Dnes Úterý - zatazeno -1°C
Zítra Středa - zatazeno 0°C
Úterý 7. 12. 2021
Svátek má Ambrož, Benjamín
Koronavirus
Aktuální informace o epidemii.
Káva hned po jídle, to je průšvih. A se sladkým? Škoda mluvit. Jakým kombinacím se vyhnout?
Ernst Ludwig Kirchner: Kaffeetafel, 1908 (část fotografické reprodukce). Zdroj: Wikimedia Commons

Káva hned po jídle, to je průšvih. A se sladkým? Škoda mluvit. Jakým kombinacím se vyhnout?

Podle spoluzakladatelky projektu Jíme jinak Evy Cikrytové není časté pití černé kávy zdravé. Dobrou náhradou je podle ní káva obilná, kterou si může každý připravit doma v hrnci. V kombinaci kávy s mlékem dochází podle jejích slov k překyselování dvanácterníku, čímž si údajně zaděláváme na vředy. A co místo kávy po ránu jako životabudič? Miso pasta!

Eva Cikrytová (1977)

Spoluzakladatelka projektu Jíme jinak.

Dříve působila jako obchodní ředitelka v médiích.

Posléze se začala věnovat alternativní medicíně.

Je vdaná, má dvě děti.

Kdy je dobré ráno pít kávu? Nalačno, nebo až později?
Asi vás zklamu hned v úvodu. Obecně pití černé kávy nemůžu doporučit. Alespoň ne časté. Něco jiného je dát si jednou za čas s přáteli dobrou kávu, užít si společnost, zastavit se, odpočinout. Ale dennodenní pití kávy nám skutečně škodí, ať se nám to líbí, nebo ne.

To asi nepotěšíte více lidí…
Vím. Většina lidí pije kávu hned po ránu pro povzbuzení, někteří bez kávy už ani nemohou začít svůj den. Je to závislost jako jakákoli jiná. Pravda je, že černá káva má povzbuzující účinek. Ale ten je jen krátkodobý a po chvilce je nám hůř než předtím. A jdeme si udělat další kávu… Pokud mi někdo na konzultaci naříká, že bez šálku kávy po ránu nemůže vůbec fungovat, radím začít den zeleninovým vývarem s miso pastou (tradiční japonská potravina vyráběná fermentací rýže, případně ječmene nebo sóji se solí – pozn. red.). To je nejlepší startér, co znám.

cikrytova-nahled

Eva Cikrytová

V jakém množství by ji tedy lidé mohli pít, aby tolik neublížila?
Černou kávu bychom si opravdu měli nechat na vzácné chvíle odpočinku či posezení s přáteli. Obilnou kávu můžeme pít denně.

K jakým jídlům se káva vyloženě nehodí?
Káva, stejně jako jiné nápoje, by se neměla pít ihned po jakémkoli jídle. Budeme-li se bavit o ideálu, tak černou kávu pít nebudeme vůbec a obilnou kávu si dáme mimo jídlo a užijeme si chvíli siesty, jako jsme byli naučení s kávou černou.

A co káva po obědě k nějaké sladkosti?
To je samozřejmě špatný návyk a těžko se mu odvyká. Něco jiného je dát si jednou za čas na návštěvě kávu s dezertem, něco jiného činit tak denně. Ti, co se odnaučili kávu pít, s překvapením zjišťují, že je vlastně dobrá i samotná, ať už hovoříme o kávě černé či preferované kávě obilné.

Proč, s výjimkou ranního povzbuzení, lidé tak rádi kávu pijí?
K pití kávy nás často vede také chybějící hořká chuť na talíři. Abychom ji uspokojili, pomůže často pouhé přidání pražených semínek. Výborná jsou slunečnicová, dýňová, sezamová i lněná.

Je pravda, že je ještě více škodlivá káva s mlékem?
Káva sama o sobě překyseluje organismus, což znají ti, kteří po jejím vypití cítí pálení žáhy nebo přímo bolest v oblasti žaludku. V kombinaci s mlékem dochází k překyselování dvanácterníku a údajně si tak zaděláváme na vředy. Nemluvě o tom, že mléko pro nás také není vůbec vhodným nápojem. Opět je nutné říct, že jsme-li zdraví a dáme si jednou za měsíc kafe s kamarádkou a je v něm mléko, určitě nás to nezabije.

