Léglova obžaloba soli: už není nad zlato. Je také zabiják, kterému se vyhýbejte jako čert kříži, říká
15. prosince 2013 09:13
Kolik soli denně můžeme?
V lékařských příručkách se uvádí, že denní příjem soli by měl být kolem dvou gramů, to je přibližně jedna čajová lžička. Bohužel podle posledních výpočtů spotřebovává v České republice průměrný dospělý člověk téměř 17 gramů soli denně! Z toho takových 77 procent je vlastně skrytých, protože je přijímáme v hotových jídlech, salámech, pečivu, konzervách a podobně. Další část je obsažena i v přírodních potravinách – v mase, zelenině, luštěninách, mléce.
Proč a jak nám sůl škodí?
Ve vyšším množství je sůl neboli chlorid sodný doslova toxin, podobně jako cukr. Většinou ji jíme ve spojení s tuky, což je dohromady opravdu třaskavá kombinace. Je známo, že nadbytek sodíku v těle vyvolává zužování tepen a zvyšuje krevní tlak, následkem toho jsou srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice. Nadbytek sodíku také způsobuje selhání ledvin, zadržování vody v těle a otoky. Méně už se mluví o tom, že také podporuje vznik nádorových onemocnění zažívacího traktu. Sodík také vypuzuje z těla důležitý draslík, bez něhož máme například bolesti svalů.
Ing. Miroslav Légl
Vysokoškolsky vzdělaný ekonom podnikl za svého života řadu cest po světě, při nichž se díky zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Propaguje zkušenosti, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.