Dnes Neděle - skorojasno 2°C
Zítra Pondělí - oblacno 0°C
Neděle 28. 2. 2021
Svátek má Lumír
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Každý třetí vzorek zmrzlin neprošel testy
Ilustrační foto: Freeimages.com

Každý třetí vzorek zmrzlin neprošel testy

Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů.

U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků. Včera to novinářům oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva u příležitosti kontroly kavárny Kochoco v pražské ulici Na Příkopě. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.

U tohoto podniku nenalezli včera inspektoři žádnou chybu, počkají ještě na výsledky testů na salmonely, měly by být známé do několika dní. Inspekce ročně provede kolem 200 až 300 kontrol zmrzlin, většinou v sezoně od května do konce září.

Třetina kontrol je podle inspektora Pavla Haase po podnětu spotřebitele, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou kontroly namátkové. Letos zatím zkontrolovali 64 vzorků a 19 z nich neprošlo hygienickými limity.

„Určitě se dívat na to, jestli obsluha má ochranné pomůcky, jestli používá k nabírání do kornoutku ochranné pomůcky jako jsou rukavice, jestli nepoužívá stejnou ruku na úchop toho produktu, tak i na peníze, to je také častý problém," popisuje možnosti spotřebitelů, jak zjistit prohřešek Haas. Podle Kopřivy je také důležitým aspektem to, jestli má zmrzlina správnou konzistenci.

Podle inspektorů je správnější, aby obsluha měla špachtli nebo naběračku na zmrzlinu pro každý druh kopečkové zmrzliny, aby se nešířily mikroby skrze vodu, ve které se nástroj oplachuje.

Pokud má podnik naběraček méně, bylo by pak vhodné nabírat jednou zmrzliny s mléčnou složkou a jinou sorbety, aby nedošlo ke kontaminaci mléčnými alergeny.

„Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět," dodala inspekce.

Za pochybení jsou podnikům podle mluvčího většinou uloženy minimálně desetitisícové pokuty. Výsledky testů na salmonely dostanou inspektoři většinou za tři až čtyři dny.


V Praze 13 začala závěrečná etapa revitalizace vnitrobloku Fingerova

26. února 2021 v 11:09

Ve středu 24. února byla zahájena třetí, závěrečná etapa revitalizace vnitrobloku Fingerova. Projekt rekonstrukce celého vnitrobloku byl v roce 2018 projednán s veřejností v rámci místní Agendy 21.

Praha 1 opět podpoří Městskou knihovnu na Pohořelci

25. února 2021 v 09:42

Radnice Prahy 1 odsouhlasila poskytnutí účelové dotace pro Městskou knihovnu, pobočku Hradčany, a to ve výši půl milionu korun na tento rok.

Zemřel František Šedivý, předseda Klubu dr. Milady Horákové

24. února 2021 ve 21:33

Ve věku 93 let zemřel v úterý dlouholetý předseda Klubu dr. Milady Horákové, bývalý místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Další články
Nahoru