dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - polojasno
3°C
Měli byste vědět: Suchánek z institutu výživy a další odborníci o moderním přístupu k půstu
Tradicí během půstu bývalo, že se maso jedlo jen v neděli. Nekdo se ho na šest týdnů zbaví úplně. Foto: archiv

Měli byste vědět: Suchánek z institutu výživy a další odborníci o moderním přístupu k půstu

Ode dneška, Popeleční středy, až do Velikonoc nastává období půstu, kdy bychom více než na jídlo měli myslet na duchovní věci. Jak přizpůsobit půst moderní době a co bychom o něm měli vědět?

Po masopustním veselí v únoru vždy začínalo čtyřicet dní střídmého jídla. Maso se jedlo jen v neděli, přes týden brambory, zelenina, luštěniny. Tento církevní diktát měl něco do sebe. Lidé se před jarem očistili a cítili se dobře. V jejich stopách bychom mohli pokračovat, i když umírněně. Například jíst maso jen tři dny v týdnu…

Když nebudeme jíst maso

Podle Pavla Suchánka z Institutu dietologie a výživy v Praze při zmenšené spotřebě masa odlehčíme játrům, ledvinám, může se nám zlepšit krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi a například oddálíme nástup dny. Moderní půst je vlastně omezení příjmu energie ve prospěch příjmu vitamínů, minerálních látek a vlákniny. V prvních dnech bychom měli konzumovat jen zeleninové a ovocné šťávy, pak cereálie, bílé rybí maso a podobně. Neměli bychom si plést půsty s hladovkou, která může nastartovat nárůst hmotnosti.

Komu půst neprospěje

Ačkoliv je v zásadě zdravé držet jednou ročně masový půst, není vhodný pro nemocné cukrovkou, děti, těhotné ženy nebo lidi s kolísajícím krevním tlakem. Jejich zdravotní stav by se bez přísunu bílkovin mohl zhoršit. Také tuky, které živočišná strava obsahuje, potřebujeme k životu. Rozpouští se v nich například vitamíny. Proto je dobré aspoň jednou týdně maso konzumovat – nejlépe libové drůbeží.

Pijme ještě více

Tím, že při půstu jíme méně, ztrácíme více tekutin. Proto je dobré pít více než běžně. Dehydratace zvyšuje riziko chyb, nepřesností, nebo zranění. Pitný režim je v období půstu možná ještě důležitější než při běžném režimu. Jestli normálně vypijete 1,5–2 litry tekutin, tak v období očisty by to mělo být cca 2,5 litru tekutin. Pro očistu organizmu je výborný například čaj z ostropestřce mariánského, který působí léčivě především na naše těžce zkoušená játra.

Žádné cukry a sladkosti

Podle známého doktora Josefa Jonáše je největším jedem v naší stravě právě cukr. Spolu s masem bychom měli tedy při půstu vyloučit z jídelníčku i sladkosti. Pokud sportujeme nebo máme větší tělesnou zátěž, stačí si před výkonem dát čaj s medem, který dodá svalům rychlý zdroj energie. Nejhorší, co svému tělu můžeme dopřát, je kombinace cukrů a tuků, například takový máslový dortík…

Syrové až v létě

Zelenina při půstu by měla být pokud možno v dušeném stavu. Syrová ochlazuje organizmus a to právě v této předjarní době nepotřebujeme. Výborné jsou proto nezahuštěné zeleninové polévky. Dušená mrkev nepatří sice mezi nejpopulárnější potraviny, ale když ji ochutíme kořením, jako je například kari, určitě nás zahřeje. Výborné a plné vitamínů je kysané zelí, dušené může být přílohou třeba k bramboráčkům.

Jak půst rozložit

Je jen na nás, jak si s předvelikonočním půstem poradíme. Někdo se bude postit jen v pondělí, jiný si na to vyčlení každý týden tři dny. Někdo bude pít jen zeleninové šťávy, jiný bude jíst normálně, ale bez masa. Důležité je to, že se pokusíme něco udělat pro očistu svého těla. Díky ní se nám uvolní i hlouběji uložená ložiska toxinů a uleví se imunitnímu systému. V neposlední řadě možná ztratíme trochu podkožního tuku.

Léčitelé doporučují

Také bylinkáři a přírodní léčitelé půsty doporučují. Například legendární Josef Prouza z Úpice radil pravidelně se postit každé pondělí, kdy je třeba ulevit tělu po hojnosti víkendového jídla. Řiďme se tedy lidovou moudrostí a zkusme se alespoň víc jak měsíc krotit v jídle. Snad se najdou i některé restaurace, které obohatí svůj bezmasý jídelníček se smaženým sýrem o další jídla.

Čtěte také:

Pražská numeroložka: Startující období změn posílí zajímavá kombinace. Co vás může ovlivnit?

Jonáš, Hildegarda, Váňa, Havelka, Kuchař. Jak léčí a léčili chřipku známí bylinkáři? 


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru