Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Je nejvyšší čas na letní detoxikaci pitím šťáv, tvrdí známá lékařka
Ilustrační foto: TSgt Samuel Morse / Wikimedia Commons

Je nejvyšší čas na letní detoxikaci pitím šťáv, tvrdí známá lékařka

V létě je to snadné a dostupné – proto bychom aspoň pět dní měli věnovat detoxikaci pomocí zeleninových a ovocných šťáv. Polská lékařka Jadwiga Górnicka ve své knize Očistné kúry dokonce tvrdí: „Nenahradí je žádné, ani ty nejdražší farmaceutické preparáty, jejich pití navrací kyselo-zásaditou rovnováhu…“

Právě tato rovnováha je důležitá pro často překyselený organismus, což je úrodná půda pro vznik rakovin i jiných nemocí. Zkrátka, to co denně jíme, jako maso, uzeniny, chleba, housky, to vše nás překyseluje, a bez zeleniny a ovoce brzy onemocníme.

Protože je těžké sníst větší množství zeleniny a ovoce, které bychom denně potřebovali, je snazší přeměnit je ve šťávy a pak vypít.

Má to hned tři výhody:
1. Čerstvé šťávy podle polské lékařky dodávají našim tkáním organickou vodu, kterou dokážou naše buňky dokonale vstřebat.

2. Kúra čerstvými šťávami nám umožní zhubnout a zbavit organismus toxinů. Nabydeme novou energii.

3. Zeleninové šťávy dodávají našemu tělu flavonidy a antioxidanty, které zvyšují obranu proti volným radikálům. Zároveň nemají žádné vedlejší účinky.

Na šťávovou terapii bychom si měli vyhradit 5 až 7 dní. Předtím je dobré vyčistit tlusté střevo, například klystýrem. V té době omezíme maso, uzeniny, smažená jídla a podobně. Nejlépe konzumujeme dušenou zeleninu.

V létě je také dobré do zeleninových šťáv přidávat čerstvé zelené natě bylin, například tymiánu, majoránky, bazalky, které jsou zdrojem vitamínů a minerálů.

Šťávy pijeme velmi pomalu, malými doušky, nejlépe nalačno, hned po ránu. Do dvaceti minut tak proniknou do krve a všech buněk. Například sklenička šťávy z mrkve, celeru, řepy a několika zelných listů denně dodá téměř všechny živiny a je dobrá jako prevence.

Jaké šťávy na co působí

Základem je téměř ve všech šťávách celer a mrkev, k nim přidáváme další zeleninu a bylinky.

Na chřipku: zelí, jablko, mrkev, křen, petržel, salát, řeřišnice, brokolice.
Na žlučové kameny: mrkev, řepa, okurka, celer, petržel, pampeliška, citron, řeřišnice, černá ředkev, čekanka.
Na svalové křeče: zelí, dýně, mrkev, řeřišnice, petrželová nať, špenát, červená řepa, brokolice, růžičková kapusta.
Na nemoci ledvin a močového měchýře: celer, mrkev, petržel – nať i kořen, pampeliška, citronová šťáva, pastinák, dýně řeřišnice. Na tyto choroby je také výborný vývar z bramborových slupek.
Na oteklé nohy i víčka: celer, petržel, okurka, zelí, mrkev, čekanka, dýně, řeřišnice, brokolice.

V podstatě je na nás, v jakém poměru zeleninu budeme míchat a zda použijeme všechnu doporučenou. Dnes už se prodává řada odšťavňovačů, takže by nám to nemělo zabrat moc času.

Starší články o detoxikaci organismu na serveru Pražský patriot si můžete PŘEČÍST ZDE.


Autor: Zuzana Pšenicová

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru