dnes
Sobota - zatazeno
13°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
11°C
pozítří
Pondělí - obcasny-dest
16°C
Maxijedlíka nezastavilo v překonávání rekordů ani zrušení veřejných akcí, chystá se dobýt Prahu
1200 gramů vážící steak zvládnul Maxijedlík spořádat za 8 minut a 16 vteřin.

Maxijedlíka nezastavilo v překonávání rekordů ani zrušení veřejných akcí, chystá se dobýt Prahu

Jaroslav Němec, který je v Česku nejznámější jedlík na čas, už mnohokrát potvrdil oprávněnost své přezdívky Maxijedlík. Od překonávání vlastních či cizích rekordů ho nezastavila ani covidová pandemie, která při své druhé vlně opět stopla konání veřejných akcích, na kterých se Maxijedlík předvádí nejčastěji.

„V dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i jedlické soutěže. Mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách,“ říká serveru Pražský patriot  Maxijedlík. V uplynulém týdnu překonal rekord v jedné žďárecké hospodě, kde je už sedm let výzva na pojídání 1,2 kilogramu vážícího steaku (vepřová krkovice se smaženou cibulkou) na čas.

Dosavadní nejrychlejší čas byl 13 minut a 10 vteřin, Maxijedlík to zvládnul za 8 minut a 16 vteřin. Namlsaný tímto úspěchem chce reagovat na obdobnou výzvu v centru Prahy, kde se bude jíst kilogramový steak. „Větřím si opět na čas kolem osmi minut, třeba to stlačím ještě níže,“ říká.

maxijedlik-knedlik

Foto: Karel Engliš

Ještě než došlo kvůli nařízení vlády ke zrušení naplánovaných víkendových akcí pro veřejnost, stihnul Maxijedlík na konci září dosáhnout dalších úspěchů. Podařilo se mu získat dvě první místa v soutěžích v pojídání na Maloúpské vařečce v Malé Úpě.

První soutěž byla v pojídání kynutých knedlíků s borůvkami, tam vyhrál už potřetí za sebou.

Druhá soutěž byla v pojídání deseti nejpálivějších papriček světa. Úspěch zvýrazňuje fakt, že obě soutěže se konaly ve stejný den, poslední zářijovou sobotu.

maxijedlik-burger-street-festival

Foto: Petr Krňávek

Víkend před tím také vyhrál dvě soutěže v jeden den. „První soutěž byla na Valašsku na Ovčáckých slavnostech. Byla tam soutěž v pojídání halušek. Potom jsem se přesunul do Olomouce, tam byla soutěž v pojídání burgerů,“ pochlubil se 76 kilogramů vážící muž.

Několika úspěchů dosáhl i v období letních prázdnin. Poslední srpnovou sobotu vyhrál v Líšni. Úkolem bylo sníst třicet párků. Němec to zvládl za 3 minuty a 19 vteřin, nikdo nebyl rychlejší. 

Víkend před tím zajel do Vyššího Brodu a účastnil se tam soutěže v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Dosavadní rekord byl 17 snědených knedlíků za 20 minut.

Díky Němcovi se opět přepisovaly rekordní tabulky. „Podařilo se mi spořádat 22 kynutých knedlíků, takže jsem rekord překonal o pět kusů. Tolik zde ještě nikdo nesnědl. Knedlíky byly výborné, asi nejlepší, co jsem kdy na závodech jedl,“ sdělil Maxijedlík.

Dosavadní úspěchy

Seznam všech úspěchů v soutěžích by byl u Maxijedlíka velmi dlouhý. Letos na začátku roku do sebe na cestovatelských veletrzích v Brně nasoukal jako první na světě menu z tří zapáchajících jídel.

Dal si islandský Hákarl (nakládané zvašené žraločí maso), Surstromming (švédské rybí jídlo, které se vyrábí zkvašením rybího masa a je zapsáno v Guinnesssově knize rekordů jako nesmradlavější jídlo na světě) a jako dezert ovoce Durian (vyznačuje se silným zápachem).

V Pohořelicích už třetí rok po sobě vyhrál soutěž v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím. Maxijedlík na soutěžích boduje i se svými recepty, například právě v Pohořelicích vyhrál v klání o nejlepší recept na červené zelí. Němec ho připravuje s pomerančem a badyánem.

Mezi jeho další úspěchy patří například vítězství v hořické soutěži v pojídání hotdogů na čas. Úkolem bylo sníst pět hotdogů během pěti minut, nic se během klání nesmělo pít. V tomto časovém limitu to v konkurenci šesti soutěžících zvládl jen Maxijedlík.

Každý rok se zúčastní zhruba tří desítek soutěží v pojídání jídel na čas a málokdy odejde poražen. „Soutěžím už 16 let, baví mě to, je pro mě adrenalin pozorovat soupeře, jak se mnou bojují. Někdy jedu za jídlem třeba 200 kilometrů. Občas stihnu jíst na čas i během jednoho dne, když to není moc daleko od sebe,“ sděluje.  

Pojídá sladké i slané, od ovocných knedlíků, přes chilli až po natvrdo vařená vejce, kterých se zavázanýma rukama za zády snědl během dvou minut 24 a půl. Tímto výkonem, při kterém navíc vše zapíjel syrovými vajíčky, se stal světovým rekordmanem.

Před pár lety snědl na hradě Veveří nejrychleji ze všech jedlíků šest špekáčků. Trvalo mu to jen 2 minuty a 48 vteřin. A na stejném místě zvládl sníst další den půl kilogramu tlačenky za 79 vteřin, což byl opět nejrychlejší čas.

V Máslovicích u Prahy spořádal během necelých deseti minut bochník chleba a čtvrt kilogramu másla.


V Praze a Středočeském kraji si lidé nechali vyšetřit plíce

29. října 2020 v 11:15

Plíce si v Praze a Středočeském kraji nechalo v rámci dne otevřených ambulancí vyšetřit celkem 60 lidí, u dvou z nich lékaři pojali podezření na idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Účelem bylo odhalit tuto vážnou nemoc včas, nasazení léčby totiž postup nemoci brzdí. U některých návštěvníků ordinací...

Není špatné počasí, je jen špatně oblečený běžec. Běhat můžete i v sychravém počasí

24. října 2020 v 09:29

Jste zkušený běžec? Nebo naopak teprve uvažuje, že s běháním teprve začnete? Nemusíte čekat na hezké počasí, začít můžete hned. Nejdůležitější je vytrvalost a pravidelnost. Pokud chcete začít běhat, pak zkuste běhat minimálně 2 – 3 krát týdně, aby tělo začalo vůbec vnímat danou aktivitu a umožnilo...

Bulovka pomáhá maminkám po porodu

17. října 2020 v 07:08

Porodnice Nemocnice Na Bulovce se zapojila do inovativního programu včasného zachycení psychosociálního stresu a duševních poruch u maminek po porodu.

Sladké děti: Praha 15 podpořila vydání knihy

14. října 2020 v 09:32

V rámci letošních Dnů Prahy 15 přispívali občané na vydání 3. dílu knihy s názvem Naděje nikdy nekončí.

Pražští záchranáři se začali dobrovolně očkovat proti chřipce

13. října 2020 v 08:21

Lékaři Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy začali očkovat své kolegyně a kolegy proti chřipce. Záchranka zajistila vakcíny pro všechny zaměstnance, kteří o dobrovolné očkování projevili zájem. Cílem je zachovat akceschopnost v poskytování péče pacientům v době pandemie covid-19 i při...

Další články
Nahoru