dnes
Úterý - zatazeno
6°C
zítra
Středa - oblacno
4°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
5°C
Je nejvyšší čas na letní detoxikaci pitím šťáv, tvrdí známá lékařka
Ilustrační foto: TSgt Samuel Morse / Wikimedia Commons

Je nejvyšší čas na letní detoxikaci pitím šťáv, tvrdí známá lékařka

V létě je to snadné a dostupné – proto bychom aspoň pět dní měli věnovat detoxikaci pomocí zeleninových a ovocných šťáv. Polská lékařka Jadwiga Górnicka ve své knize Očistné kúry dokonce tvrdí: „Nenahradí je žádné, ani ty nejdražší farmaceutické preparáty, jejich pití navrací kyselo-zásaditou rovnováhu…“

Právě tato rovnováha je důležitá pro často překyselený organismus, což je úrodná půda pro vznik rakovin i jiných nemocí. Zkrátka, to co denně jíme, jako maso, uzeniny, chleba, housky, to vše nás překyseluje, a bez zeleniny a ovoce brzy onemocníme.

Protože je těžké sníst větší množství zeleniny a ovoce, které bychom denně potřebovali, je snazší přeměnit je ve šťávy a pak vypít.

Má to hned tři výhody:
1. Čerstvé šťávy podle polské lékařky dodávají našim tkáním organickou vodu, kterou dokážou naše buňky dokonale vstřebat.

2. Kúra čerstvými šťávami nám umožní zhubnout a zbavit organismus toxinů. Nabydeme novou energii.

3. Zeleninové šťávy dodávají našemu tělu flavonidy a antioxidanty, které zvyšují obranu proti volným radikálům. Zároveň nemají žádné vedlejší účinky.

Na šťávovou terapii bychom si měli vyhradit 5 až 7 dní. Předtím je dobré vyčistit tlusté střevo, například klystýrem. V té době omezíme maso, uzeniny, smažená jídla a podobně. Nejlépe konzumujeme dušenou zeleninu.

V létě je také dobré do zeleninových šťáv přidávat čerstvé zelené natě bylin, například tymiánu, majoránky, bazalky, které jsou zdrojem vitamínů a minerálů.

Šťávy pijeme velmi pomalu, malými doušky, nejlépe nalačno, hned po ránu. Do dvaceti minut tak proniknou do krve a všech buněk. Například sklenička šťávy z mrkve, celeru, řepy a několika zelných listů denně dodá téměř všechny živiny a je dobrá jako prevence.

Jaké šťávy na co působí

Základem je téměř ve všech šťávách celer a mrkev, k nim přidáváme další zeleninu a bylinky.

Na chřipku: zelí, jablko, mrkev, křen, petržel, salát, řeřišnice, brokolice.
Na žlučové kameny: mrkev, řepa, okurka, celer, petržel, pampeliška, citron, řeřišnice, černá ředkev, čekanka.
Na svalové křeče: zelí, dýně, mrkev, řeřišnice, petrželová nať, špenát, červená řepa, brokolice, růžičková kapusta.
Na nemoci ledvin a močového měchýře: celer, mrkev, petržel – nať i kořen, pampeliška, citronová šťáva, pastinák, dýně řeřišnice. Na tyto choroby je také výborný vývar z bramborových slupek.
Na oteklé nohy i víčka: celer, petržel, okurka, zelí, mrkev, čekanka, dýně, řeřišnice, brokolice.

V podstatě je na nás, v jakém poměru zeleninu budeme míchat a zda použijeme všechnu doporučenou. Dnes už se prodává řada odšťavňovačů, takže by nám to nemělo zabrat moc času.

Starší články o detoxikaci organismu na serveru Pražský patriot si můžete PŘEČÍST ZDE.


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

Včera ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru