dnes
Neděle - snih
2°C
zítra
Pondělí - zatazeno
1°C
pozítří
Úterý - polojasno
5°C
Káva hned po jídle, to je průšvih. A se sladkým? Škoda mluvit. Jakým kombinacím se vyhnout?
Ernst Ludwig Kirchner: Kaffeetafel, 1908 (část fotografické reprodukce). Zdroj: Wikimedia Commons

Káva hned po jídle, to je průšvih. A se sladkým? Škoda mluvit. Jakým kombinacím se vyhnout?

Podle spoluzakladatelky projektu Jíme jinak Evy Cikrytové není časté pití černé kávy zdravé. Dobrou náhradou je podle ní káva obilná, kterou si může každý připravit doma v hrnci. V kombinaci kávy s mlékem dochází podle jejích slov k překyselování dvanácterníku, čímž si údajně zaděláváme na vředy. A co místo kávy po ránu jako životabudič? Miso pasta!

Eva Cikrytová (1977)

Spoluzakladatelka projektu Jíme jinak.

Dříve působila jako obchodní ředitelka v médiích.

Posléze se začala věnovat alternativní medicíně.

Je vdaná, má dvě děti.

Kdy je dobré ráno pít kávu? Nalačno, nebo až později?
Asi vás zklamu hned v úvodu. Obecně pití černé kávy nemůžu doporučit. Alespoň ne časté. Něco jiného je dát si jednou za čas s přáteli dobrou kávu, užít si společnost, zastavit se, odpočinout. Ale dennodenní pití kávy nám skutečně škodí, ať se nám to líbí, nebo ne.

To asi nepotěšíte více lidí…
Vím. Většina lidí pije kávu hned po ránu pro povzbuzení, někteří bez kávy už ani nemohou začít svůj den. Je to závislost jako jakákoli jiná. Pravda je, že černá káva má povzbuzující účinek. Ale ten je jen krátkodobý a po chvilce je nám hůř než předtím. A jdeme si udělat další kávu… Pokud mi někdo na konzultaci naříká, že bez šálku kávy po ránu nemůže vůbec fungovat, radím začít den zeleninovým vývarem s miso pastou (tradiční japonská potravina vyráběná fermentací rýže, případně ječmene nebo sóji se solí – pozn. red.). To je nejlepší startér, co znám.

cikrytova-nahled

Eva Cikrytová

V jakém množství by ji tedy lidé mohli pít, aby tolik neublížila?
Černou kávu bychom si opravdu měli nechat na vzácné chvíle odpočinku či posezení s přáteli. Obilnou kávu můžeme pít denně.

K jakým jídlům se káva vyloženě nehodí?
Káva, stejně jako jiné nápoje, by se neměla pít ihned po jakémkoli jídle. Budeme-li se bavit o ideálu, tak černou kávu pít nebudeme vůbec a obilnou kávu si dáme mimo jídlo a užijeme si chvíli siesty, jako jsme byli naučení s kávou černou.

A co káva po obědě k nějaké sladkosti?
To je samozřejmě špatný návyk a těžko se mu odvyká. Něco jiného je dát si jednou za čas na návštěvě kávu s dezertem, něco jiného činit tak denně. Ti, co se odnaučili kávu pít, s překvapením zjišťují, že je vlastně dobrá i samotná, ať už hovoříme o kávě černé či preferované kávě obilné.

Proč, s výjimkou ranního povzbuzení, lidé tak rádi kávu pijí?
K pití kávy nás často vede také chybějící hořká chuť na talíři. Abychom ji uspokojili, pomůže často pouhé přidání pražených semínek. Výborná jsou slunečnicová, dýňová, sezamová i lněná.

Je pravda, že je ještě více škodlivá káva s mlékem?
Káva sama o sobě překyseluje organismus, což znají ti, kteří po jejím vypití cítí pálení žáhy nebo přímo bolest v oblasti žaludku. V kombinaci s mlékem dochází k překyselování dvanácterníku a údajně si tak zaděláváme na vředy. Nemluvě o tom, že mléko pro nás také není vůbec vhodným nápojem. Opět je nutné říct, že jsme-li zdraví a dáme si jednou za měsíc kafe s kamarádkou a je v něm mléko, určitě nás to nezabije.

Ale pokud denně pijeme kapučíno nebo latte…
…tak se dříve nebo později dočkáme negativních dopadů na naše zdraví. A když se tak podíváte kolem sebe, zjistíte, že pro některé z nás je káva takřka jediným nápojem za celý den. Že nám škodí, poznáte také třeba podle praskajících koutků, které orientální diagnostika spojuje právě s funkcí dvanácterníku. Pokud vás trápí bolavé nehojící se koutky, zkuste kávu na čas vynechat.

V MINULOSTI JSME NA SERVERU PRAŽSKÝ PATRIOT PUBLIKOVALI TAKÉ TYTO ČLÁNKY O KÁVĚ:

Výživová poradkyně českému národu kafařů: káva a pitný režim, proč pít kávu před fyzickou aktivitou, kolik kafí můžete denně

Co byste měli vědět o pití kávy: kolik šálků denně vám (ne)ublíží? Dilema rozlouskne antropoložka!

Rychle, jednoduše, lahodně. Milujete kávu? Udělejte si ji na různé způsoby

Uznávaný odborník říká 10 důvodů, proč pít kávu: šlechtí mozek, játra, krásu, pomáhá při cukrovce

Patakyovi: kávu s mlékem nepijte! Je to třaskavina, kterou vaše zažívání prostě nedá

Co káva s označením Fair trade? Je kvalitnější?
Předpokládám, že ano. Ale hlavně jde o to, že si neuvědomujeme, kde káva roste a kolik úsilí stojí za tím, než se dostane do našeho hrnku. Kdybychom to věděli, možná bychom se k ní opět začali chovat jako k něčemu vzácnému, těžce získanému. Koupí Fair trade zboží alespoň trošilinku přispějeme těm, kteří na plantážích s kávou dřou za mizernou mzdu.

Vy zřejmě pijete obilnou kávu, že?
Dlouho jsem kávu nepila, naučila jsem se ji pít až s kolegy v prvním zaměstnání. A protože hořká mi nechutnala, pila jsem dlouho „kafe půl na půl s mlékem“. Léta jsem bojovala se závislostí na sladkém a takové kafe latte mi naplnilo břicho a uspokojilo chuť po dezertu. Jenže jsem měla spoustu zdravotních potíží a káva i mléko musely z jídelníčku pryč.

Jak jste to zvládala?
Ve fázi odvykání jsem pila obilnou kávu se sojovým mlékem. Vůbec mi to nechutnalo, takže jsem pak raději nepila nic. Po čase se mi vyčistily chuťové buňky a začala jsem si užívat takových obyčejných věcí jako třeba vařené melty. Obilné kávy mi dnes přijdou chutnější než černá káva, a když si chci zamlsat, přidám rostlinné mléko. Nepálí mě žáhá, nenafoukne se mi břicho a nemám zažívací potíže.

Můžeme si obilnou kávu připravit sami doma?
Ano, opražením různých druhů obilí, ze kterých připravíme vývar. I obchody dnes nabízejí mnoho různých druhů obilných káv, určitě si vyberete. Některé jsou chuti černé kávy opravdu tak podobné, že skoro nepoznáte rozdíl. Takovou kávu můžete uvařit v hrnci, jako tomu bývalo kdysi, když se doma vařívala melta, nebo ji můžete připravit v překapávači na kávu.

To je zajímavý tip. Můžete prozradit recept?
Opražte hrst rýže a ječmene na pánvičce, až zavoní po oříšcích. Pražené obilí pomelte a smíchejte s cikorkou. Tuto směs pak vařte v hrnci asi 10 minut nebo v překapávači jako kávu. Taková káva nám nepřekyselí žaludek, ale naopak dodá tolik potřebné minerály.


Autor: Anna Skálová

Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

16. ledna 2018 ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru