Dnes Sobota - oblacno 9°C
Zítra Neděle - oblacno 6°C
Sobota 8. 5. 2021
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Každý třetí vzorek zmrzlin neprošel testy
Ilustrační foto: Freeimages.com

Každý třetí vzorek zmrzlin neprošel testy

Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů.

U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků. Včera to novinářům oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva u příležitosti kontroly kavárny Kochoco v pražské ulici Na Příkopě. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.

U tohoto podniku nenalezli včera inspektoři žádnou chybu, počkají ještě na výsledky testů na salmonely, měly by být známé do několika dní. Inspekce ročně provede kolem 200 až 300 kontrol zmrzlin, většinou v sezoně od května do konce září.

Třetina kontrol je podle inspektora Pavla Haase po podnětu spotřebitele, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou kontroly namátkové. Letos zatím zkontrolovali 64 vzorků a 19 z nich neprošlo hygienickými limity.

„Určitě se dívat na to, jestli obsluha má ochranné pomůcky, jestli používá k nabírání do kornoutku ochranné pomůcky jako jsou rukavice, jestli nepoužívá stejnou ruku na úchop toho produktu, tak i na peníze, to je také častý problém," popisuje možnosti spotřebitelů, jak zjistit prohřešek Haas. Podle Kopřivy je také důležitým aspektem to, jestli má zmrzlina správnou konzistenci.

Podle inspektorů je správnější, aby obsluha měla špachtli nebo naběračku na zmrzlinu pro každý druh kopečkové zmrzliny, aby se nešířily mikroby skrze vodu, ve které se nástroj oplachuje.

Pokud má podnik naběraček méně, bylo by pak vhodné nabírat jednou zmrzliny s mléčnou složkou a jinou sorbety, aby nedošlo ke kontaminaci mléčnými alergeny.

„Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět," dodala inspekce.

Za pochybení jsou podnikům podle mluvčího většinou uloženy minimálně desetitisícové pokuty. Výsledky testů na salmonely dostanou inspektoři většinou za tři až čtyři dny.


Praha pronajme byt spolku Silou Hlasu

Dnes v 09:21

Pražští radní v pondělí rozhodli o pronájmu bytu uzpůsobeného pro lidi na vozíku spolku Silou Hlasu. Jeho zástupci zde bude učit kvadruplegiky žít v domácnosti ovládané hlasem. 

PVK mají rychlejší a přesnější přehled o kvalitě vody

5. května 2021 ve 20:59

Kvalita pitné vody je pro Pražské vodovody a kanalizace naprostou prioritou. Vzhledem k nutnosti rychlé a spolehlivé detekce kontaminantů vod, PVK ve své akreditované laboratoři zavedly nové moderní metody analýzy vody.

Diskuze: Dostupné rodinné bydlení v Praze 8

5. května 2021 ve 20:06

Praha 8 eviduje více než 100 000 stálých obyvatel a nadále se rozvíjí. Jak vytvořit dobré podmínky pro život celých rodin? Jak jim nabídnout finančně dostupné a kvalitní bydlení a vybavenost? Kam se má ubírat bytová výstavba? Jaké možnosti má samospráva a jaké nástroje má...

Města a obce musí dostat víc peněz na rozvoj, shodl se kulatý stůl poslankyně Červíčkové

5. května 2021 ve 20:04

Jak zajistit udržitelný rozvoj českých měst a obcí? A je kontribuce (nucený příspěvek/daň, pozn. red.) investorů tou správnou cestou? Podle účastníků včerejšího kulatého stolu pořádaného pražskou poslankyní Monikou Červíčkovou je kontribuce dvousečnou zbraní, která může vést akorát k dalšímu...

Radnice pomůže živnostníkům a podnikatelům, mohou inzerovat zdarma

5. května 2021 v 18:18

Praha 15 chce prostřednictvím bezplatné řádkové inzerce podpořit firmy, podnikatele a živnostníky se sídlem, provozovnou či poskytováním služeb v patnácté městské části.

Další články
Nahoru