dnes
Pondělí - zatazeno
6°C
zítra
Úterý - zatazeno
7°C
pozítří
Středa - polojasno
4°C
Kde mít šlehačku a kliku? V centru i mimo něj můžete zavítat do malebných cukráren
Nesbíhají se vám sliny? Ilustrační foto: Jiří Nosál / cukrarnatropez.cz

Kde mít šlehačku a kliku? V centru i mimo něj můžete zavítat do malebných cukráren

Je pátek před kavárnou Sport. Zas ochutnávám sachr dort. Mám šlehačku a kliku – mě šéf pikolíků zná. Text Michala Horáčka Vůně, který na hudbu Petra Hapky působivě nazpívala první dáma českého šansonu Hana Hegerová, naladí člověka na sladké posezení jako máloco. Osladit si život chce přece občas skoro každý. Do jaké cukrárny můžete zavítat, když se jen tak couráte centrem Prahy a blízkým okolím?

Hodně proláklá je cukrárna v pasáži Světozor – Ovocný světozor, provozovaný firmou Hájek a Boušová, která byla založena počátkem roku 1992 a plynule navázala na dlouholetou tradici Ovocných lahůdek Světozor sahající až do poloviny 70. let minulého století.

Ovocné, šlehačkové, tvarohové či luxusní dorty, minidezerty, zmrzliny, poháry, lahůdky, saláty nebo obložené mísy. To všechno si tam můžete dát, aniž byste finančně vykrváceli. I proto je tam stále narváno.

Pokud se vám nechce přímo do centra, je pro vás dobrou zprávou, že Ovocný Světozor se už „rozmnožil“ po různých koutech Prahy, jeho pobočky jsou i v Havlíčkově ulici na jedničce, v Atriu Flora na Vinohradské, v Centru Chodov, v Počátecké ulici na čtyřce, v Sokolovské na osmičce, v Centru Černý Most, V Olšinách na desítce a v česlickém hypermarketu Albert.

Sejdeme se u Myšáka!

Legendární je Cukrárna v Galerii Myšák ve Vodičkově ulici, kterou na počátku minulého století založil slavný cukrář František Myšák. Cukrárna se rozprostírá v přízemí a v prvním patře, dort a kafíčko si tam mnohdy dávají lidé při různých pracovních jednáních.

cukrarna-mysak-nahled

Cukrárna v Galerii Myšák

„Od doby, kdy slavný cukrář František Myšák servíroval svým hostům vyhledávané karamelové poháry Myšák a marcipánové dorty, uplynulo již mnoho let. Navazujeme na tradici vlastní výroby dortů a všechny dorty, poháry a zákusky, vyráběné našimi cukráři podle původních receptur Františka Myšáka, obsahují pouze nejkvalitnější čerstvé suroviny,“ láká cukrárna návštěvníky.

Svatební, dětské nebo speciální dorty

Svatební, speciální nebo třeba dětské dorty si můžete objednat v Erhartově cukrárně nacházející se v ulici Milady Horákové v Praze 7. Tyto dorty tam mají složeny z několika vrstev piškotových plátů (obvykle 3 až 4), které si sami pečou, mezi vrstvami jsou různé krémy. Nabízejí dva druhy těchto dortů – vanilkový a čokoládový. Dětské dorty váží asi dvě kila, jedno kilo vyjde na 480 korun.

Milovníci francouzských sladkostí mohou zamířit do vyhlášené cukrárny Café Saint Tropez, kde mají kvalitní a delikátní francouzské dezerty. Nachází se v Domě U Nováků ve Vodičkově ulici.

foret-noir-dort-ve-stylu-hr-nahled

V Café Saint Tropez mají samé dobroty

je jediným držitelem ocenění Valrhona expert v České republice a u příležitosti otevření cukrárny tam byla vyrobena největší čokoláda v České republice.

„V této autentické cukrárně si můžete koupit celou řadu delikátních sladkostí vyrobených vrchním cukrářem, který pochází z oblasti St. Tropez a má více než 20 let kulinářských zkušeností z provozu vlastní pekárny v St. Tropez,“ láká cukrárna. Mají tam pastelové makaronky, čokoládové bonbóny, pralinky, nejrůznější dorty, nadýchané pečivo, minidortíky s čerstvým ovocem, francouzské banánky či třeba čokoládové rolky.

Místo cukrárny U Knoflíčků stál vinný lis

Než vyrazíte na Petřín, nebo když půjdete z něj, můžete se stavit v malebné kavárně s cukrářskou domácí výrobnou U Knoflíčků (roh Újezdu a U Lanové dráhy), která se nachází ve stejnojmenném historickém domě. Cukrárna se specializuje na výrobu výjimečných tradičních i netradičních dortů. Vyrábějí tam i chlebíčky, obložené mísy, kanapky a jiné slané delikatesy.

Dům U Knoflíčků je zapsán ve Státním seznamu kulturních památek města Prahy. Kdysi tam byl lis hroznů vinné révy, která se všude na Petříně pěstovala.

„Zajímavou funkci začal dům plnit od prvního desetiletí 20. století po zřízení kruhové jízdárny pro koně. V té době už sice poblíž stála lanovka, přímo do dispozice domu ale dráha zasáhla až po jejím prodloužení roku 1932,“ uvádí cukrárna na svém portálu.

Italská zmrzlina i belgické pralinky

V centru a blízkém okolí je možné zavítat i do dalších pěkných cukráren: do Ovocného baru Hájek na Václavském náměstí na poháry či dorty, do Café Angelato v Rytířské na pravou italskou zmrzlinu, do rodinné výrobny pekárenských výrobků Sweetlife Bakery v Řipské na Vinohradech či do Antonínova pekařství v Laubově na Žižkově, kde mají i sladké pečivo a stojí se tam fronty.

palladium-interier-nahled

Au Gourmand v Palladiu

Malebné jsou i pekárny a cukrárny ve francouzském stylu au Gourmand, nacházející se v Dlouhé, Rytířské a v Palladiu na Náměstí Republiky. Řadu let v metropoli funguje Italská cukrárna ve Vodičkově ulici. Milovníci belgických pralinek ocení například dvě provozovny Gold Pralines v ulicích Rybná a V Jámě. Na Vinohradech (Balbínova) a V Nuslích (Táborská) můžete zase zavítat do vyhledávaného podniku Cukrárna Cukrárna.

Kouzlo mají i cukrárny mimo centrum

Malebné cukrárny se nacházejí i mimo centrum: třeba Dolce Carosello s doma vyráběnými sladkostmi, ale například i bagetkami v Turnovského ulici ve Strašnicích, nebo síť cukráren Amarilis ve Vysočanech (Pešlova ulice), na Hájích (Arkalycká ulice) a v Hostivaři (náměstí Přátelství). Jedním z tamních atypických sladkostí je třeba dort ve tvaru klobás, hořčice, chleba a okurky.

Oblíbeným výletním místem Pražanů jsou Černošice. Cukrárna Hájek & Hájková se tam nachází hned u nádraží, v ulici Vrážská. Vedle dortů, dalších sladkostí a chlebíčků tam nabízejí i více než 20 druhů kopečkové zmrzliny. Cukrárna Hájek & Hájková má pobočky i vedle Smíchovského nádraží, ve Štěchovicích u silnice na Slapy, 300 metrů od metra Hůrka a v michelském BB Centru.

Většina cukráren má otevřeno i o víkendu, takže je možné jejich návštěvu spojit i s nedělní procházkou. Tak dobrou chuť!


Autor: Anna Skálová
Další články
Nahoru