Dnes Pátek - obcasny-dest 6°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 6°C
Sobota 7. 12. 2024
Svátek má Ambrož, Benjamín
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Pro inzerenty
Inzercí na serveru www.prazskypatriot.cz cílíte na pražské zákazníky
Jedna zdravá dieta pro všechny neexistuje, zdůrazňuje profesor Brůha z pražské kliniky
Přednosta IV. interní kliniky – kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN profesor Radan Brůha je druhý zleva. Foto: Olga Bražinová

Jedna zdravá dieta pro všechny neexistuje, zdůrazňuje profesor Brůha z pražské kliniky

Nadváha a obezita se podle letošní zprávy WHO staly v Evropě hlavními faktory, které ovlivňují zdraví obyvatel a vedou k jejich úmrtí. Česká republika zaujímá v pomyslném žebříčku nelichotivá první místa. Obezita je příčinou mnoha civilizačních nemocí, málokdo však ví, že neexistuje jedna univerzální zdravá dieta. Uvádí to přednosta IV. interní kliniky – kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN profesor Radan Brůha.

Jednou z hlavních příčin současné epidemie nadváhy a obezity je nevhodné stravování. „Naše klinika se dlouhodobě zabývá nutriční péčí nejen z pohledu poruch výživy, ale i z pohledu zdravého stravování. Málo se však ví o tom, že takzvaná zdravá dieta není zdravá pro všechny. Lidé s různými druhy chorob často potřebují různé typy diety,“ vysvětluje Brůha.

Proto podle něj IV. interní klinika garantovala například oceněný studentský projekt Diety pro zdraví, na jehož webových stránkách projektu najdou zájemci základní, speciální i pooperační diety a mnoho receptů.

Brůha připomíná, že existují dvě základní diety. Jednak dieta ve zdraví, která je prevencí civilizačních chorob, a dieta určená pacientům s rizikem malnutrice při nemoci. U speciálních diet se pak klade důraz spíše na to, aby byly upraveny pro určité onemocnění nebo období rekonvalescence.

„Často se setkáváme s tím, že když lidé onemocní, mají tendenci dodržovat dietní zásady pro zdraví. To je ale špatně,“ říká docent František Novák ze IV. interní kliniky. „Dieta při onemocnění musí obsahovat dostatek bílkovin. Je důležité se zaměřit na potraviny, které pacient dobře snáší a chutnají mu,“ doplňuje.

Obezita je příčinou mnoha civilizačních nemocí jako jsou kloubní postižení, diabetes, srdeční choroby, nádory a další včetně jaterních chorob. Játra jsou totiž většinou prvním orgánem, který je při akumulaci tukové tkáně postižen, reagují ukládáním tuku, které vede k tzv. ztukovatění (tj. steatóze a nealkoholové tukové chorobě jater, pozn. aut.).

Podle Nováka se ukazuje, že jaterní steatóza předchází mnoha výše zmíněným komplikacím nadváhy a obezity, a dokonce se na jejich vzniku významně podílí. Jaterní steatózou trpí asi 25 procent dospělé populace, ale až 75 procent diabetiků.

Včasné poznání jaterního postižení a jeho ovlivnění tak může zabránit či oddálit vznik dalších komplikací. Problém je, že postižení probíhá skrytě a u většiny pacientů bez jakýchkoli příznaků.

„Je důležité, aby pacienti věděli, že pokud jsou obézní nebo mají nadváhu, může se jich steatóza týkat. Měli by se obrátit na svého praktického lékaře, který jim doporučí další postup,“ upřesňuje doktor Václav Šmíd ze IV. interní kliniky.

IV. interní klinika se zabývá experimentálním i klinickým výzkumem v této oblasti již mnoho let. Odborníci z kliniky provedli například studii, která během ročního sledování ukázala příznivý efekt omega-3 mastných kyselin na parametry jaterní steatózy (výsledky byly publikovány v prestižním mezinárodním časopise Hepatology Communications, pozn. aut).

Klinika také zavádí nové metody screeningu jedinců s jaterní steatózou i neinvazivní diagnostiky a podílí se na mnoha klinických zkouškách nových léků pro tento typ jaterního postižení.


Autor: Lucie Rychlá

Tip na dárek: Kniha receptů Rok v Green Table

Včera v 07:45

Vegetariánskou kuchyni tak jak ji neznáte – hravou, kreativní a svěží – přesně takovou vaří v pražském bistru Green Table by Veolia se svým týmem šéfkuchařka Miluše Makó. Autorka na stránkách knihy spojila svou lásku k zelenině a neplýtvání, a tak vznikla kuchařka plná originálních receptů, tipů a...

ČVUT ocenilo nadané studenty Cenou Stanislava Hanzla

4. prosince 2024 v 08:27

České vysoké učení technické v Praze udělilo u příležitosti Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu svým nejlepším studentům Cenu Stanislava Hanzla. Předání ceny proběhlo na konci listopadu 2024 v Betlémské kapli během slavnostního koncertu Inženýrské akademie České republiky z rukou rektora...

Odběrové místo v Poliklinice Palackého budě nově provozovat Nemocnice Na Františku

3. prosince 2024 v 19:55

Praha 1 otevřela odběrové místo v Poliklinice Palackého, které bude provozovat Nemocnice Na Františku. Ta nahradí dosavadního soukromého nájemce, společnost EUC Laboratoře s.r.o., která obdržela výpověď.

Zastav se a tvoř: Drobné vánoční dárky

26. listopadu 2024 v 10:43

V dílně v Galerii 9 si za krátkou dobu můžete z obyčejných věcí vytvořit neobyčejné. Dílna je určena pro všechny věkové kategorie, tvoří se zde pro radost, zábavu, štěstí, harmonii, uklidnění.

Voňavý tip: Dárek s vůní skořice

24. listopadu 2024 v 09:06

Dárek pod stromeček potěší vaše blízké? Dárkové balení s mýdlem s hřejivou skořicí a mýdlenkou. 

Další články
Nahoru