Dnes Sobota - oblacno 7°C
Zítra Neděle - zatazeno 11°C
Sobota 5. 12. 2020
Svátek má Jitka
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Kdy relaxovat a kdy naopak namáhat mozek a sportovat? Díky znalosti orgánových hodin můžeme mít víc energie
Spánek často šidíme, přitom je pro fungování našeho organismu velmi důležitý. Ilustrační foto: Freeimages.com

Kdy relaxovat a kdy naopak namáhat mozek a sportovat? Díky znalosti orgánových hodin můžeme mít víc energie

Dříve lidé žili s větším pochopením pro své biorytmy, ale dnešní uspěchaná doba jde v mnohém proti našim orgánovým hodinám. Přesto s jejich znalostí si můžeme určité věci líp naplánovat, například dobu jídla nebo sportovní aktivity. Zakrátko zjistíme, jak se nám dostává víc energie.

Každý známe, že se občas nechtěně budíme v noci, že se přes den chvíli cítíme svěžejší či naopak unavenější, že nás někdy honí mlsná anebo naše myšlenky a pocity odvádějí od reality jiné touhy či potřeby. A když budeme pozorní snadno zjistíme, že se nám tyto stavy dějí dokonce dennodenně, a dokonce ve stejný čas. V tu chvíli si můžeme konkrétně uvědomit, jak fungují takzvané orgánové hodiny. 
 

Orgánové hodiny je starobylý systém v čínské medicíně, který popisuje aktivitu našich tělesných orgánů. Stejně jako celý vesmír má své cykly a periody, tak i naše tělo během života prochází opakujícími se ději, které ovlivňují fungování našich orgánů a tím i našeho prožívání.

Nejkratšími cykly jsou cykly sezónní, a především pak cyklus denní, v němž má každý orgán vyhrazené dvě hodiny na svou maximální aktivitu a také i čas, kdy naopak pomyslně „spí“, a my bychom ho neměli budit (je to vždy 12 hodin po plné aktivitě orgánu).

Díky systému orgánových hodin můžeme i pochopit, který orgán máme oslabený (pozor, nejde o nemoc či poruchu) či naopak, který je energií „přeplněný“.

Z toho všeho vzniká nerovnováha, jež může být minimálně zdrojem únavy a pocitu nepohody. Pokud se umíme orientovat v systému orgánových hodin, můžeme si sami pomoci a sami harmonizovat své tělo a tím potažmo i psychiku. Jako prevence je tento přístup neocenitelný. 
 

Jaké hodiny a jaké orgány k sobě patří? Kdy je jaký orgán vzhůru a potřebuje naši péči?

5:00 – 7:00

TLUSTÉ STŘEVO

Organismus se probouzí, zvyšuje se tlak a zrychluje tep. V tomto čase byste ideálně měli pravidelně chodit na toaletu. Tlusté střevo umožňuje, abychom pomyslně ze sebe vysypali koš všeho nepotřebného a vypustili všechno staré.

Pokud máme problémy s opuštěním minulosti projeví se to často zácpou a hromaděním toxinů v těle, které se pak mohou manifestovat na kůži v podobě vyrážek a kožních neduhů.

Pro povzbuzení tlustého střeva je dobré pít v tomto čase třeba vlažnou vodu s citronem. Vyhněte se stresu a spěchu. Nemocní by si měli nastavit budík až na sedmou hodinu.

7:00 – 9:00

ŽALUDEK

Je ideální čas na snídani, která by měla obsahovat celozrnné obiloviny (vločky z jáhel, ovsa apod.), jednoduché cukry (ovoce, sušené ovoce, med). Žaludku dobře udělá i tepelná úprava snídaně, tedy různé kaše.

Pozitivně se tím nastartuje i psychika. V tento čas plňte úkoly, které vám jsou nepříjemné, zvládnete je totiž snadněji než v jiné hodiny dne.

9:00 – 11:00

SLINIVKA A SLEZINA

Jde o dobu, kdy slinivka a slezina přetvářejí potravu snídaně na energetickou podporu těla a dodávají nám sílu na naše aktivity. Máme nejvíc duševní síly a měli bychom řešit nejobtížnější úkoly dne.

Mozek jede naplno a potřebuje rychlou energii, proto je i čas na svačinu, nejlépe sladkou či s ořechy. Rozhodně ne ale na alkohol. V 11 hodin nastává první výkonností vrchol dne.

11:00 – 13:00

SRDCE

Doba na lehký tepelně upravený oběd, který zbytečně nezatíží ani srdce ani trávicí systém. Můžete si ale dopřát vinný střik z lehkého vína. Pomůže to zbavit se stresu, zklidnit, uvolnit a dodat energii srdci, které je momentálně v kondici a potřebuje okysličit celé tělo a rozvést po něm energii.

Ideálně bychom měli odpočívat či si dokonce lehnout, dát si takzvaných „dvacet“. Jde o dvacetiminutový velmi ozdravný spánek, který nás připraví na druhou pracovní část dne. Zejména kardiaci by si měli tento režim zavést.

Nedávejte si kávu. Pokud se potřebujete dostat z útlumu, který v tuto dobu přichází, projděte se na čerstvém vzduchu a aktivně prodýchejte.

13:00 – 15:00

TENKÉ STŘEVO

Trávicí proces vchází do další fáze, tělo potřebuje zavodnit, aby střevo mohlo začít oddělovat živiny od nepotřebných částí stravy a nedošlo k dehydrataci. Další jídlo byste tedy v tuto dobu neměli přijímat. Spíš naopak se víc hýbat a plnit fyzicky náročné výzvy dne. Dejte se do úkolů, které vyžadují odvahu a odhodlání. Také se snižuje citlivost zubů, je tedy ideální čas na zubařský zákrok.

