Odborníci žehnají pivu! Je to ionťák, dobrá prevence sklerózy, infarktu i mrtvice, říkají. A jak je to s pitím piva a růstem pupků?
6. února 2014 14:30
O pivu se toho ví v Česku hodně, v jeho požívání jsme přeborníci. Víme, že obsahuje vitamin B, který nesnášejí klíšťata. Zahání žízeň lépe než sladké limonády. Je chutné k huse, kachně nebo ke svíčkové. Hořké pivo prospívá ledvinám. Je močopudné. Je chloubou Česka. V mnoha hospodách je levnější než limonáda. A jak pivo prospívá našemu zdraví?
„Dá se říci, že pivo je nejlepší iontový nápoj ze všech. Je ale třeba dávat si ho v malém množství. Po fyzickém výkonu stačí dvoudecka na doplnění krevního cukru, glykogenu,“ uvedl v minulosti pro Pražský patriot dietolog Vít Chaloupka.
Je to tak? Podle lékařky, senátorky, někdejší ministryně zdravotnictví a bývalé plzeňské hejtmanky Milady Emmerové je to v podstatě iontový nápoj, který však obsahuje i důležité zdroje energie. „Obsahuje i etylalkohol, a proto je řazeno mezi alkoholické nápoje,“ uvedla pro náš server.
Pivo zabraňuje sklerotickým změnám v tepnách
„Obsahuje mimo jiné i antioxidační látky, které prospívají našemu zdraví. Například zabraňují sklerotickým změnám v tepnách, a tím i komplikacím tohoto procesu. Nejčastějšími z nich je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Takové nemoci často zásadně mění kvalitu života člověka,“ dodala.
A je pivo spíš letní nápoj? Nebo je dobré i v zimě? Emmerová o tvrzení, že je pivo jen letní nápoj, dosud neslyšela. „Jde o to, v jaké souvislosti by toto označení bylo posuzováno. V horku je nutný vyšší přísun tekutin, což může být i pivo, nejlépe však ono nealkoholické. Pivo však může být požíváno celoročně,“ řekla.
A jak je to s pitím piva a růstem pupků? K obezitě, vedle jiných škod, vede podle Emmerové chronické pití piva, zvláště pak v nadměrném množství: „Jeho energetický příspěvek není například kalkulován v celkovém přísunu energie díky potravě.“. Takže pivaři, kteří mají pupky, většinou spořádají denně dost kousků… To znamená: všeho s mírou.
Těhotným ženám pomáhá nealkoholické pivo
Pivo bez obsahu alkoholu je podle Emmerové důležité nejen pro řidiče, ale i pro těhotné ženy. „Pro ty především,“ uvedla. Těhotné ženy totiž někdy trpí výrazným nechutenstvím v prvním trimestru těhotenství.
„Pivo se pak může stát jediným zdrojem energie, minerálů a tekutin. Jeho chuťové vlastnosti, především hořká chuť, mohou přispět k likvidaci pocitů na zvracení a podobně,“ řekla.
A které pivo je nejlepší? Plzeňské? „Plzeňské pivo má velmi dobrou a testovanou kvalitu,“ uvedla. Nechtěla by ale tvrdit, že je ze všech piv nejoblíbenější a nejlepší. „Příkladem kvalitního piva s redukcí hořké chuti je například Budvar,“ řekla.
Lidstvo lepší nápoj nevymyslelo
Emmerová v minulosti spolupracovala na knize Pivo a zdraví. Jsou tam příspěvky lékařů Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity v Plzni. Na knize se podíleli i odborníci z plzeňského pivovaru.
Lékaři různých odborností se zabývali otázkou, kdy je pivo pro jejich nemocné škodlivé a kdy naopak prospěšné. „Vytyčili i zásady, jak by měl pivo pít zdravý člověk, aby nepoškozoval svoje zdraví,“ uvedla Emmerová.
„Pivo je sice alkoholický nápoj, v rozumné míře požívání však napomáhá udržování lidského zdraví po fyzické i duševní stránce,“ shodl se kolektiv autorů. Lidstvo podle nich zatím lepší nápoj nevymyslelo.