dnes
Pátek - oblacno
10°C
zítra
Sobota - oblacno
10°C
pozítří
Neděle - obcasny-dest
13°C
Jedlé květiny lahodí chutím, oku i zdraví
Foto: Pixabay /4x/

Jedlé květiny lahodí chutím, oku i zdraví

Chybí vám sluníčko, barvy a vitaminy? Zkuste si zpestřit pochmurné zimní dny nějakou výjimečnou mňamkou. Co třeba pokrm z jedlých květin, které skvěle chutnají, zlepší náladu a dobijí energii?

Na jedlých květinách si můžete pochutnat v kterémkoliv ročním období, stačí mít po ruce vždy čerstvé sezónní kytky, teď v zimě například okvětní lístky růže, orchideje nebo karafiátu. Využití jedlých kytek v kuchyni je možná až překvapivě pestré. Květy je možné přimíchat do čajů, teplých i studených nápojů, polévek, zeleninových i ovocných salátů. Můžete jimi ozdobit dezerty, sýry, zmrzlinu. Nakládají se také do oleje a octa, které tak získají specifickou chuť. Je možné je smažit, nebo jimi ovonět třeba cukr.

Koktejl zdraví prospěšných látek
jedle-kvetiny-2 Jedlé kytky jsou plné antioxidantů, vitaminů, minerálů a enzymů. Tak například okvětní lístky růže jsou velmi aromatické. Obsahují mimo jiné vitamin C a látky, které působí preventivně proti onemocněním srdce a cév. Kvítky heřmánku chutnají po jablku a mají protibakteriální účinky. Květy měsíčku mají chuť kořeněnou, obsahují vitamin C a lutein, potřebný pro dobrý zrak. Lichořeřišnice je pikantní, do salátů můžete přidat jak květy, tak listy. Je známá jako přírodní antibiotikum. Zdrojem železa, fosforu, vápníku, vitaminu A a C jsou květy a listy pampelišky. Chryzantéma má tradici v asijské kuchyni, snižuje totiž cukr v krvi, zlepšuje vidění a celkově posiluje tělo.

Jak je servírovat?
jedle-kvetiny-3 Okvětní lístky karafiátu mají kořenitou a sladkou vůni. Jsou vhodné pro výrobu sirupu, je možné je přidat do ovocných salátů, ovocných šťáv i do vína. Kvítky orchideje je možné přimíchat do jogurtu, ovesné kaše i do salátů. Z květů růže lze připravit osvěžující nápoje a vylepší i chuť dezertů. Květy chryzantémy se smaží obalené v solamylu nebo společně s masem a česnekem. Z listů a stonků chryzantémy se dá připravit i špenát. Velmi dobře vypadají jedlé květy v míchaných nápojích nebo ledových čajích. Stačí umýt vybrané květy např. růže, levandule, popence, fialky nebo sedmikrásky, dát je do formiček na led, zalít vodou a nechat zamrazit. A potom přidáváte do koktejlů. Je to i způsob uchování květů na zimu.

Vypěstujete si je sami
jedle-kvetiny-4 Nejjednodušší cestou, jak ochutnat jedlé květy je, že si je sami vypěstujete, obdobně jako bylinky. „Pro pěstování v nádobách jsou vhodné květy hvozdíku zahradního, lichořeřišnice, měsíčku lékařského, pampelišky, růže, violky, begonie, fuksie, mečíku, aksamitníku, brutnáku, sedmikrásky a samozřejmě květy bylinek – yzopu, saturejky, pažitky, tymiánu a řady dalších,“ vyjmenovává Lucie Šefrna, zakladatelka facebookových stránek Bylinkofest s tím, že vždy je třeba použít jen kvítky nepoškozené, které omyjete pod tekoucí vodou, necháte volně uschnout, nebo jemně osušíte papírovou utěrkou. Nejí se prašníky, tyčinky, pestíky. „Nejprve odzkoušíte v malém množství, jestli nemáme alergii na danou rostlinu a pracujte jen s květy, které dobře znáte,“ doporučuje odbornice s tím, že vše o květinách, o jejich pěstování i využití je možné se dozvědět na jarním ročníku veletrhu FOR DECOR &HOME, který se koná 17. – 19. ledna 2019 na výstavišti v Praze – Letňanech.


Kdo nedýchá, nežije. Zdravotní přednáška v Praze 15

12. listopadu 2019 v 06:45

S dýcháním a dýchacím ústrojím seznámí zájemce Markéta Andršová a Tomáš Rysl. Přednáška se koná 14. listopadu v Praze 15, v Komunitním centru. Začíná ve 14 hodin.

Přístroje zachraňující život se nově objeví v devadesáti obchodech Tesco

30. října 2019 v 17:15

Společnost Tesco vybavila všechny své hypermarkety větší než 2000 metrů čtverečních a distribuční centra ve střední Evropě 347 automatizovanými externími defibrilátory (AED) – zařízeními, která v případě nouze pomáhají zachránit lidské životy. Celkem 90 z nich bylo instalováno na obchodech v České...

Další články
Nahoru