dnes
Úterý - obcasny-dest
10°C
zítra
Středa - zatazeno
11°C
pozítří
Čtvrtek - oblacno
11°C
Jste na sladké? Navštivte Cukráře a cukrárny, představí historii cukrářského řemesla u nás
Návštěvníci výstavy uvidí i historickou cukrárnu. Foto: archiv

Jste na sladké? Navštivte Cukráře a cukrárny, představí historii cukrářského řemesla u nás

Muzeum hlavního města Prahy pořádá v Zámeckém areálu Ctěnice od 21. září výstavu Cukráři a cukrárny. Zachycuje stručnou historii cukrářského řemesla a je první z dlouhodobého cyklu výstav, které budou navazovat na stálou expozici ze sbírek Muzea hlavního města Prahy umístěnou v zámku Ctěnice ‒ „Řemesla v pořádku. Historie profesního sdružování od středověku po současnost“.

Lidé mají rádi sladkosti od nepaměti, a tak je zajímavé připomenout si historii a výrobu čokolády, nugátu, marcipánu, perníku, cukru či zmrzliny.

Již od středověku vzkvétalo na našem území pekařství a perníkářství, sladkosti se vyráběly převážně k nejrůznějším svátečním dnům v roce. V 15. století najdeme v Praze pekaře, koláčníky, kobližníky, mazanečníky a oplatečníky.

Cukrářské řemeslo se oddělilo od perníkářů a pekařů v druhé polovině 16. století a v Praze se v té době nacházelo 14 cukrářů. Organizovaný cukrářský cech vznikl v Praze na počátku 17. století, po roce 1620 byl zrušen a znovu obnoven byl až v roce 1724.

Čeští cukráři mezi nejlepšími v celé Evropě

Roku 1859 byly cechy v českých zemích zrušeny a jejich nástupci se stala společenstva. Jednou z hlavních náplní společenstva cukrářů byla výchovná činnost jak mladých cukrářů, tak širšího okruhu odborníků, pro které vydávali časopisy a publikace.

Na začátku 20. století bylo na našem území mnoho cukrářských výroben, které dosahovaly vysoké odborné úrovně. Jména firem jako Myšák, Štěrba, Dejmal, Pechek, Štaft a publicistů odborné literatury, Hlavsy a Reimana, byla uznávaná nejen u nás, ale i daleko za hranicemi.

V té době patřilo české cukrářství mezi nejlepší v celé Evropě. Tento stav se udržel až do 2. světové války, kdy byla činnost cukrářských provozoven omezena nedostatkem kvalitních surovin, stagnací výroby a odchodem kvalitních odborníků. Po roce 1948 byly prakticky všechny cukrářské výrobny znárodněny, což vedlo ke snížení úrovně celého oboru.

Převrat ve výrobě cukrovinek znamenalo rozšíření čokolády. A právě cestu čokolády do Evropy zaznamenává na výstavě instalovaná ručně malovaná interaktivní mapa světa z roku 1517 doplněná o cestu Hernána Cortése z roku 1521, který jako první čokoládu do Evropy přivezl.

Ruční stroj na výrobu zmrzliny

Součástí výstavy, kterou lze navštívit až do konce února příštího roku, je také ruční stroj na výrobu zmrzliny, skleněná máselnice, tvořítko na sněhové koule a mnoho dnes již zapomenutých cukrářských nástrojů, nádob, forema nejroztodivnějších tvořítek, které patřily do zařízení cukrárny, výrobny i prodejny. Tyto exponáty jsou zapůjčeny z putovní výstavy Historické cukrárny autorů Jana Marouška a Petra Lukase.

Prezentační akce a sladké tvořivé dílničky pro veřejnost

18. října
Perníkový den – lidový řezbář a příbramský perníkář představují perníkářskou tradici východních a středních Čech

8. listopadu
Muzeum čokolády Choco-Story Praha

6. – 7. prosince
Perníkářská adventní dílna

17. ledna
Petráčkovy hořické trubičky

31. ledna
Malířka marcipánu Jana Heimerová z Paskova a Perníková chaloupka /Muzeum perníku v Rábech u Pardubic přináší i neobvyklé zamyšlení nad pohádkou „O perníkové chaloupce“/

7. února
Daniel Syrový, chocolatier

8. února
Masopustní lidové sladkosti


Další články
Nahoru