15:00 – 17:00

MOČOVÝ MĚCHÝŘ

Jde o druhý výkonnostní bod dne, je proto ideální doba vypotit se sportem ale třeba i v sauně. Zároveň si ale zajistěte přísun kvalitních tekutin například bylinných čajů či minerálky. Močový měchýř totiž potřebuje podpořit různými solemi a pročistit, detoxikovat. Rozpusťte aktivitou objevující se splíny.

17:00 – 19:00

LEDVINY

Je čas na večeři a nebojte se slané chuti (pozor, nejde o přesolování jídla!). Skvělé je, pokud nevečeříte sami. Ledviny jsou párový orgán a dělá jim dobře smích a zábava.

Nezatěžujte je alkoholem, kávou, chemickými přísadami, mléčnými výrobky, limonádami. Naopak cvičení typu jóga nebo protahování, chůze, masáže, optimálně vyladí mysl i tělo.

19:00 – 21:00

OSRDEČNÍK

Pomalu zklidňujte své aktivity a ubírejte tempo, psychicky se nerozrušujte. Sice ještě nejdete spát, ale oběh krve v těle jede na plné obrátky a rozvádí živiny a navštíví doslova každou buňku.

Relaxujte, meditujte, čtěte, poslouchejte hudbu, protože všechny vjemy se násobí. Mozek je ještě bystrý a psychika vyladěná, máte prostor vstřebávat nové informace.

Antibiotika zabírají v tuto dobu nejvíc stejně jako je vhodné potírat bolestivá místa a přikládat obklady. Zvyšuje se hmatové cítění.

21:00 – 23:00

TROJITÝ OHŘÍVAČ

Nastává čas na přípravu k spánku. Vylaďuje se hormonální systém, spojují se energetická centra těla a potřebují, aby se energie v nich uchovala tím, že půjdete spát.

Dělejte jen to, co zklidňuje tělo a mysl, proto už nesportujte, nepijte kávu ani alkohol, nekuřte. Vhodné jsou pouze bylinné čaje na zklidnění. Pokud je tento orgánový okruh narušený, odráží se to enormně na stavu psychiky, únava způsobuje třes, pocit vyčerpání a chladu.

23:00 – 1:00

ŽLUČNÍK

Žlučníkáři tuto dobu znají, budí se nebo dokonce je trápí žlučníkové záchvaty. Žlučník je orgán spojený nejen s tvorbou žluče, která odbourává tuky, ale také s pocity hněvu, vzteku a zlosti.

Pokud v tuto dobu nemá prostor na klidné fungování a vy ho zatěžujete bděním, můžete začít tloustnout, horší se vám zrak i sluch, ráno cítíte únavu, štosuje se ve vás nespokojenost, napadají vás negativní myšlenky, začnou vás trápit potíže s klouby, trpí váš imunitní systém.

Pokud jdete v tuto dobu spát dopřejte si deci piva jako iontový nápoj, který díky hořčinám zklidní žlučník, chmel navodí spánek.

1:00 – 3:00

JÁTRA

Játra potřebují na detoxikaci organismu skutečný váš klid. Mozková činnost je minimální. Rozhodně bychom neměli nic jíst, pít ani řešit. Do všeho se nám totiž začnou vkrádat agresivní myšlenky, mohou být značně destruktivní.

Zde nejvíc platí heslo, že ráno je moudřejší večera. Pokud se budíte v tento čas, nemáte v sobě zpracované své hněvy a z toho máte přemíru energie, která vám takzvaně nedá spát. Může jít i o potíže se žlučníkem, jakožto souvztažným orgánem.

3:00 – 5:00

PLÍCE

Čistí se plíce, životní energie je na minimu, tělo potřebuje dodat energii tepla zvnějšku. Je to skutečně čas takzvaně mezi psem a vlkem. Všichni bychom měli ještě spát.

Kdo se budí, mívá respirační problémy, astma, kašle. Hlavně kuřáci tuto dobu znají. Pokud musíte vstávat, zahřívejte se, vsaďte na dechová cvičení, kterými roztahujete hrudník a okysličujete plíce.

Nedělejte zásadní úvahy a rozhodnutí, psychika je slabá, naladění úzkostné, plné obav a smutku. Každý detail vnímáme zveličený a je schopen nás zavalit.


Autor: Jana Tamchynová, kinezioložka

Specialistka na výživu a hubnutí Václava Kunová vydala edici e-knih, které obsahují sezónní jídelníčky

3. prosince 2020 ve 22:39

Nová edice e-knih od specialistky na výživu a hubnutí MUDr. Václavy Kunové umožní čtenářům hubnout příjemně, zdravě a neutrácet za potraviny více než je nutné. Sezónní suroviny znamenají vždy lepší chuť, menší zátěž pro životní prostředí a nižší cenu.

Zaujalo nás: Novinky z trhu, co přinesly uplynulé měsíce?

3. prosince 2020 v 18:15

Třebaže letošní rok utekl neuvěřitelně rychle, poslední měsíce nám stihly přinést i několik zajímavých novinek i tipů pro lepší budoucnost. Na své si přijdou jak zastánci zdravého životního stylu, tak manažeři firem i ti, kteří byli kvůli covid-19 tak trochu...

Děti a dospělí kreslili a psali pro pacienty s roztroušenou sklerózou

1. prosince 2020 v 08:23

Roztroušená skleróza se u 24leté Kláry Zahradníkové projevila poprvé tak, že začala špatně vidět na pravé oko. Učitelka v mateřské škole se s diagnózou chronické nevyléčitelné nemoci těžce vyrovnávala. Své pocity začala sdílet na sociálních sítích a psát příběhy ze života. S jedním z nich teď...

Další články
Nahoru