při zmenšené spotřebě masa odlehčíme játrům, ledvinám, může se nám zlepšit krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi a například oddálíme nástup dny. Moderní půst je vlastně omezení příjmu energie ve prospěch příjmu vitamínů, minerálních látek a vlákniny. V prvních dnech bychom měli konzumovat jen zeleninové a ovocné šťávy, pak cereálie, bílé rybí maso a podobně. Neměli bychom si plést půsty s hladovkou, která může nastartovat nárůst hmotnosti.
Komu půst neprospěje
Ačkoliv je v zásadě zdravé držet jednou ročně masový půst, není vhodný pro nemocné cukrovkou, děti, těhotné ženy nebo lidi s kolísajícím krevním tlakem. Jejich zdravotní stav by se bez přísunu bílkovin mohl zhoršit. Také tuky, které živočišná strava obsahuje, potřebujeme k životu. Rozpouští se v nich například vitamíny. Proto je dobré aspoň jednou týdně maso konzumovat – nejlépe libové drůbeží.
Pijme ještě více
Tím, že při půstu jíme méně, ztrácíme více tekutin. Proto je dobré pít více než běžně. Dehydratace zvyšuje riziko chyb, nepřesností, nebo zranění. Pitný režim je v období půstu možná ještě důležitější než při běžném režimu. Jestli normálně vypijete 1,5–2 litry tekutin, tak v období očisty by to mělo být cca 2,5 litru tekutin. Pro očistu organizmu je výborný například čaj z ostropestřce mariánského, který působí léčivě především na naše těžce zkoušená játra.
Žádné cukry a sladkosti
Podle známého doktora Josefa Jonáše je největším jedem v naší stravě právě cukr. Spolu s masem bychom měli tedy při půstu vyloučit z jídelníčku i sladkosti. Pokud sportujeme nebo máme větší tělesnou zátěž, stačí si před výkonem dát čaj s medem, který dodá svalům rychlý zdroj energie. Nejhorší, co svému tělu můžeme dopřát, je kombinace cukrů a tuků, například takový máslový dortík…
Syrové až v létě
Zelenina při půstu by měla být pokud možno v dušeném stavu. Syrová ochlazuje organizmus a to právě v této předjarní době nepotřebujeme. Výborné jsou proto nezahuštěné zeleninové polévky. Dušená mrkev nepatří sice mezi nejpopulárnější potraviny, ale když ji ochutíme kořením, jako je například kari, určitě nás zahřeje. Výborné a plné vitamínů je kysané zelí, dušené může být přílohou třeba k bramboráčkům.
Jak půst rozložit
Je jen na nás, jak si s předvelikonočním půstem poradíme. Někdo se bude postit jen v pondělí, jiný si na to vyčlení každý týden tři dny. Někdo bude pít jen zeleninové šťávy, jiný bude jíst normálně, ale bez masa. Důležité je to, že se pokusíme něco udělat pro očistu svého těla. Díky ní se nám uvolní i hlouběji uložená ložiska toxinů a uleví se imunitnímu systému. V neposlední řadě možná ztratíme trochu podkožního tuku.
Léčitelé doporučují
Také bylinkáři a přírodní léčitelé půsty doporučují. Například legendární Josef Prouza z Úpice radil pravidelně se postit každé pondělí, kdy je třeba ulevit tělu po hojnosti víkendového jídla. Řiďme se tedy lidovou moudrostí a zkusme se alespoň víc jak měsíc krotit v jídle. Snad se najdou i některé restaurace, které obohatí svůj bezmasý jídelníček se smaženým sýrem o další jídla.
Čtěte také:
Pražská numeroložka: Startující období změn posílí zajímavá kombinace. Co vás může ovlivnit?
Jonáš, Hildegarda, Váňa, Havelka, Kuchař. Jak léčí a léčili chřipku známí bylinkáři?