dnes
Pátek - jasno
19°C
zítra
Sobota - polojasno
20°C
pozítří
Neděle - skorojasno
22°C
Máte na záhoně málo místa a chcete hodně vitamínů? Vypěstujte si asijskou listovou zeleninu, je to snadné
Takto vypadá čínská hořčice necelý měsíc po výsevu semen, mladé listy už jsou vhodné k postupné sklizni. Foto: JP

Máte na záhoně málo místa a chcete hodně vitamínů? Vypěstujte si asijskou listovou zeleninu, je to snadné

Asijská zelenina není jen čínské nebo pekingské zelí, na jehož výsadbu ještě máte čas, ale také méně známé druhy, které si můžete vypěstovat pro podzimní, ale i pro jarní a letní sklizeň. Pokud vám čínská hořčice, mibuna nebo mizuna nic neříkají, letos to změňte. Jejich pěstování je jednoduché a mají řadu zdraví prospěšných látek. Navíc na záhoně či v truhlíku vypadají pěkně. Pro svou nenáročnost a možnost pěstování i v nádobách se jedná o zeleninu ideální i pro města.

Čínská hořčice 

Pod označením listová hořčice (nebo „mustard greens“) jsou různé druhy a odrůdy, všechny náleží ke druhu Brassica juncea.

Tato zelenina roste velmi rychle, vytváří veliké, masité listy, které připomínají mangold. Pro postupnou sklizeň mladých listů ji můžete vysazovat od března až do října. Pokud chcete získat velké listy, vysévejte až v druhé polovině léta. Jarní výsevy jsou totiž náchylné k vybíhání do květu. Je však zbytečné nechávat horčici přerůst, protože větší listy se mohou lámat a celkově nevydají tak svěže. Sklízet můžete už od velikosti lístků o délce zhruba pěti centimetrů.

Výhodou nejen hořčice, ale asijské listové zeleniny obecně je, že po sestřihnutí lístků dorostou další. Proto nedělejte sklizeň vždy u země nebo vytáhnutím rostlinky, ale nechte zárodek dalších listů. Je to snadné, dobře je uvidíte. Vysazovat můžete jak na záhon, tak do skleníku nebo třeba jen do truhlíku za oknem. Zkrátka tam, kde máte trochu místa. Mladé rostlinky občas napadají dřepčíci a blýskáčci, můžete si proto pomoci přikrytím netkanou textilií.

Sklizené listy můžete konzumovat čerstvé. Díky své štiplavé chuti dokážou zajímavě ochutit salát. Můžete je také podusit s rýží, čočkou nebo masem, případně s ní dochutit polévku. V takovém případě listy nevařte, ale najemno nakrájené je přidejte do polévky před servírováním.

V asijské kuchyni se rostlina také konzervuje solením, sušením nebo se nakládá do sójového nálevu. Hořčice čínská obsahuje antioxidanty a protirakoviné glykosinoláty, ceněna je i pro obsah vitamínů A, B, C, kyseliny listové, minerálů a silic.

Mizuna

I když původem z Číny, mizuna je typická japonská zelenina. Je bohatá na kyselinu listovou, vitamíny A, B, C i minerály.

Mizuna má husté přízemní růžice listů, které dosahují do výšky až 30 centimetrů. Ale stejně jako u hořčice je můžete stříhat už v délce kolem deseti centimetrů, rychle a dobře dorůstají. Listy můžete zhruba týden skladovat v lednici. Existují odrůdy s vybarvením od žlutozelené do fialové barvy, nejčastěji se setkáte se zelenou.

Mizunu můžete pěstovat na jaře a na podzim, na půdu nemá speciální nároky. Tam, kde pěstujete běžný salát, se bude dařit i mizuně a další asijské listově zelenině. Zatímco horké letní dny milovat nebude, při podzimní výsadbě ji můžete nechat na záhoně či v truhlíku až do začátku zimy, snáší i teploty k nule.

Mizunu uplatníte při přípravě salátů, ale také třeba při zapékání, nebo jednoduše jako čerstvou a zdravou přílohu.

Mibuna

Mibuna je další druh asijské zeleniny, který by pro svou jednoduchost pěstování a obsah zdraví prospěšných látek neměl na vašem záhoně, skleníku nebo truhlíku chybět. Nároky jsou obdobné jaké u mizuny a čínské hořčice. Tedy humózní půda, rychlý růst a schopnost obrážet po sestřihnutí.

Zatímco mizuna má listy hluboko vykrajované na delších řapících, mibuna je má protáhlé a úzké, většinou celokrajové. Stále se vám to plete? Dobrá jazyková pomůcka: mizuna má listy „zubaté“.

Mibuna, která pochází z Japonska, má látky obdobné jako mizuna a listová hořčice.


Ve sbírce k charitativnímu běhu se podařilo vybrat pro nemocného Richarda 50 000 korun

Včera ve 14:04

Z pražského Výstaviště Praha včera v rámci Epi©Runu odstartovalo více než 60 závodníků a ve sbírce se podařilo vybrat přibližně 50 000 korun.

Při akci Prahy 4 Den zdraví byl zájem o prevenci

Včera ve 13:35

Věnujte „10 minut svému zdraví“, to bylo heslo veřejné akce pod názvem Den zdraví, kterou pořádala Městská část Praha 4 ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí (TN). Událost se konala v úterý 15. září u OC Arkády a pro účastníky byl připraven pestrý program plný prevence, vyšetření, osvěty a...

Praha 13: Víte, jak vidíte?

16. září 2020 ve 12:49

Jak jste na tom se zrakem si můžete zkontrolovat zdarma na speciálním přístroji. Testovat se bude 23. září mezi 13. a 17. hodinou před radnicí třinácté městské části na Slunečním náměstí.

Za týden se v Praze 4 koná Den zdraví

8. září 2020 v 10:43

Kontrolu znamének a diagnostiku pleti, prevenci rakoviny prsu a plic, vyšetření na šedý a zelený zákal, změření krevního tlaku, skrytého tuku v těle, CO ve vydechovaném vzduchu anebo třeba nasycení krve kyslíkem. 

Zítra se koná Den zdraví v Praze 8

8. září 2020 v 08:13

Středa 9. září od 13 do 18 hodin na prostranství mezi KD Krakov a OC Krakov.

Praha 8 pořádá příští týden Den zdraví

2. září 2020 ve 12:09

Ve středu 9. září od 13 do 18 hodin pořádá Praha 8 na prostranství mezi KD Krakov a OC Krakov pod záštitou místostarostky Vladimíry Ludkové Den zdraví.

Další články
Nahoru