Dnes Úterý - polojasno 7°C
Zítra Středa - obcasny-dest 6°C
Úterý 16. 4. 2024
Svátek má Irena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Kaprhálová popisuje nejčastější mýty a omyly při hubnutí. Tučné v dietě? Rozhodně ano!
Ilustrační foto: freeimages

Kaprhálová popisuje nejčastější mýty a omyly při hubnutí. Tučné v dietě? Rozhodně ano!

Říká se, že začít hubnout na podzim je dobré proto, že pak lépe zvládneme sváteční nápor lákavých jídel. Koučka hubnutí Lenka Kaprhálová ovšem varuje před některými zakořeněnými omyly, kterých bychom se mohli dopustit.

Mýtus č. 1:

Zhubnout mohu i bez pohybu – pouze dietou

Tento přístup je doporučován většinou u extrémních diet, kdy je velmi nízký příjem energie. Chceme-li upravit hormonální odezvu v organismu a zbavit se kilogramů navždy, je pohyb žádoucí.

Tuk se likviduje ve svalové hmotě, navíc díky pravidelnému zatěžování (pozor – to už je třeba jen obyčejná chůze) se tělo naučí jinak nakládat s přijatou energií, než když sedíme za volantem či počítačem.

Mýtus č. 2:

Při hubnutí nesmím jíst tuk a tučná jídla

Tyto rady sahají do sedmdesátých let minulého století, kdy se začala masivně doporučovat konzumace nízkotučných jídel. Doporučení je však v rozporu se způsobem trávení a nakládání s přijatými živinami.

Čím méně tuku ve stravě, tím je větší potřeba sacharidů – organismus nereaguje na dostatek přijaté energie. Trik je v tom, že tuk obsažený ve stravě, dává informaci hormonům, které reagují na přijatou potravu, a mozek registruje sytost. To suchou rýží nedocílíme.

Není nutné jíst tučná masa či vrstvy sádla a másla na pečivu, jen je potřeba zařadit ho do našeho jídelníčku ve vhodném množství.

Mýtus č. 3:

Čím intenzivněji sportuji, tím více zhubnu

Omyl. Zde záleží na tom, odkud si organismus pokryje požadovanou spotřebu energie. Pracují-li svaly intenzivně a nadoraz bez přísunu kyslíku, bude jejich práce vždy hrazena ze zásob cukrů, nikoli z tuků. Pro hubnutí posilováním je nutné dodržovat naprosto striktní pravidla stravování, aby si organismus tuky využil po cvičení.

Čtěte také: Ostravák (nejen) Pražákům: kalorie a BMI? Zapomeňte! Pětkrát? Ne, jezte třikrát denně 

Mýtus č. 4:

Čím méně spím, tím méně budu „ukládat“

Představa, že čím déle jsem vzhůru, tím kratší čas je k ukládání tuků, je také velmi rozšířená. Opak je pravdou. Čím více vydatného spánku si dopřejeme, tím dodáme tělu větší množství vyloučených hormonů, které se starají o růst a regeneraci.

Tyto hormony vyžadují ke své práci dostatek energie, a pokud věnujeme pozornost skladbě posledního jídla, můžeme ve spánku hubnout. Takže zapomeňte na rizoto nebo těstoviny. Kvůli nim se hormony vyloučí v minimálním množství.

Ideální je v tomto případě libová bílkovina a potraviny s obsahem vitamínu C. Například plátek krůtího či kuřecího masa se zeleninovým salátem.

Mýtus č. 5:

Čím méně energie sním, tím lépe zhubnu

Takto se dá zhubnout ve chvíli, kdy jsme během několika týdnů nárazově přibrali pár kil. Organizmus má nastavenou optimální váhu a při snížení přísunu energie nebo jejím zvýšení bude rychle reagovat a vrátí se na svoji původní váhu.

V případě dlouhodobé obezity je však situace jiná. Nízkoenergetickou dietou hrozí tělu jo-jo efekt, organismus navíc s přijatou energií pracuje nestandardně. Tloustnutí a hubnutí není o přijaté a vydané energii. Je především o aktivitách hormonů (inzulinu, glukagonu a růstového hormonu).

Mýtus č. 6:

Sauna a důkladné zahřívání mi pomohou zhubnout

Díky vysokým teplotám se musí organizmus ochlazovat, vydá tak velké množství potu, aby snížil vnitřní teplotu a ochránil tak životně důležité orgány. Bohužel se to netýká tuku, který na zahřátí nereaguje. Jakýkoli úbytek saunováním odpovídá ztrátě tekutin při samotném pocení.

Mýtus č. 7:

Pitím velkého množství vody zhubnu

Příjem většího množství vody má vliv na snížení hladiny cukru v krvi a celkově urychluje metabolismus, ovšem za jakou cenu. Málokdo si totiž uvědomí, že pití velkého množství tekutin je náporem na krevní oběh a práci ledvin.

Doporučované tři litry tekutin denně jsou překvapivě pro většinu z nás nežádoucí. O pitném režimu rozhoduje stavba těla a fyzická aktivita daného jedince. Čím větší objem svalů a větší jejich práce, tím více vody spotřebují.

Tekutiny jsou obsaženy i v pevné stravě, proto si většinou vystačíme s doporučovaným 1,5 l denně. Pitím až tří litrů denně si můžeme zadělat na problémy s ledvinami.

Více informací najdete na www.dietolozka.cz

Čtěte také:

Ráno a večer nejezte, hladověním a po light potravinách zhubnete! Devět největších mýtů o tloustnutí vyvráceno 

Další zaručená dieta? To ne, ale odbornice Slimáková ví, jak hubnout a nedřít u toho

Vaše tělo se v létě zaneslo toxiny, které způsobují podzimní únavu. Jak se probrat z této letargie, radí známý lektor ájurvédy


Autor: Zp

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru