dnes
Středa - zatazeno
4°C
zítra
Čtvrtek - polojasno
5°C
pozítří
Pátek - prehanky-snih-dest
4°C
Marmeláda, džus, pálenka. Kešú není jen oříšek, jak ho známe u nás
Ledvinovník západní vypadá trochu jako jabloň s barevnými plody. Foto: freeimages

Marmeláda, džus, pálenka. Kešú není jen oříšek, jak ho známe u nás

Dáte si šťávu nebo džus z kešú? Je libo marmeládu? Můžeme nabídnout pálenku z kešú? V Praze taková slova těžko uslyšíte, když ale vyrazíte třeba do Brazílie, nejsou ničím neobvyklým. Kešú tam znají nejen v podobě oříšků, které všude na plážích nabízejí prodejci, důvěrně známé je jim i kešú jablko, plod, ke kterému je oříšek v tvrdé slupce přirostlý. Produktů z kešú jsou tam plné supermarkety.

Roste na stromě Anacardium occidentale (česky ledvinovník západní), jehož domovinou je severovýchod Brazílie. Vypadá trochu jako jabloň s barevnými plody. Pěstují ho ale i jinde, rozšířili ho totiž portugalští mořeplavci.

Strom je pěstován především v Indii (je tam zpracováváno 60 % veškerých kešú), v Indonésii, Mozambiku, Nigérii, Tanzanii a africké Guineji. Dužina kešú jablka má velmi specifickou chuť: buď ji milujete, nebo nesnášíte, nic mezitím příliš neexistuje. Každopádně ji bezpečně poznáte v nápojích i marmeládě.

Kešú jablko má mnoho vitamínů

kesu-clanek-1-nahled A jaká je to chuť? Když se napijete kešú šťávy zředěné s vodou, na jazyku ucítíte cosi jako zápach, takový ocásek za každým lokem. Zvyknout si můžete poměrně rychle, dokonce vám to může začít vonět. Totéž se děje při každém skousnutí plodu, dužina se na jazyku rozplývá třeba jako český špendlík, jen chuť je jiná. Právě pro měkkost dužiny nejsou jablka kešú nikam vyvážena, shnila by, je třeba sníst je co nejrychleji.

Kešú jablko bývá žluté, oranžové či červené. Dužina taktéž. Třeba v Nigérii se používá i na vaření. Plod obsahuje plno vitamínů: B1, B2, B3, železo a vápník. Céčka má mnohem více než pomeranč. V Nigérii je kešú jablko prý používáno i jako životabudič při sexu. Je také dobrou prevencí proti infarktu. Prý je to i skvělé antidepresivum.

Cajú šťáva! Co to je?

Helena, která loni navštívila brazilské město Joao Pessoa, vzpomíná, jak nevěděla, co pije. „S holkami jsme si kupovaly nějakou šťávu, jejíž název byl cajú. Chutnala velmi originálně, dvěma z nás chutnala, dvě ji nemohly ani cítit. Co to asi tak může být, říkaly jsme si. V hotelu jsme pak dostaly k snídani takové oranžové plody s tvrdým konečkem. Zakousla jsem se a tu chuť jsem nemohla nepoznat. Dala jsem cajú do překladače Google a vylezlo mi kešú,“ směje se.  

kesu-clanek-4-nahled Do Prahy se z kešú dostávají už jen oříšky, s chutí si je dáváme pražené nebo solené. Jsou zde oblíbené a hojně kupované, nepatří ale k nejlevnějším, vždyť také putují lán světa. Deset deka vychází přibližně na 30 až 40 korun, leckde i více. Lze je koupit v mnoha prodejnách, nabízejí je i restaurace jako chuťovku k vínu či jiným nápojům. Málokterý strávník tuší, jak těžké je jejich zpracování – ke každému plodu je připojen jen jeden jediný oříšek.

Tvrdá slupka, tvrdá práce

Podle Gabriely Štěpánkové ze společnosti Na Zemi se kešú musí nejdřív sklidit ze stromů a asi 4 až 5 dní nechat sušit na sluníčku. „Pak se praží nebo vaří v páře, aby nebylo rozbíjení slupky tak náročné. Po odslupkování se kešú třídí, vakuují a exportují. Slupka je extrémně tvrdá a tlustá a ještě ke všemu obsahuje kardol, což je olejnatá a vysoce dráždivá látka vytvářející na kůži puchýře a spáleniny,“ uvádí. Čerstvé kešú oříšky jsou proto jedovaté, v malém množství se ale látka může používat na bradavice.

Ochranné pomůcky si pracovnice (kešú často zpracovávají ženy) mnohdy musí koupit samy, za 12hodinovou šichtu však mívají v přepočtu asi jen 45 korun. „Ve zpracovatelnách je kvůli pražení ořechů horko a do vzduchu se uvolňují oxid uhelnatý a oxid uhličitý. Pracovnice a pracovníky tak často bolí hlava, je jim špatně od žaludku a špatně se jim dýchá. Ze skrčené polohy pak mají problémy se zády a s klouby, kvůli kardolu rozleptané ruce,“ dodává.

Zpracovatelkám kešú pomáhá režim Fair trade

kesu-clanek-nahled Důstojné pracovní podmínky jsou zaručeny, pokud farmy působí v režimu Fair trade. „Když farmáři musí dodržovat určité podmínky, je to pro lidi, kteří tam pracují, dobré,“ říká Štěpánková. Společnost Na Zemi provozuje obchod v Brně, kde prodávají i směs fairtradových oříšků, včetně kešú. Deset deka tam vyjde okolo 60 korun.

Fair trade kešú lze sehnat i v dalších obchodech, provozovaných i nevládními organizacemi. Už se vám sbíhají sliny?


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru