Kvůli medvědímu česneku někteří lidé i letos plundrují lesy. Na bylinku vyráží s rýčem a vyrábí sazenice
15. března 2020 07:02
I letos jsou v okolí Prahy k vidění případy, kdy bezohlední lidé vyráží do lesa přímo s rýči a vykopané cibule česneku vkládají do plastových květináčů. Těch jsou na některých místech v lese k vidění desítky. A vedle se povalují bedýnky. Je tak nasnadě, že si někdo dělá z takového plundrování přírody soukromý byznys.
Na sběr medvědího česneku je nyní ideální doba. Plochy, kde roste, jsou pokryty jeho zelenými listy, které se hodí ke konzumaci.
S ničením chráněných porostů kvůli tomuto elixíru zdraví mají třeba v rezervacích na Olomoucku problém už roky. S tím, jak roste obliba česneku, vyráží do lesů čím dál tím více lidí. V blízkosti Prahy roste česnek hojně třeba v lokalitách kolem Labe, kam se lze dostat autem či vlakem za pár desítek minut.
Na mnoha místech roste česnek v chráněných územích, tam je jeho sběr samozřejmě zakázán. Jsou však i místa, kde to zapovězeno není. A právě zde si možnost sběru někteří lidé vysvětlují tak, že byliny mohou ve velkém vyrývat ze země a dělat si z jejího dalšího prodeje vlastní kšeft. Ten je výnosný, vždyť pár zasazených rostlinek medvědího česneku v jednom květináči se třeba v Praze prodává za 60 až 100 korun.
Nebo lze však věřit, že ty desítky až stovky květináčů vkládaných do plastových bedýnek jsou určeny pro vlastní potřebu? To by musela být extra velká zahrada. A i kdyby to tak bylo, nelze přeci jen tak přijít do lesa a rostliny si vyrývat.
V Praze se chodí na medvědí česnek třeba do Divoké Šárky, v lánech česneku jsou vyšlapané cestičky. Bylina je k vidění také v oboře Hvězda nebo podél Hladové zdi na Petříně. Při sběru medvědího česneku je potřeba postupovat opatrně, rostlina je poměrně křehká. Je dobré z každého česneku natrhat jen tři čtyři lístky a především nechat poupě, které vyráží až později. Kdyby došlo k jeho poničení, rostlina nevykvete, takže se nemůže rozmnožovat.
Medvědí česnek se kromě výborné chuti může pochlubit řadou účinků prospěšných pro naše zdraví. V přírodním léčitelství se často používá při jarních očistných kúrách. Stejně jako pravý česnek snižuje krevní tlak, má vysoký obsah vitamínu C a je považován za přírodní antibiotikum – připisuje se mu totiž schopnost působit jako prevence proti chřipkám, ničit střevní parazity a urychlovat hojení ran.
Má dobré účinky na trávení, je vhodný při průjmech a také při zácpách, které provázejí vnitřní křeče střev. Čerstvé listy pročišťují močový měchýř a ledviny.
Medvědí česnek je ale především oblíbenou ingrediencí kuchařů. Jeho výrazně zelené lístky vydávají po promnutí mezi prsty nezaměnitelnou „česnekovou“ vůni. Můžete je nasekat nadrobno a použít všude tam, kde byste přidávali pažitku nebo petržel, tedy hlavně do polévek. Lze je však využít i k masu a do omáček, hodí se na pizzu i do salátů. A posypete-li lístky chléb s máslem, máte jednoduchou a zdravou svačinu.