dnes
Pátek - zatazeno
3°C
zítra
Sobota - oblacno
4°C
pozítří
Neděle - polojasno
2°C
Maxijedlík není k poražení. Za tři minuty snědl desítky párků, v pojídání kynutých knedlíků stanovil rekord
Maxijedlík při pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Foto: Ivo Hajn

Maxijedlík není k poražení. Za tři minuty snědl desítky párků, v pojídání kynutých knedlíků stanovil rekord

Jaroslav Němec zvaný Maxijedlík je v Česku nejznámější jedlík. Po celé republice objíždí soutěže v pojídání různých jídel a pravidelně vítězí. Čas od času stanoví nový rekord, případně překoná vlastní.
lisen-maxijedlik

Maxijedlík (vlevo) při pojídání párků. Foto: Pavel Sedláček

Kvůli koronavirové pandemii, která pozastavila konání food festivalů a dalších venkovních akcí, si musel i Maxijedlík dát pauzu. Nicméně nyní už je opět v ráži, což potvrzují aktuální úspěchy.

Poslední srpnovou sobotu vyhrál na pivním festivalu v Líšni. Úkolem bylo sníst třicet párků. Němec to zvládl za 3 minuty a 19 vteřin, nikdo nebyl rychlejší. 

Minulý víkend zajel na Bartolomějský trh a pouť do Vyššího Brodu a účastnil se tam soutěže v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Dosavadní rekord byl 17 snědených knedlíků za 20 minut.

Díky Němcovi se opět přepisovaly rekordní tabulky. „Podařilo se mi spořádat 22 kynutých knedlíků, takže jsem rekord překonal o pět kusů. Tolik zde ještě nikdo nesnědl. Knedlíky byly výborné, asi nejlepší, co jsem kdy na závodech jedl,“ sdělil serveru Pražský patriot Maxijedlík.

maxijedlik-knedliky_2

Knedlíky chutnaly, soupeři neměli šanci. Foto: Ivo Hajn

Po spořádání více než dvou desítek knedlíků se cítil dobře, dokonce se po půl hodině pustil do dalšího jídla. „Po soutěži jsem se šel projít a po půl hodině jsem si musel dát něco od masa. To mám vždy, když jím sladké, a zase naopak,“ prozradil. Ve Vyšším Brodě si „vyrovnal hladinu“ masem na grilu.

Věří, že na podzim se kvůli koronaviru nebudou rušit veřejné akce a on bude moci přijímat další pozvánky na účasti v soutěžích. „Chystám se i na nějakou výzvu v restauracích, připravuje se vystoupení v divadle a v televizi,“ sdělil.

Dosavadní úspěchy

Seznam všech úspěchů v soutěžích by byl u Maxijedlíka velmi dlouhý. Letos na začátku roku do sebe na cestovatelských veletrzích v Brně nasoukal jako první na světě menu z tří zapáchajících jídel.

Dal si islandský Hákarl (nakládané zvašené žraločí maso), Surstromming (švédské rybí jídlo, které se vyrábí zkvašením rybího masa) a jako dezert ovoce Durian (vyznačuje se silným zápachem).

V Pohořelicích už třetí rok po sobě vyhrál soutěž v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím. Maxijedlík na soutěžích boduje i se svými recepty, například právě v Pohořelicích vyhrál v klání o nejlepší recept na červené zelí. Němec ho připravuje s pomerančem a badyánem.

Mezi jeho další úspěchy patří například vítězství v hořické soutěži v pojídání hotdogů na čas. Úkolem bylo sníst pět hotdogů během pěti minut, nic se během klání nesmělo pít.  V tomto časovém limitu to v konkurenci šesti soutěžících zvládl jen Maxijedlík.

maxijedlik-smradlave-jidlo

Maxijedlík snědl Hákarl i Surstromming. Foto: J. Bobek

Každý rok se zúčastní zhruba tří desítek soutěží v pojídání jídel na čas a málokdy odejde poražen. „Soutěžím už 16 let, baví mě to, je pro mě adrenalin pozorovat soupeře, jak se mnou bojují. Někdy jedu za jídlem třeba 200 kilometrů. Občas stihnu jíst na čas i během jednoho dne, když to není moc daleko od sebe,“ sděluje.  

Pojídá sladké i slané, od ovocných knedlíků, přes chilli až po natvrdo vařená vejce, kterých se zavázanýma rukama za zády snědl během dvou minut 24 a půl. Tímto výkonem, při kterém navíc vše zapíjel syrovými vajíčky, se stal světovým rekordmanem.

Před pár lety snědl na hradě Veveří nejrychleji ze všech jedlíků šest špekáčků. Trvalo mu to jen 2 minuty a 48 vteřin. A na stejném místě zvládl sníst další den půl kilogramu tlačenky za 79 vteřin, což byl opět nejrychlejší čas.

V Máslovicích u Prahy spořádal během necelých deseti minut bochník chleba a čtvrt kilogramu másla.

Pokud byste čekali, že Maxijedlík Jaroslav Němec je kvůli svému koníčku tlouštíkem, budete na omylu. Váží 76 kilogramů. „Mám výtečný metabolismus, tělo vše hned spálí, takže nepřibírám,“ směje se.

„Pokud bude zdraví sloužit, chci v tomto pojídání pokračovat,“ dodává. Soutěží zatím jen v Česku, ale jednou by rád vyzval jedlíky i v zahraničí. Jeho snem je newyorský šampionát v pojídání hotdogů. 


Praha 3 rozšiřuje úřední hodiny

Včera v 11:47

Praha 3 se na mimořádném zasedání usnesla o rozšíření úředních hodin radnice po dobu trvání nouzového stavu. Cílem je zajištění poskytnutí služeb úřadu všem klientům za bezpečných a důstojných podmínek.

V Praze se otevírá Honorární konzulát Islandu

Včera v 09:14

V úterý 1. prosince oficiálně otevírá Honorární konzulát Islandu v Praze. Honorární konzulkou je advokátka Klára Dvořáková z kanceláře Holubová advokáti, jediná oficiální zástupkyně Islandu v České republice.

Praha 5: Zasedne Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+

25. listopadu 2020 ve 20:07

Zítra, 26. listopadu, bude od 14 hodin zasedat Řídící skupina ke Strategii rozvoje 2030+. Prezentace analytické části Strategie rozvoje za jednotlivé Odborné skupiny Strategie proběhne formou online setkání přes platformu LifeSize.

Zasedání zastupitelstva. Praha 6 zveřejnila program

25. listopadu 2020 v 16:29

V pátek 27. listopadu se od 10 hodin koná v kongresovém sálu Orea Hotelu Pyramida patnácté zasedání Zastupitelstva městské části Praha 6.  

Vaříme za vás. Kampaň má pomoci pražským restauracím

25. listopadu 2020 ve 13:18

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravil kampaň s názvem Vaříme za vás na podporu pražských restaurací. Jejím cílem je vyzývat Pražany, aby si kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a...

Sněmovna se rozsvítí červeně

25. listopadu 2020 ve 13:13

Dnes se rozsvítí budova Poslanecké sněmovny červeným světlem. Stane se tak u příležitosti tzv. „Červené středy“ – mezinárodního dne lidí pronásledovaných pro svou víru.

Další články
Nahoru