dnes
Neděle - oblacno
16°C
zítra
Pondělí - zatazeno
16°C
pozítří
Úterý - zatazeno
15°C
Kavárna v Praze vytvoří za rok zhruba 2 tuny lógru a 144 kilogramů kartonů
Ilustrační foto: Julius Schorzman / Wikimedia Commons

Kavárna v Praze vytvoří za rok zhruba 2 tuny lógru a 144 kilogramů kartonů

Kavárna v Praze vyprodukuje ročně v průměru dvě tuny lógru a vyhodí 144 kilogramů mléčných kartonů. Lógr často končí v popelnicích, i když je možné jej dál využít. Vyplývá z analýzy Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN), kterou vytvořil pro projekt Cirkulární kavárny. Jeho cílem bylo zanalyzovat nakládání s odpady v pražských kavárnách. Zjištění sloužila k vyhodnocení a nastavení metodiky pro minimalizaci jejich odpadu.

Hlavní složkou odpadů v kavárnách jsou podle studie obalové materiály a organický odpad. Jedna pražská kavárna vyprodukuje průměrně zhruba šest kilogramů lógru denně, ročně dvě tuny. Lógr končí v popelnicích, i když je podle INCIEN možné použít ho jako hnojivo, na výrobu biopaliva, bioplastu nebo jako příměs k výrobě podrážek bot a šperků.

Větší kavárny spotřebují, jak vyplývá z analýzy, až sto litrů mléka týdně. Vytvoří to téměř tři kilogramy odpadu z kartonu týdně, až 12 kilogramů měsíčně a 115,2 až 144 kilogramů ročně.

„Kavárny většinou objednávají litrové nápojové kartony nebo plastové láhve. Odpadu se dá předejít, když přejdou na alternativní dodavatelský systém, jakou jsou vratné lahve nebo kanystry," řekla manažerka projektu Barbora Kebová z INCIEN.

Kavárny v první fázi projektu vyřadily veškerý jednorázový plast, jako jsou brčka či kelímky na kávu. Jednorázové nádobí zpoplatnily a začaly nabízet slevu za využití vlastní donesené nádoby.

Zatím nevyřešeným problémem zůstává neprodejné jídlo, které už nevyhovuje hygienickým předpisům. Kavárny je vyhodí, ačkoliv by podle INCIEN mohlo být darováno potřebným.

Informace z analýzy posloužily k vytvoření příručky, která zahrnuje popis systému cirkulárního zacházení s odpady a motivuje majitele provozoven ke změnám.

„Zjistili jsme, s jakými problémy se kavárny potkávají, zanalyzovali současný stav a díky naším zkušenostem víme, že můžeme pokračovat v tomto cirkulárním tažení dál. Bohužel kavárny si často ani neuvědomují, že dělají něco špatně nebo že to jde jinak. Většinou ani nemají čas nad tím příliš přemýšlet, protože jsou plně zaměstnané povinnostmi každodenního provozu," uvedla Kebová.

Ve spolupráci s Pražskými službami INCIEN zmapoval stav odpadu, z čehož vyplynulo, že kavárny často netřídí správně. „Obecně je na řadě míst v Praze zřejmé zneužívání veřejných kontejnerů na tříděný odpad, ačkoliv živnostenské subjekty jsou povinné si zajistit likvidaci odpadu na své náklady," řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Projekt Cirkulární kavárny začal na konci loňského roku. Zapojilo se pět kaváren z Prahy 7, z nichž dvě snížily podle INCIEN produkci odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně.


Praha 11 zve na jednání Komise pro životní prostředí

Včera v 08:33

Jednání komise pro životní prostředí je veřejné a bude se konat v pondělí 21. října od 17 hodin v zasedací místnosti Vidimova, číslo dveří 119, Úřad MČ Praha 11, Vidimova 1324, Praha 4.

Praha chystá rozšíření svozu bioodpadu rostlinného původu

14. října 2019 ve 20:22

Praha rozšiřuje možnosti svozu bioodpadu rostlinného původu. Ten tvoří v současné době až 40 procent směsného komunálního odpadu v metropoli. Vedení hlavního města chce bioodpad separovat a dále jej využívat pro výrobu bioplynu nebo kompostu. Rada hl. m. Prahy na dnešním zasedání souhlasila se...

Další články
Nahoru