Je vhodný čas na výrobu přírodního hnojiva. Využijete ho nejen na rajčata, používat se dá až do podzimu
28. dubna 2020 09:00
Kopřivy si můžete nasbírat prakticky kdekoliv
Pokud se rozhodnete jíchu vyrobit, nejdříve si zajistěte nádobu. Vhodný je třeba třeba plastový sud, ale může to být třeba i kameninová či skleněná nádoba. Jen se vyhněte kovu. Mějte na mysli, že celý objem nádoby bude zaplněn připraveným hnojivem. Pokud máte větší nádobu, než je odhadovaná potřeba hnojení zeleniny, nevadí, jíchu využijete i na jiné plodiny.
Když máte k dispozici nádobu, můžete vyrazit na kopřivy, které by neměly být v květu, což nyní nehrozí. Na velikosti plodin nezáleží, nicméně čím větší budou, tím jich budete potřebovat méně. Nádobu byste celou měli zaplnit kopřivami. Můžete je nejdříve natrhat, čím menší kusy, tím bude kvašení rychlejší. Pokud vytrhnete některou kopřivu i s kořeny, nevadí, můžete použít i tuto část.
Následně je potřeba zalít vše vodou, která by měla sahat zhruba deset centimetrů pod horní okraj. Nebojte se, kopřivy „slehnou“, takže i když jste jimi zaplnili celý objem nádoby, vejde se vám tam dost vody. Pokud máte na zahradě nádrž na zachycování dešťovky, klidně používejte tu. Je to přírodnější řešení, které k přírodnímu hnojivu tak nějak lépe pasuje, ale samozřejmě vodou z veřejné sítě nic nezkazíte.
Když je nádoba zaplněna vodou i kopřivami, je potřeba vše promíchat. Osvědčí se třeba klacek či prkno, následně nádobu přikryjte víkem, ale ponechte mezeru, aby byl k namočeným kopřivám přívod vzduchu.
Během kvašení je jícha hodně cítit, především při míchání. Když zase vrátíte na své místo víko, zápach není tak výrazný. I když je možné, že zbylí členové rodiny budou při míjení zákvasu zápach reklamovat. Proto je vhodnější nádobu umístit na odlehlejší místo. Ale co člověk, to jiný názor, řadě lidí tento přírodní „puch“ nevadí. Navíc není pravda, že by byla jícha cítit „na hony daleko“ a obtěžovala souseda, jak je někdy uváděno. Samozřejmě za předpokladu, že neprobíhá kvašení u plotu a třeba jen dva metry od sousedova okna.
Jak ubíhá čas, zákvas tmavne a kopřivy se rozkládají, díky čemuž naní na míchání potřeba už tolik energie. Zákvas se tvoří, dokud vzniká pěna. Všechny kopřivy se během dvou tří týdnu nerozloží, ale zbytek klesne ke dnu a zůstane jen zákvas, který můžete nabírat ideálně konví. Tu neplňte až po okraj, protože před použitím zákvas nařeďte. Je hodně názorů, v jakém poměru, záleží na tom, kolik zákvasu máte, kolik ho potřebujete, jak často hnojíte. Ředění může být klidně jeden díl zákvasu na pět až deset dílů vody.
Kopřivová jícha je bohatá na železo, vápník, kyselinu křemičitou, organické a minerální látky a především na dusík. Můžete ji využít na zeleninu, především na papriky a rajčata v době růstu rostliny a nasazování květů. Odmění se tím, že porostou jako z vody, nebo mělo by se spíše říct, jako z jíchy. Toto zeleno-hnědé hnojivo lze také použít na rostliny, třeba na růže a další trvalky, ale záplavou květů za něj poděkují i letničky. Jen je dobré vyhnout se bylinkám. Když už je potřebujete hnojit, je dobré volit speciální hnojiva na tyto léčivky.
Občas vylijte část zákvasu na kompost, jícha poslouží jako urychlovač jeho zrání. Pokud vám zbude jícha až do podzimu, může ji ještě v září a říjnu zředěnou vylít k ovocným dřevinám, čím je posílíte. Mezi zahrádkáři se objevují i názory, že takové podzimní vyhnojení zvyšuje odolnost dřevin proti strupovitosti a dalším chorobám.