Dnes Pátek - oblacno 27°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 21°C
Pátek 19. 8. 2022
Svátek má Ludvík
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města
Maxijedlíka nezastavilo v překonávání rekordů ani zrušení veřejných akcí, chystá se dobýt Prahu
1200 gramů vážící steak zvládnul Maxijedlík spořádat za 8 minut a 16 vteřin.

Maxijedlíka nezastavilo v překonávání rekordů ani zrušení veřejných akcí, chystá se dobýt Prahu

Jaroslav Němec, který je v Česku nejznámější jedlík na čas, už mnohokrát potvrdil oprávněnost své přezdívky Maxijedlík. Od překonávání vlastních či cizích rekordů ho nezastavila ani covidová pandemie, která při své druhé vlně opět stopla konání veřejných akcích, na kterých se Maxijedlík předvádí nejčastěji.

„V dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i jedlické soutěže. Mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách,“ říká serveru Pražský patriot  Maxijedlík. V uplynulém týdnu překonal rekord v jedné žďárecké hospodě, kde je už sedm let výzva na pojídání 1,2 kilogramu vážícího steaku (vepřová krkovice se smaženou cibulkou) na čas.

Dosavadní nejrychlejší čas byl 13 minut a 10 vteřin, Maxijedlík to zvládnul za 8 minut a 16 vteřin. Namlsaný tímto úspěchem chce reagovat na obdobnou výzvu v centru Prahy, kde se bude jíst kilogramový steak. „Větřím si opět na čas kolem osmi minut, třeba to stlačím ještě níže,“ říká.

maxijedlik-knedlik

Foto: Karel Engliš

Ještě než došlo kvůli nařízení vlády ke zrušení naplánovaných víkendových akcí pro veřejnost, stihnul Maxijedlík na konci září dosáhnout dalších úspěchů. Podařilo se mu získat dvě první místa v soutěžích v pojídání na Maloúpské vařečce v Malé Úpě.

První soutěž byla v pojídání kynutých knedlíků s borůvkami, tam vyhrál už potřetí za sebou.

Druhá soutěž byla v pojídání deseti nejpálivějších papriček světa. Úspěch zvýrazňuje fakt, že obě soutěže se konaly ve stejný den, poslední zářijovou sobotu.

maxijedlik-burger-street-festival

Foto: Petr Krňávek

Víkend před tím také vyhrál dvě soutěže v jeden den. „První soutěž byla na Valašsku na Ovčáckých slavnostech. Byla tam soutěž v pojídání halušek. Potom jsem se přesunul do Olomouce, tam byla soutěž v pojídání burgerů,“ pochlubil se 76 kilogramů vážící muž.

Několika úspěchů dosáhl i v období letních prázdnin. Poslední srpnovou sobotu vyhrál v Líšni. Úkolem bylo sníst třicet párků. Němec to zvládl za 3 minuty a 19 vteřin, nikdo nebyl rychlejší. 

Víkend před tím zajel do Vyššího Brodu a účastnil se tam soutěže v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Dosavadní rekord byl 17 snědených knedlíků za 20 minut.

Díky Němcovi se opět přepisovaly rekordní tabulky. „Podařilo se mi spořádat 22 kynutých knedlíků, takže jsem rekord překonal o pět kusů. Tolik zde ještě nikdo nesnědl. Knedlíky byly výborné, asi nejlepší, co jsem kdy na závodech jedl,“ sdělil Maxijedlík.

Dosavadní úspěchy

Seznam všech úspěchů v soutěžích by byl u Maxijedlíka velmi dlouhý. Letos na začátku roku do sebe na cestovatelských veletrzích v Brně nasoukal jako první na světě menu z tří zapáchajících jídel.

Dal si islandský Hákarl (nakládané zvašené žraločí maso), Surstromming (švédské rybí jídlo, které se vyrábí zkvašením rybího masa a je zapsáno v Guinnesssově knize rekordů jako nesmradlavější jídlo na světě) a jako dezert ovoce Durian (vyznačuje se silným zápachem).

V Pohořelicích už třetí rok po sobě vyhrál soutěž v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím. Maxijedlík na soutěžích boduje i se svými recepty, například právě v Pohořelicích vyhrál v klání o nejlepší recept na červené zelí. Němec ho připravuje s pomerančem a badyánem.

Mezi jeho další úspěchy patří například vítězství v hořické soutěži v pojídání hotdogů na čas. Úkolem bylo sníst pět hotdogů během pěti minut, nic se během klání nesmělo pít. V tomto časovém limitu to v konkurenci šesti soutěžících zvládl jen Maxijedlík.

Každý rok se zúčastní zhruba tří desítek soutěží v pojídání jídel na čas a málokdy odejde poražen. „Soutěžím už 16 let, baví mě to, je pro mě adrenalin pozorovat soupeře, jak se mnou bojují. Někdy jedu za jídlem třeba 200 kilometrů. Občas stihnu jíst na čas i během jednoho dne, když to není moc daleko od sebe,“ sděluje.  

Pojídá sladké i slané, od ovocných knedlíků, přes chilli až po natvrdo vařená vejce, kterých se zavázanýma rukama za zády snědl během dvou minut 24 a půl. Tímto výkonem, při kterém navíc vše zapíjel syrovými vajíčky, se stal světovým rekordmanem.

Před pár lety snědl na hradě Veveří nejrychleji ze všech jedlíků šest špekáčků. Trvalo mu to jen 2 minuty a 48 vteřin. A na stejném místě zvládl sníst další den půl kilogramu tlačenky za 79 vteřin, což byl opět nejrychlejší čas.

V Máslovicích u Prahy spořádal během necelých deseti minut bochník chleba a čtvrt kilogramu másla.


Autor: Jan Puci

Chcete zhubnout? Zkoušeli jste vlákninu?

17. srpna 2022 v 11:42

Léto je v plném proudu, nejeden z nás se zděsil, když se měl svléknout do plavek. V kalhotách a svetru se to nezdá, ale nějaké to kilo navíc prostě máme. Poznáváte se v tom? Vyzkoušeli jste už celou řadu zaručených diet, ale kila ne a ne zmizet? Jděte na to chytře a zkuste...

Praha 11: Týden otevřených kroužků

8. srpna 2022 v 15:24

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. Již nyní si ale můžete vybírat z nabídky kroužků v KC Zahrada v Praze 11, které jsou určeny dětem i dospělým. Od pondělí 5. září začíná Týden otevřených kroužků, kdy můžete vyzkoušel ukázkové lekce zdarma.

Nejen ruce a nohy, nahradit lze i jiné části těla. Nejnáročnější je docílit správného statického pohledu, říká anaplastoložka Allison Vestová

27. července 2022 v 10:38

Dnešní medicína dokáže zázraky takřka na počkání. Vděčíme za to vývoji vědy a techniky, ale především umu skutečných odborníků v medicínské oblasti. Řadí se k nim také anaplastoložka Allison Vestová. Ta se zabývá výrobou a následnou aplikací umělých protéz méně tradičních částí lidského těla,...

PVK: Teploty stoupají, voda v bazénu si zaslouží kontrolu

21. července 2022 v 09:42

Horké léto právě vrcholí a teploty v těchto dnech i metropoli přesahují třicet stupňů celsia. To vše vybízí ke koupání v přírodních zdrojích i v domácích bazénech. Proto Pražské vodovody a kanalizace doporučují majitelům soukromých bazénů pravidelnou...

Další články
Nahoru