dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - polojasno
3°C
Léglova obžaloba soli: už není nad zlato. Je také zabiják, kterému se vyhýbejte jako čert kříži, říká
Ilustrační foto: sxc.hu

Léglova obžaloba soli: už není nad zlato. Je také zabiják, kterému se vyhýbejte jako čert kříži, říká

V pohádce Byl jednou jeden král si Jan Werich zoufá, když nemá osolené jídlo. Skutečnost je taková, že soli bychom se měli vyhýbat jako čert kříži. Současná medicína jen potvrzuje, že to se solením přeháníme. Proti argumentům, že bez používání soli se neobejdeme, vystupuje Miroslav Légl, který kontruje kuchařkou Vaříme bez soli. Server Pražský patriot se ho zeptal, proč a jak nám sůl škodí.

Kolik soli denně můžeme?
V lékařských příručkách se uvádí, že denní příjem soli by měl být kolem dvou gramů, to je přibližně jedna čajová lžička. Bohužel podle posledních výpočtů spotřebovává v České republice průměrný dospělý člověk téměř 17 gramů soli denně! Z toho takových 77 procent je vlastně skrytých, protože je přijímáme v hotových jídlech, salámech, pečivu, konzervách a podobně. Další část je obsažena i v přírodních potravinách – v mase, zelenině, luštěninách, mléce.

Proč a jak nám sůl škodí?
Ve vyšším množství je sůl neboli chlorid sodný doslova toxin, podobně jako cukr. Většinou ji jíme ve spojení s tuky, což je dohromady opravdu třaskavá kombinace. Je známo, že nadbytek sodíku v těle vyvolává zužování tepen a zvyšuje krevní tlak, následkem toho jsou srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice. Nadbytek sodíku také způsobuje selhání ledvin, zadržování vody v těle a otoky. Méně už se mluví o tom, že také podporuje vznik nádorových onemocnění zažívacího traktu. Sodík také vypuzuje z těla důležitý draslík, bez něhož máme například bolesti svalů.

Ing. Miroslav Légl
Vysokoškolsky vzdělaný ekonom podnikl za svého života řadu cest po světě, při nichž se díky zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Propaguje zkušenosti, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru