dnes
Sobota - zatazeno
6°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
5°C
pozítří
Pondělí - obcasny-dest
6°C
Koláče, koláče, koláče: Čerstvé ovoce k pečení přímo láká
Ganache. Recept na tuto hruškovou dobrotu najdete v článku. Foto: Nebespán

Koláče, koláče, koláče: Čerstvé ovoce k pečení přímo láká

Cukrářky a kuchaři z kavárny Nebespán v Kašperských Horách pro vás vybrali hned tři osvědčené recepty na zdravé sladkosti, které vám zpříjemní letní i podzimní dny.

Meruňkový koláč s tvarohem: Letní klasika jinak
„Letní klasika nemusí být jen z kynutého těsta. V téhle variantě upečete meruňkový koláč rychleji a vydrží déle křehký,“ radí Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra, na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, meruňky, na drobenku: 80 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 50 g másla

Postup:
1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto a vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.
2. Na náplň smícháme tvaroh s ostatními surovinami a rozprostřeme na těsto do formy.
3. Na vrstvu náplně vyskládáme rozpůlené meruňky a vše posypeme připravenou drobenkou.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 75 minut.
Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvem
„Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ upozorňuje Kmecová.

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka. Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut do zlatova. Nechte vychladnout.
2. Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.
3. Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte do hladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
Tip Nebespánu: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

Letní tvarohový dort s ořechy
„Tenhle zákusek si zamilujete díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku, a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch, se hodí na letní piknik i na slavnostnější příležitosti,“ upozorňuje Sabina Kmecová.
Ingredience na těsto: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžíci kakaa. Na náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 40 g škrobu, 3 vejce, 200 g ušlehané 33% smetany, lusk vanilky. Na karamelovou vrstvu: 150 g cukru krupice, 40 g másla, 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 150 ml 33% smetany.
Postup:
1. Suroviny na těsto vsypeme do mísy, důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
2. Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.
3. Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.
4. Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a jemně ji vmícháme do náplně.
Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.
5. Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.

letni-kolac-s-orechy-foto-nebespan-cz-nahled

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě.

Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase.

O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.cz


Na tyto vážné následky není připravena téměř polovina Čechů. Unikátní průzkum ukázal, jak by se zachovali. Došlo by i na úplatky…

14. listopadu 2017 v 08:57 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Téměř polovina Čechů (45 %) není připravena na situaci, že by kvůli vážnému zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a že by si jejich léčení a rehabilitace vyžádaly další finanční náklady. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 % z celkem 6,7 milionu...

Bohužel nabývá na síle, je už čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle profesora Kolka statisíce lidí o své nemoci neví, navíc i přes příznaky nejdou k doktorovi

14. listopadu 2017 v 08:25 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se stává čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí doma i ve světě. Podle plicních lékařů se v nejbližších letech dostane až na třetí místo pomyslného mortalitního žebříčku. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí, tedy o 70 % více než...

Dávejte si pozor: Tento novodobý syndrom může vést až k velkým problémům plotének. A dnes se týká už i dvacetiletých, což bylo dřív nevídané

9. listopadu 2017 ve 13:06 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Moderní doba nám přináší spoustu nových digitálních možností, ale ty s sebou nesou i mnoho negativ v podobě bolestí či zranění pohybového aparátu. Věděli jste například, že tenisový loket nevzniká jenom ze sportu, ale můžete ho mít i z počítače? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela...

Nůžky se rozevírají, mnoho žen bohužel ostrouhá. Síto požadavků je velmi přísné

7. listopadu 2017 v 11:16 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Lékaři reprodukčních klinik stojí před neřešitelným problémem – počet neplodných, kteří potřebují cizí vajíčka – oocyty, roste. Ochotné dárkyně však nestačí tuto poptávku pokrývat. Reprodukční kliniky tak prakticky neustále „hladoví” po kvalitních dárkyních...

Když blahobyt zabíjí: Tato nepříliš známá choroba je důsledkem špatného životního stylu, má bohužel vliv na celkové dožití člověka

7. listopadu 2017 v 09:09 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Člověk není schopen se vyrovnat s nadbytkem vymožeností moderní doby. Špatně se stravuje, je ve stresu, má nedostatek pohybu, kouří. Důsledkem toho se rozvíjí řada nemocí, které se označují jako civilizační – nebo také nemoci z blahobytu (cukrovka, cévní mozková příhoda, deprese, obezita,...

Pokud tyto choulostivé problémy nezačnete řešit včas, může docházet k jejich zhoršování. Zdravotní komplikace je mylně spojována jen se staršími lidmi, ale trpí i polovina žen. Takto diskrétně si můžete pomoci

3. listopadu 2017 ve 14:45 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Inkontinence, neboli samovolný únik moči či stolice, je mylně spojována především se staršími lidmi. Tento zdravotní problém, který je navíc vnímám jako choulostivé téma vyvolávající bezděky pocit studu, postihuje jak ženy, tak muže všech věkových kategorií. Statistiky uvádějí, že inkontinencí,...

Společné sportování s kolegy má pozitivní efekt na výsledky i atmosféru na pracovišti

3. listopadu 2017 ve 12:55 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Sportování s kolegy je stále oblíbenější. Kromě tradičního fotbalu a volejbalu jsou nyní v kurzu lední hokej, badminton a další kolektivní sporty. Jejich provozování má pozitivní vliv na atmosféru na pracovišti a zlepšuje také pracovní výsledky. I firmy si začínají uvědomovat, že sport se může...

Většina lidí neví, že touto nemocí trpí. Přitom se po padesátce týká každého druhého Čecha

30. října 2017 v 19:08 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí...

innogy: Přes 160 zaměstnanců darovalo krev a krevní plazmu

30. října 2017 v 09:33 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

V rámci již tradiční akce Daruj krev s innogy darovali zaměstnanci minulý týden krev a krevní plazmu.

Eskymákům infarkt nehrozí. Inspirujte se jejich jídelníčkem

30. října 2017 v 07:19 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Oproti přímořským národům konzumujeme velmi málo ryb – přitom právě jejich olej obsahuje vysoké množství omega-3, které mají příznivý účinek na srdce a cévy a snižují riziko infarktu myokardu. Řešení je přitom jednoduché – komu ryby nechutnají, ten může tělu dodat potřebné množství kapslemi...

Další články
Nahoru