dnes
Neděle - oblacno
3°C
zítra
Pondělí - oblacno
3°C
pozítří
Úterý - zatazeno
1°C
Med z pražského letiště získal už pošesté zlatou medaili, obstál v konkurenci stovek vzorků
Ilustrační foto: Letiště Praha

Med z pražského letiště získal už pošesté zlatou medaili, obstál v konkurenci stovek vzorků

Letiště Václava Havla Praha získalo již pošesté Zlatou medaili v soutěži Český med za letošní květový med produkovaný včelstvy chovanými v areálu letiště. Medaile oceňuje zejména menší producenty českého medu vlastní produkce. Soutěž každoročně vyhlašuje Výzkumný ústav včelařský v Dole, který ohodnotil pražský letištní vzorek nejvyšším stoprocentním hodnocením. Celkem se soutěže zúčastnilo 360 vzorků. 

Soutěže Český med se Letiště Praha účastní pravidelně, přičemž zisk již šesté Zlaté medaile potvrzuje vysokou kvalita medu, která se v rámci soutěže hodnotí v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu včelařského ve čtyřech kritériích, a to fyzikálně chemické vlastnosti, povinné údaje na etiketě, správnost etikety včetně doplňujících údajů a celkový estetický dojem produktu.

Chov včel byla zahájen na Letišti Praha v listopadu 2011, kdy se Praha připojila k ostatním světovým letištím, která v rámci snižování negativních dopadů letecké dopravy na životní prostředí sledují kvalitu ovzduší v okolí letiště pomocí včel.

V současné době vlastní ruzyňské letiště sedm včelstev, která dohromady v letních měsících čítají přibližně 350 tisíc včel a včelaři z jejich plástů letos stočili bezmála 80 kilogramů medu. Stáčení medu však není ten hlavní důvod pro chov včelstev.

„Díky včelám, které během své cesty za opylováním kvetoucích rostlin obletí okruh několika kilometrů a získají tak vzorky z okolního prostředí, můžeme chemickým rozborem plástového pylu získat cenné údaje o případném znečištění životního prostředí v okolí,“ vysvětluje princip biomonitoringu pomocí včel Soňa Hykyšová, ředitelka Ochrany životního prostřední Letiště Praha.

Vzorky plástového pylu i medu jsou proto zasílány na rozbor do akreditované laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde je prováděn residuální rozbor obsahu těžkých kovů a organických látek, tzv. polyaromatických uhlovodíků.

„Rozbory uskutečněné v uplynulých letech nám potvrzují dobrou kvalitu ovzduší v okolí letiště,“ říká Soňa Hykyšová a dodává, že kromě biomonitoringu plástového pylu již několik let její oddělení sleduje i ovoce a zemědělské plodiny.


V Běchovicích srazil rychlík mladého muže

Včera v 11:47

U železniční zastávky v Běchovicích na východě Prahy dnes ráno krátce před sedmou hodinou srazil rychlík do Luhačovic přibližně třicetiletého muže. Ten zraněním na místě podlehl. Vlaky na trati mezi Běchovicemi a Úvaly nabíraly několik hodin zhruba patnáctiminutová...

Praha 3 rozšiřuje úřední hodiny

26. listopadu 2020 v 11:47

Praha 3 se na mimořádném zasedání usnesla o rozšíření úředních hodin radnice po dobu trvání nouzového stavu. Cílem je zajištění poskytnutí služeb úřadu všem klientům za bezpečných a důstojných podmínek.

V Praze se otevírá Honorární konzulát Islandu

26. listopadu 2020 v 09:14

V úterý 1. prosince oficiálně otevírá Honorární konzulát Islandu v Praze. Honorární konzulkou je advokátka Klára Dvořáková z kanceláře Holubová advokáti, jediná oficiální zástupkyně Islandu v České republice.

Praha 5: Zasedne Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+

25. listopadu 2020 ve 20:07

Zítra, 26. listopadu, bude od 14 hodin zasedat Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+. Prezentace analytické části Strategie rozvoje za jednotlivé Odborné skupiny Strategie proběhne formou online setkání přes platformu LifeSize.

Zasedání zastupitelstva. Praha 6 zveřejnila program

25. listopadu 2020 v 16:29

V pátek 27. listopadu se od 10 hodin koná v kongresovém sálu Orea Hotelu Pyramida patnácté zasedání Zastupitelstva městské části Praha 6.  

Vaříme za vás. Kampaň má pomoci pražským restauracím

25. listopadu 2020 ve 13:18

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravil kampaň s názvem Vaříme za vás na podporu pražských restaurací. Jejím cílem je vyzývat Pražany, aby si kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a...

Další články
Nahoru