dnes
Čtvrtek - zatazeno
11°C
zítra
Pátek - polojasno
13°C
pozítří
Sobota - obcasny-dest
8°C
Je jednoduché pořizovat záznamy zastupitelstev a porušují se práva občanů? Spory pokračují
Jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy. Ilustrační foto: Jindřich Dvořák

Je jednoduché pořizovat záznamy zastupitelstev a porušují se práva občanů? Spory pokračují

Je to stále dokola – právo na informace versus ochrana osobních údajů. Vláda nesouhlasí s iniciativou Libereckého kraje, který do Poslanecké sněmovny předložil návrh novely zákona o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze, mající za cíl zjednodušit možnost pořizování a zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstev.

Jak je to v Praze

Na portálu hlavního města Prahy jsou zveřejňovány videozáznamy z jednání zastupitelstev, stenozápisy, přehledy hlasování, přepisy interpelací občanů (včetně jejich jmen) a zastupitelů i odpovědi členů pražské rady. Jednání je možné sledovat i online.

Pražský poslanec Boris Šťastný (ODS) opakovaně uvedl, že metropole zamazává obličeje lidí na záznamech. Podle videí na webu se to ale v současné době netýká například těch, kteří interpelují a mluví do mikrofonu.

Přijmout zákonnou úpravu, která by upřesňovala, kdy lze tvář a jméno občana, který se zúčastní jednání zastupitelstva, zveřejnit, by bylo i pro Prahu vhodné proto, aby bylo zcela jasné, co se smí a co nesmí zveřejnit.

Úřad pro ochranu osobních údajů může mít námitky – je totiž rozdíl mezi tím, když občan vystupuje kvůli obecnému problému (tam by problém se zveřejněním být neměl), nebo s osobní záležitostí – třeba v otázce daru pro pozůstalé při úmrtí a podobně (tam je ochrana osobních údajů žádoucí).

Návrh novely zákona o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze, který do sněmovny předložil Liberecký kraj, obsahuje jednoduché ustanovení, že zastupitelstvo obce, kraje nebo Prahy může pořizovat a zveřejňovat zvukový nebo obrazový záznam zasedání zastupitelstva, o čemž by rozhodlo příslušné zastupitelstvo, které by rovněž stanovilo způsob a dobu zveřejnění záznamu.

Vždyť to lze i nyní, napadne jistě mnohé. Předkladatelé ale argumentují tím, že obce a kraje, které se v rámci zvýšení transparentnosti svého rozhodování a otevření jednání vůči veřejnosti touto cestou vydaly, narazily záhy na legislativní vakuum, „které bylo zaplněno pouze stanovisky Ministerstva vnitra ČR a Úřadu pro ochranu osobních údajů, která si často navzájem protiřečila a rovněž se podstatně měnila v čase“.

Vláda ODS, TOP 09 a LIDEM v zamítavém stanovisku ale považuje novelu za nadbytečnou – judikatura správních soudů a stanovisko ombudsmana podle ní potvrzují, že již stávající právní úprava umožňuje záznamy ze zasedání zastupitelstev územních samosprávných celků pořizovat a po odstranění údajů (chráněných zejména zákonem o ochraně osobních údajů) také zveřejňovat.

Samotné oprávnění územního samosprávného celku či jiných osob pořizovat takové záznamy tedy není podle vlády nutné výslovně upravovat. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) by přijetí návrhu mohlo naopak vyvolat nedorozumění a možnost pořizovat záznamy zúžit.

Proti návrhu je i Úřad pro ochranu osobních údajů – podle jeho stanoviska není možné zveřejnit záznam bez souhlasu dotčených osob. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) má ale zato, že na veřejné funkcionáře, kteří se jednání zastupitelstev účastní, by se taková ochrana vztahovat neměla. A ostatní, kteří přijdou a vystoupí, musejí podle něj počítat s tím, že to může být veřejně zaznamenáno.

Ve sněmovně jsou další dva návrhy

Anketa

Pokud byste se poznali na záznamu z nějaké veřejné akce, považovali byste to za zásah do svého soukromí?

12.4%
(12.4%)
87.6%
(87.6%)
Vláda ve svém stanovisku připomíná, že ve sněmovně je projednáván jí předložený návrh novely zákona o územních samosprávných celcích, který problematiku „komplexně řeší“ – stanovuje například podmínky, za nichž může záznam pořizovat veřejnost, i povinnost pořizovatele informovat přítomné o rozsahu a účelu pořizování záznamu.

Pražský patriot již informoval o tom, že sněmovna se zabývá i návrhem poslanců ODS a TOP 09 v čele s Borisem Šťastným, který by taktéž zveřejňování a pořizování nahrávek zjednodušil. Šťastný v této souvislosti opakovaně uvedl, že například Praha si nechává za osm milionů korun ročně v záznamech ze zastupitelstev zamlžovat obličeje vystupujících.


Autor: Anna Skálová

Pirátům v pražském zastupitelstvu byla zamítnuta možnost vzdát se odměn

2. listopadu 2017 v 15:15

Pražští zastupitelé dnes nesouhlasili s tím, aby se jejich kolegové za Piráty zvolení do Sněmovny mohli vzdát odměn za výkon funkce v zastupitelstvu. Pro návrh Pirátů hlasovalo 13 z celkem 65 zastupitelů. Piráti mají v pražském zastupitelstvu čtyři členy. Ve volbách do Sněmovny získala strana...

Další články
Nahoru