dnes
Pátek - zatazeno
5°C
zítra
Sobota - prehanky-snih
3°C
pozítří
Neděle - prehanky-snih
3°C
Je libo piva z malých pražských pivovarů? Narazíte na Eržiku, Jeníka i svatého Norberta
Interiéry restaurace Klášterního pivovaru Strahov. Foto: www.klasterni-pivovar.cz

Je libo piva z malých pražských pivovarů? Narazíte na Eržiku, Jeníka i svatého Norberta

Není jen velkých pivovarů. Pražané i návštěvníci metropole si mohou procházku zpříjemnit posezením v restauraci, která je zároveň malým pivovarem. V hlavním městě jich je kolem dvou desítek.

Výběr z malých pražských pivovarů

Beznoska Prosek (ulice Klíčovská), Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (ulice Markétská), Marina Holešovice (ulice Jankovcova), Libocký pivovar Praha (ulice Evropská), Pivovar Hostivar (ulice Hornoměcholupská), Pivovar Victor (ulice Husitská), Pražský most u Valšů (ulice Betlémská), Sousedský pivovar U Bansethů (Táborská ulice), Staroměstský pivovar U tří růží (Husova ulice), U dvou koček (Uhelný trh)

U Medvídků, to je pojem – pivnice v ulici Na Perštýně. A také pivovar. Založen byl již v roce 1466, tehdy působil až do roku 1898. V roce 2005 byl rekonstruován. Dnes nabízí například pivo 1466 (podle roku vzniku), což je nefiltrovaný, nepasterizovaný světlý ležák, který má zároveň 14,66°. Dalším pivem je například nefiltrovaná dvanáctka, pšeničné Medvídkovské bílé.

Další pražský pojem je restaurace U Fleků v Křemencově ulici. Také má svůj pivovar. Webové stránky pivovaru se chlubí tím, že první písemná zmínka o podniku se datuje do roku 1499, kdy dům koupil sladovník Vít Skřemenec, pivovar U Fleků je tak jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let. V pivovaru čepují například flekovský ležák.

Pivo vyrábějí také v Klášterním pivovaru Strahov – na Strahovském nádvoří, kde si ho lze i dát, objednat ho lze třeba i na rauty nebo svatby. Tamní pivo Sv. Norbert (světlé i tmavé) je pojmenováno podle zakladatele řádu premonstrátů ze Strahovského kláštera. Vyráběno je pouze z přírodních surovin, tedy vody, sladu, chmele a kvasnic. V pivovaru vyrábějí čtyřikrát do roka také různé pivní speciály.

Jeník, Divá Bára i Uzenáč

suchdolsky-jenik-nahled Pivovar působí i při Technické fakultě České zemědělské univerzitě v Suchdole. Vyrábí se tam světlý, tmavý a polotmavý ležák. Pivo nese název Suchdolský Jeník. Slouží sice především pro výzkumné práce a řešení grantů, ale přebytky jsou prodávány v restauracích, nacházejících se v areálu univerzity. V prodejně univerzity si lze koupit lahvové pivo. Sudy je možné objednat v pivovaru.

Pražský pivovárek se nachází i v Třebonicích – Třebonický rukodělný pivovárek. Čepují tam několik originálních piv – X° , XI° či piva s názvy 13° Geronimo, 13° Rejtar, 13° Uzenáč, 13° Divá Bára a 17° Eržika. Dalším malým pražským pivovarem je pivovar U Bulovky Richter Klub, kde čepují například dvanáctku-světlý ležák, což je pivo plzeňského typu. Mají tam ale i tmavou čtrnáctku – pivo bavorského typu.

V metropoli lze navštívit i Jihoměstský pivovar na Chodově. Zrovna tento týden, na Valentýna, tam pořádají zábavu, kde budou k zabijačkovým hodům čepovat polotmavý nefiltrovaný ležák Jihoměšťan 11°, světlý nefiltrovaný ležák Světlý ležák 12° nebo tmavý nefiltrovaný Tmavý speciál 14°.

Kopřivové i borůvkové pivo

Proslulým je Pivovarský dům v Ječné ulici, kde mají plno dobrých piv: nefiltrovaný český klasický světlý i tmavý ležák Štěpán, pšeničné pivo, ale i višňové nebo kávové, banánové, kopřivové nebo borůvkové pivo. Například v Novoměstském pivovaru ve Vodičkově ulici zase nabízejí třeba 11stupňový ležák – čokoládové pivo.

prager-cider-nahled V Praze je vyráběn a distribuován například i Pragercider, vyráběný kvašením jablečného moštu, podobně jako víno či sekt. Jedná se o nízkoalkoholický nápoj, je jemně perlivý, zlatavý, vyrobený ze 100% jablečného moštu.

Na svém webu se chlubí tím, že správná kombinace hořkosti, jemné kyselosti spolu s nasládlou jablečnou chutí a vůní z něj dělá vyhledávanou a oblíbenou alternativu v celém světě. Dát si ho lze v konkrétních restauracích po celé Praze – například v bistru Sisters-gurmet v pasáži Dlouhá.

Z větších pivovarů stále funguje proslulý smíchovský Pivovar Staropramen. V lednu 2007 ukončil výrobu Pivovar Braník. Výroba byla převedena právě do zmíněného Pivovaru Staropramen. Podobně dopadl holešovický Měšťan.


Autor: Anna Skálová
Další články
Nahoru