Medovina: Nejstarší afrodiziakum v Muzeu gastronomie
4. února 2015 14:32
Ani naši předci v tom nebyli nikterak pozadu. Pozorovali, jak medvěd brtník vybírá z brtí – dutin stromů strdí a občas se i podivně vesele potácí.
Staročeský výraz pro med nebo plástve medu si jistě pamatujete z prohlášení praotce Čecha – že naše země kromě mléka oplývá také strdím. To znamenalo, že v Čechách bylo hojně divokých lesních včel, které dávaly ideální med právě pro výrobu medoviny.
Tento lahodný nápoj vzniká zkvašením medu s vodou, což se dělo i spontánně po prudkých deštích. Ochutnání této zajímavé tekutiny přimělo nejen medvěda brtníka k tanci. Pak už naši předci dále nečekali na déšť a pustili se do výroby medoviny. Archeologické nálezy nádob se zbytky medoviny se nalézají po celém světě. Medovinu pili Vikingové, Kelti, Germáni i Slované stejně jako američtí Indiáni.
Vedle posilujících účinků před bojem oceňovali také její povzbuzující účinky. Medovina byla a je účinné afrodiziakum.
V Muzeu gastronomie se dozvíte, kdy lidé začali sbírat med a vyrábět medovinu a také ji ochutnáte. Další důvod proč zajít do Muzea gastronomie právě na svátek sv. Valentýna.
Muzeum Gastronomie Jakubská 12, Praha 1 www.muzeumgastronomie.cz, info@muzeumgastronomie.cz, telefon: 734 112 274734 112 274, 273 130 533273 130 533.