dnes
Pondělí - zatazeno
6°C
zítra
Úterý - zatazeno
7°C
pozítří
Středa - polojasno
4°C
Kvůli estetickým normám supermarketů přichází třetina zeleniny vniveč
Ilustrační foto: freeimages.com

Kvůli estetickým normám supermarketů přichází třetina zeleniny vniveč

Až třetina zeleniny zůstává ležet na poli, velká část je zaorána zpět do země. Je to nejen kvůli počasí, ale i přísným estetickým standardům supermarketů, které navíc mnohdy na poslední chvíli ruší objednávky. Upozorňuje na to iniciativa Zachraň jídlo, jejíž činovníci a dobrovolníci dnes na piazzetě Národního divadla rozdají 2000 porcí ze tří druhů polévky připravené z 250 kilogramů „nechtěné“ zeleniny.

Dobrovolníci ji nasbírali na polích z přebytků, paběrkovali. Podle slov Adama Podholy ze Zachraň jídlo byly reakce zemědělců pozitivní. Dobrovolníci nasbírali více jak 3,5 tuny zeleniny, kterou prostřednictvím Potravinové banky rozdělili do třiceti organizací. Z části zeleniny připraví zmíněné polévky, aby lidé poznali, že chutnají.

Podhola dodal, že kvůli nesmyslnosti estetických standardů jednali zástupci iniciativy Zachraň jídlo se supermarkety. Bezvýsledně. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman dodal, že (bez ohledu na politický režim) byla lepší praxe před listopadem 1989, kdy zelenina byla členěna na první či druhou jakost a nestandard, který byl asi o 20 % levnější. Na pulty supermarketů se ale dostalo vše, dnes jen „pěkné“ kousky. A farmářské trhy či malé obchůdky to nespasí…

O aktivitách ve Velké Británii hovořila Dominika Jarosz z Feedback, iniciativy obdobné Zachraň jídlo. V Británii je znehodnoceno 20 až 40 % zeleniny (a ovoce), důvody jsou stejné jako v ČR. Za dobu, co iniciativa působí, zachránila již milion porcí zeleniny a ovoce. „Je to jen nepatrný zlomek, kterým chceme na problém upozornit,“ řekla.

Celoevropská petice čítá již 1 200 000 podpisů

Dodavatelé zeleniny do britských supermarketů jsou často z Keni – 1/4 objednané zeleniny odtamtud se vyhodí, na polích jí zůstává polovina – též z estetických důvodů. Britská iniciativa vyjednala se supermarkety, že zelené fazolky z Keni lze zastřihnout jinou než požadovanou technikou, aby se vešly do bedýnek a mohly být dovezeny. Tím byly zachráněny, v Keni je totiž nezpracovávají.

Za problém označila rušení objednávek na poslední chvíli. Iniciována byla celoevropská petice požadující rovnější vztah dodavatelů a supermarketů – už ji podepsalo asi 1 200 000 občanů EU. Tomáš Uhnák z Ekumenické akademie Praha představil výzkum zneužívání vyjednávací síly obchodních řetězců, z něhož vyplývá, že řetězce v ČR disponují velkou vyjednávací silou, kterou vůči dodavatelům často zneužívají.

„Pro mnohé dodavatele neexistuje jiná alternativa, než dodávat zboží do obchodních řetězců, pokud chtějí udržet objem své výroby a zůstat součástí trhu.“ To je jedno z hlavních zjištění výzkumu. I proto přichází plno zeleniny a ovoce vniveč. Podle Uhnáka by situaci mohla zlepšit novela zákona o významné tržní síle, kterou projednávají zákonodárci. Michal Broža z Informačního centra OSN dodal, že vniveč přichází 1/3 veškerých potravin na světě (tedy i v ČR).

Výroba pesta z mrkvových natí, mrkev v rohlíku

Happening Křivá polévka odstartuje v 10 hodin, polévka bude vydávána od 12 hodin. Účastníky čekají vystoupení lidí ze Zachraň jídlo, Potravinové banky Praha, Informačního centra OSN, Na Ovoce, HotKarot či britského Feedbacku. Od 10 do 15 hodin se na místě uskuteční tři workshopy. První se bude týkat výroby pesta z mrkvových natí, druhý moštování a třetí vaření mrkve v rohlíku, vše ze zachráněných ingrediencí.

Večer se lze zúčastnit Afterparty na Fakultě sociálních věd (Hollar, Smetanovo nábřeží 6). Od 20 hodin tam bude promítnut film Just Eat It!, následovat bude diskuse s Aurelle Destrée (Glopolis, CZ) a Jarosz z Feedbacku. Od 21.30 hodin bude hrát DJ Rolando (mexico/latino/groove).


Další články
Nahoru