dnes
Neděle - obcasny-dest
11°C
zítra
Pondělí - obcasny-dest
11°C
pozítří
Úterý - polojasno
5°C
Jídlo versus zuby: Které lahůdky škodí zdravému chrupu?
Nebojte se mrkve, ale exotiky. Foto: pixabay

Jídlo versus zuby: Které lahůdky škodí zdravému chrupu?

Při výběru jídla bychom neměli dbát jen na jeho vliv na postavu, ale také na chrup. Některé potraviny jevící se jako zdravé můžou v ústech naopak časem udělat paseku. Jak si vybírat, aby byly zuby v bezpečí? Na to jsme se zeptali nejznámějšího českého stomatologa, docenta Romana Šmuclera.

Jedním z nejzásadnějších škodičů pro chrup jsou potraviny kyselé, a to včetně ovoce, například typického citrónu. „Pokud jíte kyselé, tvrdou potravu, odložte čištění zubů až za pád hodin anebo aspoň si před tím vypláchněte ústa čistou vodou,“ radí Roman Šmucler. Co se týká těch, které naopak zdraví zubů utužují, pak to jsou ty obsahující vápník. Ten totiž udržuje rovnováhu na povrchu skloviny. 

Nebojte se mrkve, ale exotiky
Není novinkou, že některé potraviny nechávají na zubech stopy, například mrkev. „Není to ale nevratné, profesionálním bělením umíme problém vyřešit velmi bezpečně. Bělení má mnoho úskalí, často vidím, že bělí zuby „kdo má ruce a nohy“. Výsledky jsou tristní – extrémně i ztráta zubů, často velké bolesti. Lidé by měli vyhledávat lékaře, kteří tuhle techniku opravdu umí a nikoli amatéry v obchodních centrech,“ říká docent Šmucler. Jak dodává, zubům nesvědčí ani současný trend, thajská kuchyně.

Co ale zubům škodí nejvíce, je sladké. Jak tvrdí odborník, zásadně se podceňuje vliv sladkého. Dlouho mnozí lékaři tvrdili, že stačí si správně čistit zuby, ale v reálu to neplatí. Pokud jíte a pijete sladké (to je hlavní problém), zachránit zuby je těžké. 

Žvýkačka může pomoci
Máte pocit, že žvýkání je pro zuby škodlivé? Nebo se vám stalo, že se žvýkačkou z vašich úst odešla i zubní výplň? Odpověď Romana Šmuclera je jednoznačná: „Pokud žvýkačka „vytáhne výplň“, buďme jí vděční, zjevně ta výplň potřebovala vyměnit. Žvýkačky musejí být bez cukru, a pak mohou pomoci s očistou zubů po jídle, sníží zápach, jako třeba ústní voda, která je v lepších restauracích na toaletě. Žvýkačky hodně pomáhají trávení a proti bolestem žaludku z „pálení žáhy“. Pokud se ale spotřeba žvýkaček přežene, může trpět čelistní kloub a žvýkací svaly.“

Co se týká doporučení, ideální je vyhýbat se alkoholu, smaženému jídlu a polykání cukrů. „V Česku jsme v tomto mistři světa. „Za „odměnu“ umíráme rychleji, než třeba Němci a ti také nežijí úplně zdravě. K tomu přicházíme o zuby a máme ze stravy psychiatrická onemocnění. Snažím se omezovat cukry, co to jde. Dříve jsem si dal dortík nebo koláč denně, teď tak týdenně,“ dodává Roman Šmucler, který se jako prezident České stomatologické komory představí již na začátku října na největší „zubařské“ události – odborném kongresu PRAGODENT.

Do letňanského výstaviště se sjedou nejen stomatologové, ale také výrobci a dodavatelé technologií, kteří představí novinky a trendy oboru. Abychom byli my pacienti krásným zubům zase o kousek blíž…



Thomayerova nemocnice získala dvě ocenění

12. prosince 2019 v 15:17

Thomayerova nemocnice se i v letošním roce zúčastnila již 14. ročníku celostátní soutěže o nejlepší českou nemocnici pod názvem Nemocnice ČR 2019, kterou tradičně pořádá organizace HealthCare Institute.   

innogy: Zachraňujeme životy

10. prosince 2019 ve 14:46

Na selhání srdce ročně v zemích EU předčasně zemře půl milionu lidí. K zástavě srdce často dochází bez předchozího varování a může postihnout i zcela zdravého člověka. V takových případech je každá vteřina drahá a k záchraně života může pomoci automatický externí defibrilátor (AED). Jeden takový...

Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Další články
Nahoru