dnes
Sobota - zatazeno
2°C
zítra
Neděle - oblacno
3°C
pozítří
Pondělí - polojasno
3°C
Kde hledat v lese chutné a zdravé houby, i když zatím moc nerostou? Na kmenech stromů!
Choroš šupinatý. Z mladých plodnic se dají udělat řízky. Foto: archiv

Kde hledat v lese chutné a zdravé houby, i když zatím moc nerostou? Na kmenech stromů!

S létem začala houbařská sezóna. Vzhledem k počasí se stejně jako loni i letos houby zřejmě opozdí. Co tedy v lese dělat a dá se vůbec něco sbírat?

„V houbařském ráji v okolí Velkého Blaníka je teď možné najít jen hřiby dubové, pár lišek a klouzků, holubinky a sírovce žlutooranžového,“ řekl nám farář husitské církve z Vlašimi a předseda Mykologického klubu Podblanicka Zdeněk Krušina.

Rostou? Nerostou?

Hlavní houbařská sezóna je ovšem teprve před námi a experti vědí, že období prvních letních dovolených bývá z dlouhodobého hlediska spíš průměrné. „Počátkem nedávné vlny veder ještě stačila vyrazit první slibná vlna dubáků, aby se během chvíle jejich růst zarazil, klobouky jim rozpraskaly, houby rychle zčervivěly a rozpadly se. To ovšem neznamená, že houby nerostou,“ sdělil nám Aleš Vít, jednatel České mykologické společnosti.

Je spoluautorem knihy Dřevní houby v přírodě a v kuchyni, která vyšla nedávno a v níž přibližují přes sto druhů, z nichž některé jsou považovány za léčivé.

„Lidé se zájmem o houbařské kulinaření by proto ve vlastním zájmu měli začít pozvolna rozšiřovat své znalosti o další nové druhy hub, které jsou překvapivě chutné a dostupné i v době, kdy všeobecně známé druhy jedlých hub právě nerostou,“ říká Aleš Vít.

Lákavé dřevní houby

hliva-plicni-nahled

Hlíva plicní

Při houbařských vycházkách vám bude stačit, když si každoročně bezpečně osvojíte dva až tři nové druhy jedlých hub. Výhodou dřevních hub je, že se dají najít v průběhu celého roku, protože vyrůstají na živých, odumírajících i zcela odumřelých kmenech listnáčů i jehličnanů, z pařezů, anebo v jejich blízkosti. Nevadí jim, že vyrůstají v nepříznivých podmínkách, protože jejich hostitelé jim v podobě dřevní hmoty zaručují dostatek potřebné vláhy k růstu i v době přetrvávajícího bezdeštného období.

Červenec je například ideální doba pro hlívu plicní (viz obr.), což je teplomilná sestra v zimě rostoucí hlívy ústřičné. Vynikající je také opeňka měnlivá, které se pro její krásnou houbově ovocnou vůni lidově přezdívá „voňata“.

„Na václavky je samozřejmě ještě brzy, ale známý kotrč kadeřavý, případně v čínské kuchyni oblíbené ucho Jidášovo, už mohou připoutat houbařovu pozornost,“ radí Aleš Vít.

Zvláštní chuť pro kuchyni

houby-kniha-nahled Dřevní houby rostou všude kolem nás. V lesích i ve městě, v příměstských hájích i v parcích, v alejích i kolem rybníků a vodních toků, kde je po celý rok dostatek vláhy. Chuť hub vyrůstajících ze dřeva je v mnohém obohacující a houbařští kulináři si některé z nich vysoce cení.

Některé z jedlých dřevních hub chutnají znamenitě ve zvláštních úpravách, ve kterých by se chuť jiných hub naopak vytratila. Kromě toho obsahují cenné látky, prospěšné pro naše zdraví.

Možná vám jména hub, jako jsou rosolozub huspenitý, korálovec ježatý, choroš šupinatý, hnojník inkoustový, penízovka dubová nebo pýchavka hruškovitá, zatím moc neříkají. O jejich skvělých účincích se právě dozvíte v uvedené knize.


Autor: Zuzana Pšenicová

Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

16. ledna 2018 ve 14:01

Další články
Nahoru