dnes
Pondělí - zatazeno
9°C
zítra
Úterý - polojasno
5°C
pozítří
Středa - jasno
2°C
Lifestyle / Zdraví

Martin Pumera mezi nejcitovanějšími chemiky světa

Doktor Martin Pumera, vedoucí excelentního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na VŠCHT Praha, obhájil pozici v respektovaném žebříčku Global Highly Cited Researchers pro rok 2018. Společně s ním figurují mezi nejcitovanějšími vědci světa v oboru chemie také profesor Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a profesor Radek Zbořil z Univerzity Palackého v Olomouci.

Celkem se napříč 21 obory umístilo mezi více než 4000 nejcitovanějšími vědci deset Čechů. Nejvíce zastoupené jsou tradičně Spojené státy americké s 2639 publikujícími autory, následuje Velká Británie (546) a Čína (482). Jako základní zdroj pro sestavení žebříčku využívá americká společnost Clarivate Analytics údaje z celosvětově uznávané databáze Web of Science.

„Je to velké ocenění dlouhodobé práce celého týmu a všech studentů a posdoků, kteří se mnou pracovali. Ocenění Highly Cited Researcher je založeno na tvrdých datech a ukazuje, že o naší práci je obrovský zájem ve vědecké komunitě,“ říká Martin Pumera.

Doktor Pumera byl zařazen do žebříčku již v roce 2017, tehdy ovšem ještě s primární afiliací k Nanyang Technological University v Singapuru. Letos se již tento mezinárodní úspěch vztahuje k Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde Martin Pumera působí na Fakultě chemické technologie jako vedoucí mezinárodního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty, které založil.

Hlavním zájmem Pumerova týmu je, jak název centra napovídá, vývoj a výzkum chemických nanorobotů. Ti by v budoucnu mohli být reálně využíváni v biomedicíně a v oblasti životního prostředí.


Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Stand-up komička Adéla Elbel radí, jak se stát charitativním typem

23. listopadu 2019 ve 14:10

Známá stand-up komička a členka hudebního uskupení Čokovoko Adéla Elbel se letos rozhodla zapojit do Národní potravinové sbírky, která patří v Česku k vůbec nejrozšířenějším charitativním aktivitám, na které se každoročně podílí čím dál více Čechů. Těm, kteří neví „jak na věc“ nebo ještě lépe, jak...

Další články
Nahoru