
Maxijedlíka nezastavilo v překonávání rekordů ani zrušení veřejných akcí, chystá se dobýt Prahu
12. října 2020 14:07
„V dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i jedlické soutěže. Mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách,“ říká serveru Pražský patriot Maxijedlík. V uplynulém týdnu překonal rekord v jedné žďárecké hospodě, kde je už sedm let výzva na pojídání 1,2 kilogramu vážícího steaku (vepřová krkovice se smaženou cibulkou) na čas.
Dosavadní nejrychlejší čas byl 13 minut a 10 vteřin, Maxijedlík to zvládnul za 8 minut a 16 vteřin. Namlsaný tímto úspěchem chce reagovat na obdobnou výzvu v centru Prahy, kde se bude jíst kilogramový steak. „Větřím si opět na čas kolem osmi minut, třeba to stlačím ještě níže,“ říká.

Foto: Karel Engliš
Ještě než došlo kvůli nařízení vlády ke zrušení naplánovaných víkendových akcí pro veřejnost, stihnul Maxijedlík na konci září dosáhnout dalších úspěchů. Podařilo se mu získat dvě první místa v soutěžích v pojídání na Maloúpské vařečce v Malé Úpě.
První soutěž byla v pojídání kynutých knedlíků s borůvkami, tam vyhrál už potřetí za sebou.
Druhá soutěž byla v pojídání deseti nejpálivějších papriček světa. Úspěch zvýrazňuje fakt, že obě soutěže se konaly ve stejný den, poslední zářijovou sobotu.

Foto: Petr Krňávek
Víkend před tím také vyhrál dvě soutěže v jeden den. „První soutěž byla na Valašsku na Ovčáckých slavnostech. Byla tam soutěž v pojídání halušek. Potom jsem se přesunul do Olomouce, tam byla soutěž v pojídání burgerů,“ pochlubil se 76 kilogramů vážící muž.
Několika úspěchů dosáhl i v období letních prázdnin. Poslední srpnovou sobotu vyhrál v Líšni. Úkolem bylo sníst třicet párků. Němec to zvládl za 3 minuty a 19 vteřin, nikdo nebyl rychlejší.
Víkend před tím zajel do Vyššího Brodu a účastnil se tam soutěže v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Dosavadní rekord byl 17 snědených knedlíků za 20 minut.
Díky Němcovi se opět přepisovaly rekordní tabulky. „Podařilo se mi spořádat 22 kynutých knedlíků, takže jsem rekord překonal o pět kusů. Tolik zde ještě nikdo nesnědl. Knedlíky byly výborné, asi nejlepší, co jsem kdy na závodech jedl,“ sdělil Maxijedlík.
Dosavadní úspěchy
Seznam všech úspěchů v soutěžích by byl u Maxijedlíka velmi dlouhý. Letos na začátku roku do sebe na cestovatelských veletrzích v Brně nasoukal jako první na světě menu z tří zapáchajících jídel.
Dal si islandský Hákarl (nakládané zvašené žraločí maso), Surstromming (švédské rybí jídlo, které se vyrábí zkvašením rybího masa a je zapsáno v Guinnesssově knize rekordů jako nesmradlavější jídlo na světě) a jako dezert ovoce Durian (vyznačuje se silným zápachem).
V Pohořelicích už třetí rok po sobě vyhrál soutěž v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím. Maxijedlík na soutěžích boduje i se svými recepty, například právě v Pohořelicích vyhrál v klání o nejlepší recept na červené zelí. Němec ho připravuje s pomerančem a badyánem.
Mezi jeho další úspěchy patří například vítězství v hořické soutěži v pojídání hotdogů na čas. Úkolem bylo sníst pět hotdogů během pěti minut, nic se během klání nesmělo pít. V tomto časovém limitu to v konkurenci šesti soutěžících zvládl jen Maxijedlík.

Pojídá sladké i slané, od ovocných knedlíků, přes chilli až po natvrdo vařená vejce, kterých se zavázanýma rukama za zády snědl během dvou minut 24 a půl. Tímto výkonem, při kterém navíc vše zapíjel syrovými vajíčky, se stal světovým rekordmanem.
Před pár lety snědl na hradě Veveří nejrychleji ze všech jedlíků šest špekáčků. Trvalo mu to jen 2 minuty a 48 vteřin. A na stejném místě zvládl sníst další den půl kilogramu tlačenky za 79 vteřin, což byl opět nejrychlejší čas.
V Máslovicích u Prahy spořádal během necelých deseti minut bochník chleba a čtvrt kilogramu másla.