Lékař Frej o nastavení biologických hodin v nadcházejícím období
21. května 2015 13:15
V horkém létě bychom měli nosit volné šaty, nejlépe ve světlých barvách. Na kůži bychom měli používat oleje, které ochlazují, jako je santálový, olivový, kokosový nebo růžový.
Sprchovat bychom se měli vlažnou vodou, stejně jako plavat raději v teplejší vodě než studené. Pozor na klimatizaci, která může způsobit zdravotní problémy, například bolesti svalů a kloubů.
Pokud už při ní musíte pracovat, pak nechoďte z horka rovnou do klimatizované místnosti, zvolte raději pozvolnější postup a vypijte předtím trochu teplé vody.
V horku bychom neměli ani vydávat příliš mnoho energie, a tak bychom se měli vyhýbat fyzické zátěži a pozor, šetřit i se sexem. Stále častěji, se změnou počasí u nás v posledních letech přecházíme na režim jižních národů. Proto, pokud to jen trochu jde, je dobré si odpoledne na chvíli lehnout a odpočinout.
Pitný režim
Pokud jde o pití, nedoporučují se studené nápoje. Už v 16. století, v jakési příručce domácího lékaře – Regimentu zdraví – se psalo, že se v létě mají pít dva litry tekutin. Nejvhodnější je pitná voda, protože nadbytek ovocných džusů a čajů, nemluvě o kávě, může dehydratovat organismus nebo ho překyselovat, čímž se povzbuzuje vnitřní horkost.
Pokud už chceme pít čaje, pak je nejvhodnější mátový a fenyklový. Vynikající jsou také sorbety, neboli sirupy ředěné vodou, ovšem bez ledu a v pokojové teplotě. K létu patří šťávy z melounů, jablečné a jiné ovocné. Jste-li pivaři a bez hořkosti vám pití nechutná, pak alespoň pijte pivo nepříliš studené. Co zásadně nepít? Černý a zelený čaj, kávu, sladké limonády, čokoládu a samozřejmě ani destiláty.
Co jíst?
Ačkoliv víme, že mexická nebo indická jídla jsou pálivá a domorodci je konzumují i za velkého horka, pro naše podnebí je vhodnější jiná strava. Kupodivu v tuto dobu se hodí sladká jídla, jako je například tvaroh s ovocem nebo sladká rýže. Výborné jsou lehké saláty, listová zelenina, obiloviny (rýže, špalda, celozrnná pšenice…), také drůbež a nehomogenizované mléko.
Co nejíst? Měli bychom omezit maso, sůl, ořechy. Z koření jsou vhodné ochlazující druhy – koriandr, fenykl a hřebíček.
Na co dávat pozor
S příchodem léta se objevují podle doktora Freje také specifické nemoci související s vnitřní horkostí, překyselením a záněty. V létě častěji onemocníme migrénami, záněty žaludku nebo kloubů, ale také se objevují kožní nemoci, oční záněty a infekce, hemoroidy, nemoci slinivky a nadledvinek, pálení žáhy, průjmy.
S horkem se také rozšiřují cévy odvádějící přebytečné teplo z těla, což kompenzuje srdce zvýšenou frekvencí tepů. Nemocnému srdci pak hrozí nedokrvení srdečního svalu a infarkt. Stejně tak můžeme trpět dušností a hromaděním krve v plicích.
U vysokého krevního tlaku se zvyšuje riziko krvácení do mozku nebo selhání srdce.
Pokud jde o psychiku, ani ta není v horkém létě ušetřena – býváme podráždění, míváme návaly zlosti, projevujeme se cholericky.
Mluví se také o letní depresi, která se projevuje nespavostí, nechutenstvím a hubnutím. Nejlépe je tedy zdržovat se ve stíněných místnostech a hlavně dodržovat pitný režim.
Přes všechna tato varování (doufejme, že jsme vás neodradili), léto je za dveřmi, a tak se těšme na všechny jeho klady a užívejme si příjemných dní – ovšem bez všech rizik.