Ale pokud denně pijeme kapučíno nebo latte…
…tak se dříve nebo později dočkáme negativních dopadů na naše zdraví. A když se tak podíváte kolem sebe, zjistíte, že pro některé z nás je káva takřka jediným nápojem za celý den. Že nám škodí, poznáte také třeba podle praskajících koutků, které orientální diagnostika spojuje právě s funkcí dvanácterníku. Pokud vás trápí bolavé nehojící se koutky, zkuste kávu na čas vynechat.

V MINULOSTI JSME NA SERVERU PRAŽSKÝ PATRIOT PUBLIKOVALI TAKÉ TYTO ČLÁNKY O KÁVĚ:

Výživová poradkyně českému národu kafařů: káva a pitný režim, proč pít kávu před fyzickou aktivitou, kolik kafí můžete denně

Co byste měli vědět o pití kávy: kolik šálků denně vám (ne)ublíží? Dilema rozlouskne antropoložka!

Rychle, jednoduše, lahodně. Milujete kávu? Udělejte si ji na různé způsoby

Uznávaný odborník říká 10 důvodů, proč pít kávu: šlechtí mozek, játra, krásu, pomáhá při cukrovce

Patakyovi: kávu s mlékem nepijte! Je to třaskavina, kterou vaše zažívání prostě nedá

Co káva s označením Fair trade? Je kvalitnější?
Předpokládám, že ano. Ale hlavně jde o to, že si neuvědomujeme, kde káva roste a kolik úsilí stojí za tím, než se dostane do našeho hrnku. Kdybychom to věděli, možná bychom se k ní opět začali chovat jako k něčemu vzácnému, těžce získanému. Koupí Fair trade zboží alespoň trošilinku přispějeme těm, kteří na plantážích s kávou dřou za mizernou mzdu.

Vy zřejmě pijete obilnou kávu, že?
Dlouho jsem kávu nepila, naučila jsem se ji pít až s kolegy v prvním zaměstnání. A protože hořká mi nechutnala, pila jsem dlouho „kafe půl na půl s mlékem“. Léta jsem bojovala se závislostí na sladkém a takové kafe latte mi naplnilo břicho a uspokojilo chuť po dezertu. Jenže jsem měla spoustu zdravotních potíží a káva i mléko musely z jídelníčku pryč.

Jak jste to zvládala?
Ve fázi odvykání jsem pila obilnou kávu se sojovým mlékem. Vůbec mi to nechutnalo, takže jsem pak raději nepila nic. Po čase se mi vyčistily chuťové buňky a začala jsem si užívat takových obyčejných věcí jako třeba vařené melty. Obilné kávy mi dnes přijdou chutnější než černá káva, a když si chci zamlsat, přidám rostlinné mléko. Nepálí mě žáhá, nenafoukne se mi břicho a nemám zažívací potíže.

Můžeme si obilnou kávu připravit sami doma?
Ano, opražením různých druhů obilí, ze kterých připravíme vývar. I obchody dnes nabízejí mnoho různých druhů obilných káv, určitě si vyberete. Některé jsou chuti černé kávy opravdu tak podobné, že skoro nepoznáte rozdíl. Takovou kávu můžete uvařit v hrnci, jako tomu bývalo kdysi, když se doma vařívala melta, nebo ji můžete připravit v překapávači na kávu.

To je zajímavý tip. Můžete prozradit recept?
Opražte hrst rýže a ječmene na pánvičce, až zavoní po oříšcích. Pražené obilí pomelte a smíchejte s cikorkou. Tuto směs pak vařte v hrnci asi 10 minut nebo v překapávači jako kávu. Taková káva nám nepřekyselí žaludek, ale naopak dodá tolik potřebné minerály.


Autor: Anna Skálová

Zdravotnický hackathon vyhrálo zařízení na automatické měření výdeje moči pacientů

22. listopadu 2021 v 11:59

Od pátku do neděle se v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) utkalo téměř 200 českých a zahraničních hackerů na akci European Health Hackathon 2021. Akce, jejímž cílem bylo během 48 hodin vytvořit inovace ve zdravotnictví, se konala fyzicky v IKEM...

Saunia má otevřeno i 17. listopadu

15. listopadu 2021 v 18:47

Saunové světy Saunia mají otevřeno i během státního svátku ve středu 17. listopadu. Týká se to také všech šesti pražských poboček: Galerie Butovice, Vivo! Hostivař, Westfield Chodov, Centrum Černý Most, Galerie Harfa a Centrum Krakov.

Další články
Nahoru