Známý lékař Frej zveřejnil základní doporučení pro jarní biologický rytmus
26. března 2015 14:48
Každé roční období na nás působí rozdílně. Také různé nemoci se objevují na přechodu jednoho ročního období do druhého. Na jaře nás například pronásledují alergie, senné rýmy, nachlazení a virózy.
Roční režim se odvíjí podle zeměpisné délky a šířky. Ve vzdálenějších zemích musíme přizpůsobit svůj režim tamním podmínkám. U nás vládnou čtyři roční období, která určují i naše biologické rytmy. Proto bychom se měli přizpůsobovat jejich podmínkám, a to jak oblékáním, pohybem, tak i stravou.
Lehké jaro
Po zimě, kdy vládla větší chuť k jídlu, nastává jaro, období očisty. Stejně jako na jaře taje sníh, odpadní látky z těla se uvolňují ve formě hlenu. Silný trávicí oheň se na jaře oslabuje a začínají se objevovat alergie. Měli bychom tedy přejít na lehčí stravu – už ve středověku se říkalo: „Čas jarní jest mírný a nejzdravější, v chování, jídle i pití mírnost zachovati se sluší.“
Lékař David Frej má základní doporučení pro jarní biologický rytmus:
Měli bychom se více hýbat a pravidelně cvičit. Kdo se v zimě nedostal na lyže, může začít běhat, stačí ale i svižná chůze, když zaparkujeme auto o něco dál od práce.
Na jaře doporučuje masáže olivovým nebo kukuřičným olejem. Olej ohřejeme a teplým omýváme hlavu i celé tělo, v oblasti kloubů krouživými pohyby, na dlouhých kostech nahoru a dolů. Masáž ráno přináší osvěžení na celý den, večer navozuje klidný spánek. Přitom zlepšuje vylučování toxinů. Také další oleje, jako je sezamový nebo lněný, nás očistí, když je každé ráno poválíme v ústech. Vytáhnou z nás ranní nečistoty.
S novým denním režimem bychom měli dříve vstávat a přes den odolat spánku, například po obědě.
Méně jísti, více píti
Ve stravě se vyhneme těžkým, kyselým a sladkým jídlům a nápojům. Teplejší počasí vyžaduje přechod na lehčí, méně tučnou stravu. Rovněž ve středověku najdeme poučku: „Z jara je dobré méně jísti a více píti.“ Přednost dávejte mírně kořeněným a hořkým potravinám, hořké zelenině (jako jsou špenát, rukola, polníček, cibule a česnek). Z obilovin jsou vhodné žito, ječmen, jáhly, pohanka, jinak také rýže baseti, fazole a bobulovité ovoce.
Mléčné výrobky byste měli omezit na minimum a místo cukru sladit medem. Vhodným kořením na jaře jsou především zázvor a pepř.
Jaké choroby předcházet
Na jaře se pravidelně objevují nemoci, které nám daly přes zimu pokoj. Připravíme se na ně už předem – tak že změníme stravu, posilujeme imunitu… Patří mezi ně například vředová onemocnění žaludku, virózy, jarní alergie, senná rýma nebo záchvaty dny.
Je zajímavé, že statistiky také uvádějí například v květnu, nejkrásnějším období v roce, nejvyšší počet sebevražd. Proto bychom měli posilovat i psychiku, a to nejlépe pravidelným pohybem, uvolněním s přáteli a neškodí ani udělat si krátký výlet.