dnes
Středa - zatazeno
5°C
zítra
Čtvrtek - obcasny-dest
7°C
pozítří
Pátek - prehanky-dest
12°C
Kavárna v Praze vytvoří za rok zhruba 2 tuny lógru a 144 kilogramů kartonů
Ilustrační foto: Julius Schorzman / Wikimedia Commons

Kavárna v Praze vytvoří za rok zhruba 2 tuny lógru a 144 kilogramů kartonů

Kavárna v Praze vyprodukuje ročně v průměru dvě tuny lógru a vyhodí 144 kilogramů mléčných kartonů. Lógr často končí v popelnicích, i když je možné jej dál využít. Vyplývá z analýzy Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN), kterou vytvořil pro projekt Cirkulární kavárny. Jeho cílem bylo zanalyzovat nakládání s odpady v pražských kavárnách. Zjištění sloužila k vyhodnocení a nastavení metodiky pro minimalizaci jejich odpadu.

Hlavní složkou odpadů v kavárnách jsou podle studie obalové materiály a organický odpad. Jedna pražská kavárna vyprodukuje průměrně zhruba šest kilogramů lógru denně, ročně dvě tuny. Lógr končí v popelnicích, i když je podle INCIEN možné použít ho jako hnojivo, na výrobu biopaliva, bioplastu nebo jako příměs k výrobě podrážek bot a šperků.

Větší kavárny spotřebují, jak vyplývá z analýzy, až sto litrů mléka týdně. Vytvoří to téměř tři kilogramy odpadu z kartonu týdně, až 12 kilogramů měsíčně a 115,2 až 144 kilogramů ročně.

„Kavárny většinou objednávají litrové nápojové kartony nebo plastové láhve. Odpadu se dá předejít, když přejdou na alternativní dodavatelský systém, jakou jsou vratné lahve nebo kanystry," řekla manažerka projektu Barbora Kebová z INCIEN.

Kavárny v první fázi projektu vyřadily veškerý jednorázový plast, jako jsou brčka či kelímky na kávu. Jednorázové nádobí zpoplatnily a začaly nabízet slevu za využití vlastní donesené nádoby.

Zatím nevyřešeným problémem zůstává neprodejné jídlo, které už nevyhovuje hygienickým předpisům. Kavárny je vyhodí, ačkoliv by podle INCIEN mohlo být darováno potřebným.

Informace z analýzy posloužily k vytvoření příručky, která zahrnuje popis systému cirkulárního zacházení s odpady a motivuje majitele provozoven ke změnám.

„Zjistili jsme, s jakými problémy se kavárny potkávají, zanalyzovali současný stav a díky naším zkušenostem víme, že můžeme pokračovat v tomto cirkulárním tažení dál. Bohužel kavárny si často ani neuvědomují, že dělají něco špatně nebo že to jde jinak. Většinou ani nemají čas nad tím příliš přemýšlet, protože jsou plně zaměstnané povinnostmi každodenního provozu," uvedla Kebová.

Ve spolupráci s Pražskými službami INCIEN zmapoval stav odpadu, z čehož vyplynulo, že kavárny často netřídí správně. „Obecně je na řadě míst v Praze zřejmé zneužívání veřejných kontejnerů na tříděný odpad, ačkoliv živnostenské subjekty jsou povinné si zajistit likvidaci odpadu na své náklady," řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Projekt Cirkulární kavárny začal na konci loňského roku. Zapojilo se pět kaváren z Prahy 7, z nichž dvě snížily podle INCIEN produkci odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně.


Praha se připojí k výzvě evropských měst ohledně platforem pro krátkodobé ubytování

26. ledna 2020 v 09:29

Praha se připojí k výzvě několika evropských měst Evropské komisi, aby začala řešit celoevropskou regulaci platforem pro krátkodobé ubytování typu Airbnb. Ve čtvrtek to schválili zastupitelé. Město také jedná s ministerstvem pro místní rozvoj o národní regulaci, dva předchozí návrhy Poslanecká...

Dotace od hlavního města podpoří výstavu dostupného bydlení, rozhodli zastupitelé

26. ledna 2020 v 09:19

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo poskytnutí dotací z Fondu rozvoje dostupného bydlení městské části Praha – Ďáblice ve výši 17 milionů korun a městské části Praha – Lysolaje ve výši 89 milionů korun. Finanční prostředky budou využity k podpoře vybudování...

Další články
Nahoru